evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virantova lista postaja Državljanska lista

Deli na:

Državljanska lista Gregorja Viranta bo na današnjem kongresu v Ljubljani med drugim volila novo vodstvo in se preimenovala. Na čelu stranke bo kot edini kandidat najverjetneje ostal dosedanji predsednik Gregor Virant, za podpredsednika pa kandidirata Janez Šušteršič in Aleksandra Markovič Predan. Preimenovali naj bi se v Državljansko listo.

Člani in članice kongresa Državljanske liste Gregorja Viranta bodo na prvem izrednem kongresu stranke sprejeli tudi nov statut in manifest. V slednjem bodo opredelili programske točke, strankine vrednote in načela. Izvolili bodo tudi razširjeno članstvo sveta in izvršilnega odbora. Volilnega kongresa naj bi se sicer po pričakovanjih vodstva udeležilo okoli 300 članov.

Državljanska lista Gregorja Viranta je bila ustanovljena pred pol leta, mesec in pol pred lanskimi predčasnimi državnozborskimi volitvami. Stranka se je razvila na pobudo t.i. resetatorjev, ki so v času krhanja vlade Boruta Pahorja pozivali k resetiranju Slovenije in predčasnim volitvam. V skupini resetatorjev sta bila tudi Virant in Janez Šušteršič.

Virant je bil na ustanovnem kongresu stranke izvoljen za predsednika, Šušteršič pa za podpredsednika. Čeprav je bila javnomnenjska podpora Listi Virant v začetku zelo visoka, je stranka na volitvah dobila osem poslanskih mandatov. Zavrnila je koalicijo z relativnim zmagovalcem na volitvah Zoranom Jankovićem in stopila v vlado s SDS, SLS, DeSUS in NSi na čelu s premierom Janezom Janšo.

V začetku aprila je Lista Virant iz svoje poslanske skupine odslovila poslanca Ivana Vogrina. Ta je zaradi dolgov svojega podjetja stopil med samostojne poslance.

Preimenovanje so sicer v stranki napovedali že takoj po ustanovnem kongresu, neuradno pa naj bi iz imena odvzeli le Virantovo ime.