mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Veselinovič se norčuje iz Meškove bolezni

Deli na:

Takšne umazanije, kot si jo je privoščil nameščenec Pahorjeve vlade na položaju direktorja STA Bojan Veselinovič, si ni privoščil noben njegov predhodnik, ki ga je nastavila Janševa vlada, katero so novinarji, med njimi tudi Veselinovič, s peticijo obtoževali političnih pritiskov in cenzure. Poleg tega Veselinovič grdo laže.

Takšne umazanije, kot si jo je privoščil nameščenec Pahorjeve vlade na položaju direktorja STA Bojan Veselinovič, si ni privoščil noben njegov predhodnik, ki ga je nastavila Janševa vlada, katero so novinarji, med njimi tudi Veselinovič, s peticijo obtoževali političnih pritiskov in cenzure. Poleg tega Veselinovič grdo laže.

Medtem ko se nekdanji odgovorni urednik STA Borut Meško na ljubljanskem onkološkem inštitutu spopada s hudo boleznijo, se je njegov zagovornik Ivan Kukar na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani dogovoril z STA o začetku mediacije spora glede odpustitve z delovnega mesta. Po njegovem predlogu naj bi Mešku namesto ponovne zaposlitve na STA izplačali odpravnino v višini 18 mesečnih plač, kakršne je prejemal kot odgovorni urednik. 

Očitno pa se zadeva še ne bo hitro končala, saj se je kmalu za tem odzval direktor STA Bojan Veselinovič: "Glede na navedbe Meškovega odvetnika Ivana Kukarja /.../ poudarjam, da višina odškodnine, ki jo omenja, sploh še ni bila predmet pogovorov na danes začetem poravnalnem naroku in da bo to predmet mediacije, ki pa se še niti začela ni. Ob tem, da je postopek tajen, je najmanj nenavadno, da nasprotna stran govori o visokih zahtevkih. Vendar pa je za vsak dogovor potreben kompromis v mediaciji, na katero je STA pristal izključno zaradi Meškove hude bolezni, o kateri je javno in šele zdaj prvi spregovoril njegov odvetnik."

Mediacijski narok naj bi bil razpisan od dveh do štirih tednih. Zanimivo je, da se je direktor STA oglasil šele po tem, ko je novico o mediaciji objavila njegova agencija. Novinarka je povsem korektno povzela izjavo Meškovega odvetnika, medtem ko zagovornik STA Miha Kozinc po njenem poročanju ni želel dati nobenih izjav. Pozno popoldne pa je STA objavila še dopolnjeno novico z domnevno izjavo odvetnika Kozinca, ki jo je Veselinovič razposlal vsem medijem. To izjavo so potem objavili tudi drugi mediji, med njimi tudi MMC RTV SLO, katerega odgovorni urednik Uroš Urbanija nam je potrdil, da jim je Kozinčevo izjavo posredoval Veselinovič osebno.

Sama izjava kaže, da direktor STA ne pozna osnovnih manir, ampak se kaže kot oseba brez srca. Namesto da bi skušal popraviti krivico, ki jo je povzročil Mešku, jo podaljšuje. Prav on je namreč kmalu po nastopu svoje funkcije (na ta položaj ga je imenovala Pahorjeva vlada 26. marca lani) začel šikanirati Meška z novimi delovnimi nalogami, med drugim je moral pisati poročila o svojem delu večkrat na dan in celo ponoči. Zaradi psihičnega nasilja je moral Meško celo na daljši bolniški dopust, po vrnitvi pa so se Veselinovičevi pritiski še nadaljevali in novembra ga je razrešil s položaja odgovornega urednika in mu prekinil delovno razmerje iz domnevno krivdnih razlogov. Prav v času odpustitve je bil Meško na pregledu na Onkološkem inštitutu, saj so že takrat sumili, da je hudo bolan. Ko se je moral začeti zdraviti, je ostal na cesti  brez sredstev za preživljanje in osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

Takšne umazanije, kot si jo je privoščil nameščenec Pahorjeve vlade, si ni privoščil noben njegov predhodnik, ki ga je nastavila Janševa vlada, katero so novinarji, med njimi tudi Veselinovič, s peticijo obtoževali političnih pritiskov in cenzure. Poleg tega Veselinovič grdo laže, ko pravi, da je o Meškovi bolezni šele zdaj prvi spregovoril njegov odvetnik. O Meškovi hudi bolezni je 26. februarja poročal spletni portal Požareport, 3. maja, na svetovni dan svobode tiska, pa je v Odmevih TV Slovenija o tem spregovoril tudi pisec teh vrstic, kamor je bil vabljen kot predsednik Združenja novinarjev in publicistov. Koliko časa bo torej premier Borut Pahor dopuščal, da funkcionarji, ki jih je imenovala njegova vlada, tako okrutno ravnajo s slovenskimi novinarji. Bojan Veselinovič je nedvomno opravil tako umazano delo, da tega Pahor ne bi smel več zagovarjati.