GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Veseli december

Deli na:

Mesec praznovanja, veseli december, se je prevesil v drugo polovico, s čimer so se začele stopnjevati prireditve, ki bodo svoj vrhunec doživele na silvestrsko noč, ko bo človeštvo stopilo v leto 2010. Po Sloveniji se vrstijo praznični sejmi, v Ljubljani bodo trajali do 2. januarja, praznično okrašene stojnice pa ponujajo pestro izbiro izdelkov.

Mesec praznovanja, veseli december, se je prevesil v drugo polovico, s čimer so se začele stopnjevati prireditve, ki bodo svoj vrhunec doživele na silvestrsko noč, ko bo človeštvo stopilo v leto 2010. Po Sloveniji se vrstijo praznični sejmi, v Ljubljani bodo trajali do 2. januarja, praznično okrašene stojnice pa ponujajo pestro izbiro izdelkov.

V prestolnici v praznično okrašenem starem mestnem jedru že ves mesec potekajo raznovrstne prireditve, namenjene ljudem vseh starosti in različnih okusov.

Praznično vzdušje se je, kot vsako leto, simbolično pričelo s prireditvijo Ljudje, prižgimo luč, ko se je prižgala svetlobna okrasitev mesta, vrhunec pa bo doseglo 31. decembra s silvestrovanji na prostem na Prešernovem, Mestnem in Pogačarjevem trgu ter v Križankah. Ognjemet bo minuto po polnoči z Ljubljanskega gradu razsvetlil nebo nad Ljubljano in oznanil vstop v novo leto.

Na Mestnem trgu bo vsakoletni božični koncert v četrtek zopet ponudil priložnost uživati ob nastopih vrhunskih slovenskih glasbenih izvajalcev sredi praznično okrašene Ljubljane. Nastopili bodo Katrinas in Matjaž Robavs & Band.

Božično zgodbo si je letos mogoče ogledati tudi v atriju mestne hiše. Posebej za to priložnost izdelane jaslice, avtorsko delo umetnika Zmaga Modica, so na ogled že od 15. decembra.

V zadnjih dneh pred novim letom se bo s severa v svoji kočiji pripeljal Dedek Mraz. Ljubljančane bo obiskal v spremstvu konjenikov na lipicancih, snežakov, medvedov, zajcev ter drugih bitij iz ljudskih pripovedk in pravljic. V soboto se bo s svojim raznolikim spremstvom tako zapeljal po Bregu, Čevljarskem mostu, Mestnem trgu, Stritarjevi ulici, in se ustavil na Prešernovem trgu, kjer ga bodo že nestrpno pričakali otroci.

Otroci in družine bodo sicer prišli na svoj račun na Prešernovem trgu, kjer se bodo od sobote zvrstile lutkovne, cirkuške in plesne predstave, čarodeji, vsak dan pa bo otroške prireditve obiskal tudi Dedek Mraz s spremstvom.

V štajerski prestolnici je dogajanje na dodobra osvetljenih ulicah že nekaj časa v znamenju Pisanega decembra in božično-novoletnega sejma, pripravili pa bodo tudi največje žive jaslice v Sloveniji. Na Trgu svobode bodo vse od 28. decembra potekali koncerti na postem, med drugim s skupino Dan D in Milanom Pečovnikom - Pidžijem, na ulicah pa bodo nastopali mariborski brass bandi.

Še posebej veselo bo na silvestrovo, ko se bodo na odru predstavili Domen Kumer, Nuša Derenda, skupina Happy Ol'McWeasel in Show Band Klobuk. Zbrane bo nagovoril in jim srečno novo leto zaželel župan Franc Kangler, ob polnoči pa bo obiskovalcem na voljo tudi veliki ognjemet. Nekoliko manj množična javna silvestrovanja bodo potekala tudi v večini večjih krajev okoli Maribora - v Rušah, Lenartu in Slovenski Bistrici.

Na Ptuju se množičnega silvestrovanja vsako leto udeleži okoli 4000 ljudi, letos pa so se organizatorji odločili za nekoliko bolj varčevalni program. Nastopile bodo domače glasbene skupine, nekaj po polnoči bo zbrane pozdravil župan Štefan Čelan, ognjemeta pa letos ne bo, saj bodo denar raje podarili v dobrodelne namene. Sicer pa tudi na Ptuju že ves mesec potekajo otroške in druge prireditve ob veselem decembru.

