Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Velika noč - največji krščanski praznik

Deli na:

Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik - veliko noč, ko se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Gre za praznik veselja in upanja, kar verniki izražajo tudi z vzklikom aleluja, ki pomeni slavite Boga.

Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik - veliko noč, ko se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Gre za praznik veselja in upanja, kar verniki izražajo tudi z vzklikom aleluja, ki pomeni slavite Boga.

Na veliki petek je svet zajela tema in tudi nam se marsikateri dan zdi podoben velikemu petku, toda svetloba velikonočnega jutra preganja temo, v velikonočnem voščilu poudarja ljubljanski nadškof Anton Stres. Jezusova zmaga nad zlim je, kot pravi, središče, ki zagotavlja premoč dobrega nad zlim, ljubezni nad sovraštvom in življenja nad smrtjo.

V evangeliju beremo, da je na veliko noč Jezus prišel, stopil v sredo med svoje učence in jim rekel: "Mir vam bodi!", v voščilu ob nedeljskem krščanskem prazniku pojasnjuje Stres.

Vstali Jezus se po njegovih besedah odslej nahaja med nami, v srcu človeške zgodovine, sredi našega veselja in naše žalosti, sredi sveta, kakršen je, z njegovimi dobrimi in slabimi platmi, tudi sredi Cerkve, ki ni izvzeta iz trenutkov slabosti, preizkušenj in težav. Kot pravi, nam vsem odpira vrata upanja v odrešenje.

"Jezusova velikonočna zmaga nad zlim je in ostaja središče, ki nam zagotavlja premoč dobrega nad zlim, zmago ljubezni nad sovraštvom in življenja nad smrtjo," poudarja nadškof.

Ob tem je vsem zaželel, naj svetloba velikonočnega jutra ob letošnjih praznikih obsije tudi njihovo življenjsko pot, še posebej pa pot tistih, ki jih tarejo preizkušnje, izgube in strah. "Utrdi naj nas tudi v vedrem zaupanju in pogumnem prizadevanju za vse dobro med nami", je dejal.