zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Večernji list o prihodu NLB na Hrvaško: NLB se ni zmožna širiti na nobenem trgu

Deli na:
Večernji list o prihodu NLB na Hrvaško: NLB se ni zmožna širiti na nobenem trgu

Foto: Arhiv Reporterja

Po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo 1. julija nobena od kreditnih institucij iz EU ne potrebuje več soglasja Hrvaške narodne banke (HNB) za poslovanje na hrvaškem trgu. Tako so vrata na stežaj odprta tudi Novi ljubljanski banki (NLB), ne glede na nerazčiščene račune, piše danes Večernji list.

Kljub temu da NLB hrvaškim varčevalcem ni izplačala deviznih vlog pri nekdanji Ljubljanski banki, ima sedaj prosto pot na hrvaški trg, piše zagrebški časnik, a obenem dodaja, da je sicer malo verjetno, da bo NLB dejansko šla po tej poti - ne zaradi Hrvaške, temveč zaradi svojih notranjih težav.

"NLB se ni zmožna širiti na nobenem trgu, torej tudi ne na hrvaškem. Ima velike notranje probleme, primanjkuje ji kapitala in krčevito išče kupca. V bančnem sektorju ga danes ni lahko dobiti," je ocenil znan hrvaški ekonomski analitik Damir Novotny.

Dvomi tudi, da bodo na hrvaški trg prihiteli drugi novi igralci, saj je trg majhen in ne zagotavlja zaslužka, tveganja pa so velika in bodo takšna vsaj še naslednjih nekaj let. Pričakuje sicer, da bodo na Hrvaško prišle banke na spletu, ki pa ne bodo imele svojih podružnic v državi, kot se je to zgodilo v nekaterih od novejših vzhodnoevropskih članic EU.

Banke, ki bodo želele vstopiti na hrvaški trg, bodo morale HNB le obvestiti o storitvah, ki jih nameravajo ponuditi na hrvaškem trgu.



HNB je v minulih letih preprečevala vstop NLB na hrvaški trg zaradi neporavnanih dolgov nekdanje zagrebške podružnice LB do hrvaških varčevalcev.

Hrvaška in Slovenija sta se marca letos dogovorili, da bosta spor glede deviznih prihrankov, ki so bili izplačani in nato preneseni v hrvaški javni dolg, reševali v okviru pogajanj o nasledstvu.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je prejšnji teden napovedal, da se bosta s hrvaško kolegico Vesno Pusić v zvezi s pogovori o izvajanju marčevskega dogovora srečala v začetku julija. Po Erjavčevih besedah se bosta srečanja udeležila tudi oba strokovnjaka za reševanja vprašanja LB, France Arhar in Zdravko Rogić.

Devizne prihranke, ki niso bili preneseni v hrvaški javni dolg, mnogi oškodovani hrvaški varčevalci medtem skušajo dobiti nazaj po sodni poti, tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.