markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

2eva luna nejc Njena.si

Kmetija: Nejc in Eva Luna se imata po šovu še ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Vasletova pisma s fronte: Cankarjeve brigade dekana Zupaniča nad varčevanje

Deli na:

To, kar si je omislil dekan akademije za gledališče, radio in film Miran Zupanič, je vredno vsaj  omembe, če ne že kakšnega večjega priznanja. S študenti akademije in profesorji je pred parlamentom organiziral celodnevno branje Hlapcev Ivana Cankarja. Kar so potem v pomanjkanju kulturnih programov vrteli na naših televizijah in se je zdelo, kot da gre za performans z naslovom ”Ko zmanjka denarja, je tudi Cankar dober.”

Danes ob 11. uri so tri vrle študentke igre z AGRFT vdrle še v poslansko skupino SDS malo pred novinarsko konferenco mag. Marka Pogačnika, na kateri je ta govoril o nujnosti sprejetja zakona o uravnoteženju javnih finance. Za govorniškim pultom so potem recitirale te iste Hlapce. O tej novinarski konferenci so jih obvestili  dobro obveščeni viri Jankovićeve Pozitivne Slovenije, še posebej pa Tamara Vonta, bivša ljubiteljska kulturnica ljubiteljske kulture.

Zdaj se ne bomo vprašali, ali je šlo za kulturno dejanje, ampak, kaj nam vsi ti poustvarjalci v povojih hočejo povedati! Povedati nam hočejo, da naj si ta vlada in ta koalicija varčevanje nekam vtakne in zatakne, kajti že Ivan Cankar naj bi vedel, da je varčevanje nekulturno  hlapčevsko dejanje in da je življenje prekratko, da bi se odrekali. Zato Cankar na Cankarjevem vrhu ni nikdar varčeval z alkoholom, ker je tako laže pisal. Če hočeš biti kulturnik in umetnik, potem te nihče ne sme omejevati, pa četudi državo hudič vzame.

Cankar seveda ni kriv, če je napisal Hlapce, tile, ki nam jih vsiljujejo kot novodobno dolino šentflorjansko, so pa prespali pol stoletja na šestdeset let podlage, poleg tega pa so bili historično gledano slabo vzgojeni, ideološko pa zapeljani na stranpota partijskega nihilizma, oportunizma v kombinaciji s potrebo po prakomunizmu, v katerem bomo vsi imeli vse, eni pa malo več. In še sreča, da je na današnji dan umrl veliki Josip Broz, ker če nebi, bi imeli eno samo podobo demokracije z udbovskim obrazom. In to je po moje tudi pomanjkljivost performansov dekana AGRFT Mirana Zupaniča, ki mora vedeti, da je častiti zapravljanje častiti spomin na Tita, moliti k varčevanju v zapravljeni državi, pa hlapčevstvo. Zato naj mladi študenti igralstva in celoten dekanat Mirana Zupaniča kdaj gredo pred Hudo jamo in berejo vsaj Prešernove sonete nesreče, da bodo malo uravnoteženi v hlapčevstvu.

Jaz  pa v njihovih uporabah Cankarjevih Hlapcev prepoznavam tiste, ki pravijo, da je kultura kulturno ministrstvo kot samostojna veja oblasti in kulturni minister kot evrska samopostrežba.