pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Viktorji pod drobnogledom inšpektorata za notranje zadeve

Deli na:

Inšpektorat za notranje zadeve je zaradi suma, da je Radiotelevizija Slovenija (RTVS) pri predvajanju oddaje Viktorji v času kampanje pred referendumom o družinskem zakoniku kršila zakon o volilni in referendumski kampanji, začel z ugotavljanjem pogojev za začetek postopka o prekršku, so za STA potrdili na notranjem ministrstvu.

Če bodo na inšpektoratu ugotovili, da so pogoji za začetek postopka izpolnjeni, bodo kot prekrškovni organ ukrepali na podlagi 51. člena zakona o prekrških, so navedli na omenjenem ministrstvu. Ob tem pojasnjujejo, da je za izdajatelja medija predvidena globa za kršenje določb zakona o volilni in referendumski kampanji v višini med 1500 in 2000 evrov, za odgovorno osebo na mediju pa med 150 in 200 evrov.

Generalni direktor RTVS Marko Filli je sicer danes na seji programskega sveta ocenil, da bo zavod zaradi predvajanja oddaje Viktorji s takšno vsebino v času predreferendumske kampanje kaznovan.

Direktor Televizije Slovenija Janez Lombergar je pojasnil, da je zelo težko predvideti, kaj bodo dejansko naredili igralci na odrih v oddaji v živo. Ob tem je dejal, da so ob prvem in drugem pregledu scenarija oddaje izdali navodilo, naj se ognejo dnevno-političnim temam, ki bi se dotikale ali družinskega zakonika ali nadomestnih županskih volitev. Lombergar poudarja, da igralci, ki so nastopali na Viktorjih niti na vaji niti na generalki niso povedali tega, kar so potem živo.


Lombergar poudarja, da ne gre za problem predvajanja satire na Televiziji Slovenija, pač pa za predvajanje takšnih vsebin v času referendumske kampanje, vseeno pa meni, da zgodba ni "tako huda", da bi bile potrebne kazni. Sicer pa je satiro na Viktorjih označil za večinoma slabo in prežvečeno. Ga pa je presenetil odziv novinarjev RTVS, ki so obsodili odziv vodstva RTVS na oddajo Viktorji in odločitev o prenosu ponovitve predvajanja oddaje ter ga označili cenzuro oz. samocenzuro.

Programski svetnik Miran Lesjak pa je vodstvo RTVS pozval, naj posnetek oddaje Viktorji vrne med vsebine MMC. Sprašuje se namreč, ali bo RTVS v času kampanje pred predčasnimi županskimi volitvami tudi onemogočila dostop do teh vsebin na MMC. S takšno omejitvijo vodstvo RTVS ni onemogočilo ponovnega ogleda oddaje, pač pa je po njegovem mnenju samo vzpodbudilo ljudi, naj si posnetek podelitve nagrad za medijske dosežke pogledajo po spletnem brskalniku Youtube.

Nasprotno pa je svetnik Sergij Pelhan ocenil, da je bila odločitev vodstva, da se posnetek oddaje umakne s spleta, pravilna zaradi vsebinskih razlogov, ker je bila oddaja nekakovostna. Tudi Janez Gril meni, da je odločitev vodstva pravilna, saj da so izvajalci zlorabili prenos v živo.

Predstavnik delavcev v programskem svetu Slavko Bobovnik pa je ocenil, da vodstvo ne bi imelo sedaj takšnih težav, če bi se bolj pripravili na prenos te oddaje.