V decembru, že pred božično-novoletnimi prazniki, so na Koroškem praznično obarvani številni dogodki, ki jih pripravljajo knjižnice, šole, vrtci in društva, vrhunec prireditev pa je po pričakovanjih prav v času praznikov. V središču Slovenj Gradca bo v dneh pred božičem potekal božično-novoletni sejem, v torek pa med drugim pripravljajo tudi zabavne ustvarjalne delavnice za otroke, da bodo tako laže pričakali božička, ki bo koroško mesto obiskal že ta dan v spremstvu pravih severnih jelenov.

Praznični čas je priložnost tudi za številne tradicionalne koncerte glasbenih zasedb in pevskih zborov. Med drugim bo tradicionalni božično-novoletni koncert imel Pihalni orkester Slovenj Gradec, in sicer v petek, posvečen pa bo tudi dnevu državnosti. Isti večer bo svoj koncert izvedel tudi Pihalni orkester železarjev Ravne.

V Črni na Koroškem pa bodo prednovoletni čas popestrili s tradicionalno zabavno prireditvijo S pesmijo in plesom v novo leto, ki bo 26. decembra v tamkajšnjem kulturnem domu. Isti večer bo tradicionalni koncert tudi v rovih muzejskega rudnika Podzemlje Pece.

Silvestrovanja na prostem bodo med drugim organizirali v Črni na Koroškem, na tamkajšnjem nogometnem igrišču, na Ravnah na Koroškem pa se bodo zabave na prostem željni zbrali na silvestrovanju na platoju v središču mesta. Tradicionalno silvestrovanje v atriju mestne hiše bo letos tudi v Slovenj Gradcu, a tokrat brez velikega ognjemeta, namesto tega napovedujejo ognjeno predstavo žonglerske skupine Čupakabra, in sicer nekaj minut po polnoči.

Organizirana silvestrovanja bodo potekala tudi po drugih koroških krajih, kot kaže, pa bodo zaradi varčevalnih ukrepov občin manj bogata kot minula leta.

Za pestre zimske dni bo poskrbljeno tudi na Gorenjskem. Tako se je v Kranju s 14. decembrom že začel božično-novoletni sejem z domačo in umetnostno obrtjo ter praznično ponudbo. Čarobnost starega Kranja se še posebej odrazi pozno popoldne in zvečer, ko zagorijo tisočere lučke, praznično pa je tudi mestno središče Škofje Loke, kjer lučke in okraski v že tradicionalni beli barvi kličejo sneg, spokojnost in praznični mir.

V rovih pod starim Kranjem bodo vse do 6. januarja na ogled jaslice, 26. in 27. decembra pa bodo prav tam na ogled tudi žive jaslice.

Na Bledu bodo na božični dan za prijetno praznično vzdušje poskrbeli s tradicionalno prireditvijo Legenda o potopljenem zvonu v izvedbi Društva za podvodne dejavnosti Bled. Zadnji dan v letu pa bodo tudi na Gorenjskem potekala številna silvestrovanja; tako se bo denimo silvestrovanje na prostem v Kranju začelo ob 22. uri, kjer bodo za glasbene ritme poskrbeli Vili Resnik s skupino ter Veseli Svatje.

V Tržiču bodo začeli silvestrovati uro prej, v Škofji Loki pa že ob 19. uri. Prvi dan leta 2010 bodo na Bledu začeli z že 19. novoletnim gala koncertom, ki bo v znamenju Avsenikovih melodij v izvedbi Simfoničnega orkestra in Ansambla Gregorji.

Na Obali pa bodo v Kopru novoletne praznike pospremili z glasbenimi prireditvami. V soboto sta v prireditvenem šotoru na potniškem pristaniškem terminalu že nastopili skupini Karma in Ne me jugat, v soboto pa bo občinstvo tam zabavala skupina Kingston.

Obalni komorni orkester bo na novoletnem simfoničnem koncertu zaigral v torek, v soboto pa se bodo s tradicionalnim božično novoletnim koncertom predstavili še glasbeniki koprskega pihalnega orkestra.

Za silvestrovo bo v koprskem gledališču nastopila skupina Eroica. Novo leto na prostem bodo Koprčani lahko pričakali v koprski Taverni ob glasbi Tinkare Kovač in skupin Platana in Sons.

V portoroškem avditoriju so v okviru decembrskih prireditev poskrbeli tudi za ljubitelje klasične glasbe. V soboto bo na božično-novoletnem koncertu nastopil orkester slovenske filharmonije, pihalni kvintet Slowind pa se bo z božičnim programom predstavil 27. decembra

Božiček se bo k otrokom v Piranu, Portorožu in Luciji med 24. in 27. decembrom pripeljal v starodobnem vozilu. Od 28. decembra do 2. januarja si bodo na Tartinijevem trgu v Piranu, Trgu prekomorskih brigad v Portorožu in v prireditvenem šotoru v Luciji otroci lahko ogledali pet gledaliških predstav.

