nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vinko Gorenak: Janez Janša in Damjan Lah

Deli na:
Vinko Gorenak: Janez Janša in Damjan Lah

Foto: Bobo

Obsodba Janeza Janše temelji na indicih, nobenega dokaza ni, da je sprejel obljubo podkupnien za SDS, na svojem blogu piše Vinko Gorenak, ki ob tem izpostavlja včerajšnjo oprostitev Damjana Laha, nekdanjega generalnega in nato državnega sekretarja MNZ. Lahu se je sodilo zaradi spornega najema prostorov za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada, a ga je sodnica oprostila z utemeljitvijo: "Tožilstvo se je v svojih navedbah naslanjalo predvsem na INDICE IN NAMIGOVANJA in ni dokazalo, da bi bilo pri postopku najema stavbe NPU kaj narobe."

Objavljamo Gorenakov zapis:

Janez Janša in Damjan Lah

Sodeč po poročanju medijev je bila včeraj na sodišču v Ljubljani izrečena oprostilna sodba Damjanu Lahu, nekdanjemu generalnemu in nato državnemu sekretarju na Ministrstvu za notranje zadeve. Naj vas spomnim. V času Pahorjeve vlade, je Ministrstvo za notranje zadeve vodila Katarina Kresal, njen državni sekretar je bil Goran Klemenčič, generalni sekretar pa Damjan Lah, ki je po odhodu Gorana Klemenčiča postal tudi državni sekretar.

To je bil čas mešetarjenja z najemanjem prostorov za potrebe NPU. Glavna režiserka je bila seveda Katarina Kresal, Damjan Lah je bil le izvajalec njenih naročil. Za najem so izbrali seveda lokacijo Igorja Pogačarja na Dimičevi v Ljubljani. Tudi pogodba o najemu je bila jasna, notranje ministrstvo je Pogačarju plačevalo 136.000,00 evrov najemnine, Pogačar pa je plačeval 125.000,00 evrov kredita mesečno seveda za to isto stavbo. V žep pa je mesečno pospravil 11.000,00 evrov. Pogodbo o najemu sem konec leta 2012 seveda v vlogi ministra prekinil, zaposlene pa smo preselili v prostore na Litostrojski, kjer je bila stavba tako ali tako grajena za njihove potrebe.

V nadaljevanju si poglejmo nekaj nespornih dejstev. Od najema stavbe NPU pri Igorju Pogačarju do izselitve kriminalistov na Litostrojsko je Igor Pogačar v žep pospravil, po tem ko je plačal kredite, čistih 400.000 evrov. Glede na okvirno ceno prostorov na Litostrojski pa je bil državni proračun dodatno oškodovan še za okoli 400.000 evrov. Odločitev o najemu prostorov pri svojem prijatelju Igorju Pogačarju je sprejela Katarina Kresal, operativno pa je zadeve vodil Damjan Lah. Tudi pogodba o najemu je bila podpisana, ne spomnim se več kdo jo je podpisal ali Damjan Lah ali Katarina Kresal, pa to sploh ni pomembno. Iz tega izhaja nekaj dokazov ne indicev: Predmet suma storitve kaznivega dejanja je znan, znana je tudi višina oškodovanja državnega proračuna, znan je tudi kraj storitve, znan je tudi pogajalec, kot tudi podpisnik škodljive pogodbe.

In kakšen je torej epilog celotne zadeve? Katarina Kresal sploh ni bila v nobenem kazenskem postopku. Damjan Lah pa je bil oproščen. Če prav vem je sodnica v izreku sodbe povedala oziroma zapisala takole: »Tožilstvo se je v svojih navedbah naslanjalo predvsem na INDICE IN NAMIGOVANJA in ni dokazalo, da bi bilo pri postopku najema stavbe NPU kaj narobe«. Odločitve sodnice ne želim problematizirati.

Kako pa je bilo pri Janezu Janši pa že veste. Na Finskem so se odločili, da ni dokazov, da bi prišlo do podkupovanja, v Avstriji so izrekli obsodilne sodbe, denar je šel k Juretu Cekuti, ki je bil obsojen tudi pri nas. Podpisnik pogodbe Patria v Sloveniji Karl Erjavec je oproščen, povedal je, da s tem poslom Janez Janša ni imel nič.  In zakaj je obsojen Janez Janša? Ker naj bi na neznanem kraju, neznanega dne, na neugotovljiv način sprejel obljubo nagrade za SDS. Ne on ne SDS take nagrade dokazano nikoli nista prejela. Sodba temelji na indicih, nobenega dokaza za kaj takega ni. Še verjamete v pravičnost pravosodja? Jaz že dolgo ne.