sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant o aktualni politiki: Če ne bomo sodelovali, lahko spakiramo kovčke

Deli na:
Virant o aktualni politiki: Če ne bomo sodelovali, lahko spakiramo kovčke

Foto: Bobo

V zadnjih mesecih zastrupljeno politično klimo je po mnenju predsednika DZ Gregorja Viranta moč razstrupiti. Odgovornost za to klimo si, pravi, koalicija in opozicija delita. "Če pri ključnih vprašanjih ne bomo sposobni stopiti skupaj, lahko kovčke spakiramo. V tem primeru si zaslužimo, da nas državljani odnesejo iz parlamenta," je dejal za Delo.

Predsednik DZ upa, da se razmišljanja premiera Janeza Janše glede vezave zaupnice na sprejem fiskalnega pravila jeseni ne bodo ponovila.

Pričakuje, da se bodo pogovori o zlatem fiskalnem pravilu, upravljanju državnega premoženja, mehanizmu za prenos slabih terjatev in spremembah referendumske ureditve, nadaljevali konstruktivno. V tem primeru po njegovem mnenju obstaja realno upanje, da bodo fiskalno pravilo podprli tudi poslanci SD in bi spremembo izglasovali.

Virant je prepričan o nujnosti zapisa fiskalnega pravila v ustavo. V povezavi s tem je v pogovoru za današnjo Sobotno prilogo Dela tudi zatrdil, da bodo naredili vse, da Sloveniji jeseni ne bo treba prositi za denarno pomoč.

Javna podpora vladi pa je po njegovem mnenju začela padati z "epizodami o državni proslavi, o preimenovanju vojašnice in še nekaterimi". "Če se bo nižala še naprej, lahko pridemo do kritične točke, na kateri bodo tudi določene koalicijske stranke ugotovile, da vlada s tako nizko podporo ne more biti več učinkovita in da koalicija ni več smiselna," je dejal.


Če bi prišlo do razpada koalicije, pa se mu zdi tehnična vlada boljša rešitev kot predčasne volitve. V tem primeru bi politika po Virantovem prepričanju morala iti v smeri "iskanja Supermaria".

O rekonstrukciji vlade je po petih mesecih dela še nekoliko prezgodaj govoriti, ocenjuje predsednik DZ. Se pa strinja, da ima premier vedno možnost predlagati rekonstrukcijo vlade, "njegovo stališče pa je treba v tem primeru vzeti resno, saj ima največjo odgovornost".

Virant je še izpostavil, da je zniževanje javne porabe neizogibno, vendar se strinja z opozicijo, da potrebujemo tudi projekte, ki bodo spodbujali rast. Vlada se mora po njegovih besedah z zavzetostjo lotiti že načrtovanih projektov, ki bodo ustvarjali nova delovna mesta. Pri tem navaja tudi ljubljansko Emonico, tretjo razvojno os in modernizacijo železnic.

Glede upravljanja z državnim premoženjem morajo po njegovih besedah najti široko politično soglasje. Najpomembneje je, pravi, kdo bo upravljal to premoženje. Državljanska lista, ki jo vodi, se o članstvu v nadzornem svetu holdinga pogovarja s Petrom Kraljičem.

Virant zanika, da bi bila teža parlamenta zaradi hitenja s sprejemanjem zakonov vse manjša. Velik del usklajevanj se namreč po njegovih besedah v koaliciji opravi, še preden pride zakon v parlamentarni postopek. Če bi opozicija pristala na t.i. partnerstvo za razvoj, bi tudi njihovi poslanci zakone videli v zelo zgodnji fazi in vplivali na vsebino, je poudaril in spomnil, da je tak sistem v mandatu 2004-2008 dobro deloval.