Revija Reporter
Slovenija

Veliko presenečenje: ozadje vladnega projekta muzeja osamosvojitve

Ivan Puc

22. nov. 2020 20:00 Osveženo: 20:25 / 22. 11. 2020

Deli na:

Muzej slovenske osamosvojitve je ustanovilo (2016) in gosti Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.

VSO

Muzej slovenske osamosvojitve s katerim bi obeležili 30. obletnico državnosti, stoji le v proračunskih postavah. Nekdanja direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver o projektu ne ve skoraj nič, ko pa je zanj zvedela, jo je pozitivno presenetil.

Se bo muzejska stroka imela priložnosti vključiti se v proces snovanja muzeja? Valič Zverova je v to prepričana.  



Zgodovinar Stane Granda je pojasnil, zakaj ima zavračanje najuglednejši slovenskih »kulturnikov«, češ, da je novi muzej ideološki projekt, za njihovo prvo pametno izjavo.



Stane Granda nam je še razložil, zakaj bi bila gola osamosvojitev brez kvalitetne predstavitve slovenske zgodovine kot oskubljen golob

Muzej je, pravijo na ministrstvu za kulturo, namenjan spominu na dogodke, ko smo Slovenci uresničili sanje naših prednikov, ki so za državno samostojnost skozi stoletja represije tujih vladarjev tudi umirali. Zgodovinar Rok Stergar z ljubljanske filozofske pojasnjuje, zakaj se slovensko zgodovinopisje že precej oddaljilo od takšnega »ahistoričnega nacionalističnega branja zgodovine«.

Gre res za »nevarne ahistorične konstrukte, nacionalistični diskurz, katerega destruktivne posledice smo lahko opazovali pri nas in v naš soseščini«?

Kdo se boji, da bo muzej postal bodisi politična propaganda ali pa se bo valjal v prihodnosti tako, kot se že dolgo valja muzej športa?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24