Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša bi s pomočjo zgagarja Vilija Kovačiča metal polena pod noge Golobu, davkoplačevalce pa lahko to stane milijone!

Deli na:
Janša bi s pomočjo zgagarja Vilija Kovačiča metal polena pod noge Golobu, davkoplačevalce pa lahko to stane milijone!

Janez Janša in Vili Kovačič. - Foto: Bobo

Aktivist Vili Kovačič že zbira podpise za referendum o novem zakonu o vladi, ki ga je državni zbor sprejel prejšnjo sredo.

Najprej mora v sedmih dneh po sprejetju zakona vložiti pobudo za referendum, ki mora vsebovati referendumsko vprašanje in mora biti podprta najmanj z 2500 podpisi. To pomeni, da ima časa samo še dva dni.

Če mu bo to uspelo, mora pobudo vložiti državnemu zboru, predsednica državnega zbora pa bo v sedmih dneh o njenem prejemu obvestila ministrstvo za notranje zadeve in določila koledarski rok, v katerem se zbirajo overovljeni podpisi za razpis referenduma.

Rok za zbiranje podpisov je 35 dni, v tem času morajo pobudniki zbrati najmanj 40 tisoč podpisov, overovljenih na upravnih enotah, vendar pa se bo zaradi parlamentarnih počitnic lahko zbiranje začelo šele 1. septembra. Po preteku 35-dnevnega roka bo morala predsednica državnega zbora ugotoviti, ali je bilo zbranih dovolj podpisov in za uradni podatek zaprositi ministrstvo za notranje zadeve.


Če bo zbranih najmanj 40 tisoč overovljenih podpisov, pa bo moral državni zbor razpisati referendum v sedmih dneh po vložitvi referendumske zahteve. Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot 30 dni in ne več kot eno leto. Z nekaj sreče bi lahko ujeli prvi ali drugi krog lokalnih volitev (tretja nedelja novembra oziroma prva nedelja decembra) in zaradi nižjih stroškov razpisali referendum sočasno.

Toda referendum je uspešen le v primeru, če proti zakonu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev. Na aprilskih državnozborskih volitvah je bilo volilnih upravičencev nekaj manj kot 1,7 milijona, kar pomeni, da bi proti zakonu morali glasovati najmanj 340 tisoč volivcev.

Pa lahko Vili Kovačič in njegovi skriti podporniki iz SDS sploh prepričajo dovolj volivcev, da bi vrgli zakon o vladi? Na državnozborskih volitvah je za SDS glasovalo malo manj kot 280 tisoč volivcev, za NSI malo manj kot 82 tisoč, za Povežimo Slovenijo okoli 40 tisoč, za Našo deželo več kot 17 tisoč. Volilna udeležba je bila skoraj 71-odstotna. Toliko ljudi pa ni prišlo še na noben referendum (če izvzamemo plebiscit leta 1990). Poleg tega v NSI referenduma ne podpirajo, tako da lahko SDS bolj ali manj računa na svoje volivce, ki pa jih je očitno premalo.

Isto velja tudi za morebitni referendum o novem zakonu o RTV Slovenija, ki pa ga državni zbor še ni niti sprejel in lahko ves referendumski postopek premakne v december. Če ne bo mogoče ujeti drugega kroga lokalnih volitev, bo to pomenilo dodatnih štiri ali pet milijonov evrov stroškov iz proračuna za referendum, ki ga bodo pobudniki težko dobili.