sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant: Pogosto se mi zdi, da sem »trouble maker« v koaliciji

Deli na:
Virant: Pogosto se mi zdi, da sem »trouble maker« v koaliciji

Foto: Bobo

Občutki ob protestih in transparentih, ki politično elito pozivajo k odstopu, so neprijetni, je v pogovoru za Planet Siol priznal predsednik DZ in Državljanske liste Gregor Virant. Kot je poudaril, pa ne smejo vreči puške v koruzo. Delo v politiki je danes nehvaležno, toda nekdo mora tudi v teh težkih časih prevzemati to odgovornost, je dejal.

Predsednik DZ je v pogovoru pojasnil, da mu je ob protestih neprijetno zlasti zato, ker težko sprejme, da "se v tem trenutku vse meče v isti koš". Prepričan je, da v politiki deluje veliko častnih in poštenih ljudi, ki so šli v politiko zato, da bi naredili nekaj dobrega. Proteste lahko razume kot izraz nezadovoljstva ljudi. V državi je gospodarska kriza, med mladimi je veliko brezperspektivnosti, velika je brezposelnost. Obenem ljudje opažajo pomanjkljivo delovanje pravosodja in veliko nespodobnosti v politiki.

Odstop poslanca SDS Branka Mariniča in poslanke DL Trude Pepelnik je tako označil za "majhen kamenček v mozaiku zmanjševanja negativne podobe parlamenta v javnosti". Da bi ugled parlamenta še popravili, pa bi po njegovih besedah morali mandate vrniti tudi preostali trije sporni poslanci.

O odločitvi ustavnega sodišča, ki ni dovolilo izvedbe referendumov o zakonih o slabi banki in o državnem holdingu je Virant dejal, da je ne gre razumeti tako, da bi se s tem izvotlila pravica do referenduma. "Pravica do referenduma je zapisana v ustavi in mora ostati," je poudaril Virant.


Glede glasovanja o odgovornosti notranjega ministra Vinka Gorenaka pa je predsednik DZ poudaril, da bi stranka s podporo interpelaciji nedvomno pridobila politične točke. "Vendar se o interpelaciji nismo odločali glede na simpatije javnosti ali naše simpatije do ministra, temveč načelno: glede na dejstva in dokaze," je dejal. Pojasnil je, da predlagatelji interpelacije ministru niso dokazali nezakonitega ravnanja.

Kljub temu pa Virant pričakuje, da bo policijska preiskava zapletu s fotokopijami referendumskih podpisov prišla do dna. "Zvedeti moramo, ali je prišlo do naklepne odtujitve, malomarnega ravnanja ali tehnične napake," je poudaril.

Sicer pa je predsednik DL še zatrdil, da bo njihova stranka trden člen koalicije, dokler ta deluje. Tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo po njegovih besedah sodeluje korektno in profesionalno. Ponovil pa je, da vlada premalokrat upošteva predloge opozicije. "Mislim, da se uspešnost koalicije med drugim meri tudi po tem, koliko opozicijskih amandmajev je pripravljena sprejeti in vgraditi v zakone," je poudaril.

Zase sicer pravi, da je svobodomiselnost ena njegovih temeljnih vrednot, zato se pogosto zdi, kot da je nekakšen "trouble maker", povzročitelj težav v koaliciji. "Ne glasujem v nasprotju s svojo opredelitvijo ali vestjo. Vedno se odločim tako, kot mislim, da je prav. Dostikrat je to skladno s koalicijskim dogovorom, včasih pa tudi ne. Zato včasih glasujem drugače kot večina v koaliciji," je dejal.