evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vesel zanika očitke KPK o odklonilnem odnosu računskega sodišča za preiskavo Teš 6

Deli na:
Vesel zanika očitke KPK o odklonilnem odnosu računskega sodišča za preiskavo Teš 6

Foto: Bobo

Generalni direktor policije Stanislav Veniger in predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel sta danes podpisala sporazum o sodelovanju med obema organoma. Ob tem je Vesel na očitke protikorupcijske komisije o odklonilnem odnosu za celotno revizijo projekta Teš 6 dejal, da je treba to vprašanje rešiti sistemsko, ne za posamezno investicijo.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v javnem pismu, ki ga je na politični vrh naslovila v torek, izpostavila, da so sami predlagali celotno revizijo projekta Teš 6. Pri tem so imeli podporo predsednice vlade Alenke Bratušek, finančnega ministra Uroša Čuferja in predsednika uprave SOD Tomaža Kuntariča, a naleteli na odklonilen odziv predsednika računskega sodišča.

Kot navaja KPK, so na sestanku pri predsednici vlade 28. avgusta sklenili, da računsko sodišče zadevo ponovno premisli ali da poiščejo druge rešitve. Vendar se ne eno ne drugo ni zgodilo, pravijo v KPK.

Vesel pravi, da si računsko sodišče že vsaj deset let prizadeva za možnost revidiranja poslovanje družb v posredni državni lasti, a te pristojnosti še niso dobili. Zato je Vesel na omenjenem sestanku opozoril, da bi to vprašanje veljalo rešiti sistemsko, ne pa le za eno investicijo. Vendar se še nič ni spremenilo, čeprav bi se lahko po Veselovih besedah to zgodilo pri spremembi zakona o Slovenskem državnem holdingu.

Opozoril je tudi, da ne gre za to, da računsko sodišče tovrstne revizije ne bi želelo opraviti, ampak je v zahtevanem obsegu ne more opraviti.


Računsko sodišče je sicer dobilo nekaj dokumentacije, a so ocenili, da bi bili relativno neučinkoviti, je nadaljeval. Investicijo vodi Teš sama, Holding slovenskih elektrarn pa skupaj z vlado izdaja zgolj poroštva. In računsko sodišče lahko pri reviziji sodeluje zgolj tukaj, je pojasnil Vesel.

Spomnil je, da je za ta primer oblikovana posebna skupina policije, s tem se ukvarja tudi tožilstvo in pa Evropski urad za boj proti goljufijam.

Današnji podpis sicer prinaša tako izmenjavo strokovnjakov in informacij kot nudenje dodatnega izobraževanja in usposabljanja med obema institucijama. Prvi mož policije Veniger pričakuje, da bodo rezultati kmalu vidni.

S podpisom sporazuma želi računsko sodišče poglobiti že tako dobro sodelovanje s policijo v zadnjih letih, pa je pojasnil Vesel. To sodelovanje želijo poglobiti tudi zato, ker računsko sodišče pri svojem delu zaznava številne znake kaznivih dejanj. Dogaja se tudi, da znake kaznivih dejanj zaznajo v primerih, ko ne opravijo revizije ali pa posamezna ravnanja ne sodijo v revidirano obdobje, je pojasnil Vesel.

Tudi Veniger je prepričan, da bo današnji podpis še izboljšal že tako dobro medsebojno sodelovanje obeh organov. Ob tem je spomnil, da policija vse bolj aktivno preiskuje vse vrste gospodarskega kriminala, zato jim bo sporazum v veliko pomoč.