evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Veleposlanik pri Natu Benedejčič pozvan v Ljubljano

Deli na:
Veleposlanik pri Natu Benedejčič pozvan v Ljubljano

Foto: Bobo

Pri tedniku Reporter smo dobili presenetljivo informacijo, da naj bi Andrej Benedejčič, vodja predstavništva RS na sedežu Nata v Bruslju, vohunil za Ruse. Ker gre za sum, ki bi odjeknil kot bomba med državami zaveznicami v Natu, smo na ministrstvo za zunanje zadeve, pod katerega sodi Benedejčič, vprašali ali so ga že odpoklicali z mesta veleposlanika pri Natu in kakšni bodo nadaljnji ukrepi. 

Sporočili so, da na ministrstvu ne razpolagajo z nobenimi uradnimi informacijami glede postopkov, ki jih navajamo. »Navedbe smo nemudoma začeli z vso resnostjo preverjati, veleposlanika pa smo v tem kontekstu poklicali na takojšnje konzultacije v Ljubljano«, so še zapisali in s tem dali vedeti, da je zadeva še kako resna. Veleposlanika pač ne pokličeš v domovino na konzultacije zgolj zaradi nekakšnih govoric. Če gre za vojaško zavezništvo, posebej v času, ko so odnosi med Natom in Rusijo zaradi njene agresije na Ukrajino zelo zaostreni, spominjajo že na čase hladne vojne, so stvari še posebej občutljive.

Po besedah naših virov je preiskavo varnostnih organov Nata sprožila Poljska in zagnala vik in krik, kar ni nenavadno, glede na to, da je bila ta država velik del prejšnjega stoletja okupirana ali pod nadzorom Rusov.

Benedejčič sicer velja za rusofila, znan je kot privrženec nekdanjega predsednika Danila Türka, za katerega se tudi ve, da je sovjetsko orientiran. Položaj veleposlanika pri zvezi Nato je nastopil septembra 2011, imenoval ga je tedanji predsednik Türk. Na ta položaj je prišel z mesta generalnega direktorja za globalne zadeve in politično multilateralo na zunanjem ministrstvu, pred tem pa je bil veleposlanik v Rusiji.

Pri uradu za medije na sedežu Nata uradno pravijo, da preiskave v zvezi z zgoraj opisanim ne izvajajo, pri čemer je seveda vprašanje, ali bi kaj takšnega sploh »priznali«. Toda na MZZ je menda prišlo kar nekaj pritožb zoper Benedejčiča glede povezav z Rusi. Zanimivo vprašanje: če dejansko ni nobenih aktivnosti pri Natu, zakaj bi na ministrstvu zgolj na podlagi enega novinarskega vprašanja veleposlanika kar tako pozvali, naj pride na konzultacije v Ljubljano. Takšno ravnanje nikakor ne sodi med običajno diplomatsko prakso, pravijo poznavalci.

Po besedah nekdanjega ministra za zunanje zadeve dr. Dimitrija Rupla je o nenavadnem vedenju slovenskega veleposlanika pri NATO, ki je bil nekoč veleposlanik v Moskvi, že slišal. Nedavno tega naj bi Benedejčič na Svetu NATO (ko se je ta sestal s predstavniki Rusije) govoril rusko. Bolj kot sam veleposlanik Rupla skrbi usmeritev MZZ oz. Slovenije, ki jo tu pa tam označujejo kot "prorusko". Odgovor MZZ na naše vprašanje ga tolaži, da se zavedajo problema, ki se je pojavil tudi ob obisku ministra Jakiča v Moskvi. Vabilo na konzultacije je resen ukrep! In še glede odziva Nata: ne bi bilo običajno, ko bi NATO hitel s pojasnili brez dogovora z Ljubljano, ki je zaenkrat še članica.