Za ljubitelje rekreacije bo v soboto organiziran božično novoletni pohod z z baklami, tretjega januarja pa novoletni tek. Silvestrovanje na prostem bo potekalo na Tartinijevem trgu v Piranu in v prireditvenem šotoru pred portoroško marino v Luciji. Prvega januarja ob 18. uri bo v Portorožu že tradicionalni ognjemet ob glasbeni spremljavi.

V Izoli so decembrske prireditve namenili predvsem najmlajšim. Prireditve za otroke s ponudbo domačih dobrot, in sladkarij bodo potekale še od 27. do 30. decembra v popoldanskih urah na Mali lonki. Dedek Mraz bo Izolo obiskal 30. decembra.

Predpraznične prireditve na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju potekajo skozi ves adventni čas, v mestih, občinskih središčih in večjih krajih pa so pripravili predpraznične tržnice, sejme, predstave in prireditve za otroke, ki jih bosta na večini predprazničnih prizorišč obiskala božiček ali dedek Mraz.

V Novem mestu so ob novoletnih praznikih kot letošnjo novost pripravili večdnevno prireditev Pravljično mesto Juju, v okviru katere so čarovniške vragolije, pravljice, ustvarjalne delavnice in plesni nastopi, otroke pa bo tam obiskal še dedek Mraz.

Ta dolenjske otroke obiskuje tudi s pomočjo novomeškega Društva prijateljev mladine Mojca, ki je letos za njih zbralo darila v skupni vrednosti 85.000 evrov.

V nizu prireditev pričakovanja novega leta bodo 26., 27. in 30. decembra novomeške otroke in njihove starše po reki Krki prevažali z Rudolfovim splavom, v predprazničnih dneh bosta na Glavnem trgu potekala Rudolfov sejem z rokodelci in obrtniki ter ekološka tržnica, na različnih novomeških prizoriščih pa se bo odvila vrsta glasbenih prireditev.

V Črnomlju med drugimi predprazničnimi prireditvami pripravljajo proslavo dneva samostojnosti, ki ga bodo v soboto zaznamovali z novoletnim koncertom tamkajšnjih glasbenikov, 30. decembra pa v črnomaljski cerkvi sv. Petra prirejajo koncert Komornega zbora musica Ptuj oz. božičnih pesmi različnih narodov.

Metliška predpraznična prizorišča bo od 24. do 27. decembra obiskoval dedek Mraz, v tamkajšnji Ljudski knjižnici pa bodo prirejali zabavne urice za otroke.

Praznično bo tudi v Krškem, kjer so ob tradicionalnem zavzemanju za praznike brez petard poskrbeli za raznoliko dogajanje, dedek Mraz pa bo v krški občini obiskal 1400 otrok. Občina je izvedbo predprazničnega sporeda zaupala krški Zvezi prijateljev mladine, za obdarovanje otrok pa je namenila dobrih 46.000 evrov.

Ob dnevu samostojnosti bodo v Krškem priredili koncert Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško s pevko Alenko Godec, med brežiškimi prednovoletnimi prireditvami pa izstopa obdaritev otrok, ki jo 26. decembra za najmlajše člane tamkajšnjih študentskih družin prireja Društvo študentov Brežice.

Tega dne bodo praznovali tudi člani Potapljaškega društva Krško, ki se bodo ob 16. uri skupaj z najbližjimi prijatelji in kolegi v Kostanjevici na Krki potopili v reko in pod Krkino gladino tradicionalno okrasili božično-novoletno jelko.

Vrh bodo vse prireditve dosegle s silvestrovanji na prostem. Za novomeško bo poskrbel tamkajšnji Zavod za turizem, ki bo pol ure pred koncem leta na oder praznično osvetljenega Glavnega trga pripeljal domačo rock skupino Dan D, novo leto pa bodo na prostem pričakali pretežno v vseh večjih krajih Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

Pravljično Celje 2009 s koncem tedna začenja stopnjevati predpraznično vzdušje v mestu ob Savinji. V petek so se v starem mestnem jedru odprla vrata božično-novoletnega sejma, na katerem razstavlja 33 razstavljavcev iz različnih koncev Slovenije.

Obiskovalci lahko izbirajo med pestro ponudbo unikatnih izdelkov iz lesa, stekla in keramike. Okušajo in kupujejo zeliščne pripravke ter dobrote s podeželja, poskrbljeno je tudi za otroke, saj je na stojnicah pestra ponudba igrač in knjig in še veliko drugih zanimivih stvari. Sejem je odprt vsak dan od 10. do 19. ure.

K obisku vabi tudi Pravljična dežela, edina tovrstna pravljična dežela v Sloveniji, kjer se uresničijo vse sanje. Za otroke jih čarajo Pravljične vile s škratom Ničmumar in Pravljičnimi junaki vsak dan od 10. do 12. ure in od 17. do 19. ure. Na obisk so povabili tudi božička in dedka Mraza.

Projekt Pravljično Celje bo vrhunec dosegel zadnji dan v letošnjem letu z otroškim silvestrovanjem na Glavnem trgu in silvestrovanjem na prostem na Trgu celjskih knezov, kjer bodo za zabavo skrbeli Čuki, obeta pa se tudi nepozaben ognjemet.

V središču Velenja bo tamkajšnje turistično društvo v petek odprlo poulični božično-novoletni sejem, ki bo potekal vse do konca leta, v okviru prireditve Veseli december 2009 pa bo dedek Mraz obdaril otroke od 3. do 6. leta starosti. Od dedka Mraza se bodo najmlajši poslovili 31. decembra na novoletni zabavi za otroke na Titovem trgu, odrasli pa so vabljeni na silvestrovanje na prostem z Natalijo Verboten. Razglasili bodo tudi naj občana in uživali v čudovitem ognjemetu.

Prednovoletno dogajanje v Murski Soboti poteka pod naslovom Praznični december na Trgu kulture. Od ponedeljka do srede bo novoletni sejem s programi za najmlajše, v mestnem parku bo postavljena Praznična dežela, tradicionalno silvestrovanje na prostem z ognjemetom pa bo letos ob zvokih skupin Sončna uprava in Blue Planet. V BTC-ju bo v sredo predbožični koncert Severine.

V Pokrajinskem muzeju v Murski Soboti bodo še danes muzejske delavnice, do 28. decembra pa je na ogled razstava o šegah in navadah v adventnem času.

Vrsta prireditev bo tudi v Moravskih Toplicah. Že v soboto so postavli pravljično deželo in sejem, v hotelih so delavnice za izdelovanje praznične dekoracije iz naravnih materialov, ki jih bodo v sredo prodajali na dobrodelni dražbi, dan pa sklenili z božičnim koncertom.

Na glavnem trgu v Ljutomeru so v soboto odprli božični bazar in žur mladih Prlekov, bazar pa bo tudi v četrtek.

Predbožični koncert bo v sredo v Lendavi, grajski božični sejem bo tudi v Gornji Radgoni, v Radencih pa bodo med drugim omogočili ogled živih jaslic na posestvu Sikalu. Na Kapeli bo 26. decembra tradicionalno žegnanje konj, v zavodu Marianum v Veržeju bodo tudi letos vseslovenske jaslice.

V Banovcih pa so že od 15. decembra letos desetič potavili Božično vas, ob tem pa izbrali najlepše jaslice in najlepše okrašeni dom. Na ogled bodo do 7. januarja.

Novoletni ples 1. januarja bodo pripravili v Termah 3000 v Moravskih Toplicah in Radencih.

Tudi na Severnem Primorskem pripravljajo ob koncu leta nekaj zanimivih praznovanj. Kraji v Vipavski dolini, na Goriškem in v Posočju že kažejo praznično podobo; okrasitve pa so prav v teh dneh deležne številnih popravkov, saj mnoge med njimi prevrača močna burja. Kljub vsemu pa se po številnih krajih že veselijo konca leta - na odprtih trgih bodo pričakali novo leto v Ajdovščini, Šempetru pri Gorici, Novi Gorici, Tolminu, Kobaridu in Bovcu.

Še pred tem bodo najmlajše razveseljevali z obiskom dedka Mraza ter različnimi zabavnimi in kulturnimi prireditvami. Mladi in nekoliko starejši pa se lahko poveselijo tudi na drsališču v Ajdovščini ter v Novi Gorici in Bovcu, kjer je vstop prost, izposoditi pa se da tudi drsalke.

Na Bevkovem trgu v Novi Gorici bo od petka do 2. januarja 2010 potekal novoletni program za vse generacije. V popoldanskem času bo otroško-mladinski program s hišo pravljic in predstavitvijo e-hiše, novogoriške hiše eksperimentov, vrstili se bodo koncerti in drugi dogodki (čarovnik, prihod dedka Mraza).

Vse do konca leta pa bodo na Bevkovem trgu postavljene tudi stojnice, na katerih bo mogoče kupiti darila. Predvsem v Zgornjem Posočju pa bodo ljubitelje narave zagotovo privabili številni nočni pohodi na bolj ali manj znane vzpetine v okolici.