sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vaskrsićevim je sodni izvršitelj zapečatil hišo, več aktivistov pridržanih

Deli na:

Izvršitelj Boris Letnar je danes ob pomoči policije zapečatil hišo družine Vaskrsić. Še pred tem je policija prisilno odstranila okoli 20 članov gibanja 15o, ki so preprečevali dostop do hiše. Lastnik hiše Zoran Vaskrsić pa je hišo zapustil že pred tem.

Po deložaciji je Vaskrsić za STA dejal, da s tem zanj stvar še ni končana, saj se bo pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Na vprašanje, kje bo zdaj stanoval z družino, pojasnjuje, da gredo zdaj na občino, kjer jim je župan obljubil pomoč, potem bodo pa videli. Velikih pričakovanj sicer nima, glede na "to, da se župan ni pojavil na deložaciji".

Izvršitelj je k zdaj že nekdanji hiši družine Vaskrsić na obrobju Litije prišel že kmalu po napovedani 9. uri zjutraj, pri tem pa sta ga spremljala policija in dva selitvena kombija. Na vhodu hiše je izvršitelja poleg pripadnikov gibanja 15o pričakal Vaskrsić in jim povedal, da je hiša izpraznjena in da jo v tem trenutku zapušča tudi sam.

Vaskrsić se je nato umaknil, na vhodu pa so ostali člani gibanja 15o. Slednje je policist pozval, naj se umaknejo, ker pa tega niso želeli storiti, je poklical okrepitve. Prišlo je dodatnih 15 policistov, ki so člane gibanje enega po enega prisilno privedli do policijskega kombija. Pri tem je prišlo tudi do prerivanja, v katerem je prišlo tudi do nekaj manjših poškodb.

Takoj zatem so v hišo poleg izvršitelja in policije vstopili delavci in iz nje izselili še nekaj stvari. Nato pa je izvršitelj hišo zapečatil.


Deložacijo je poleg članov gibanja 15o sicer spremljalo še kakšnih 30 domačinov in podpornikov družine Vaskrsić in prav toliko novinarjev, fotografov in tehnikov.

Še pred prisilno odstranitvijo so člani gibanja 15o prebrali protestno izjavo, v kateri so izrazili podporo družini. Kot so dejali, je družina žrtev sistemske ureditve, ki "omogoča takšne primere zakonite kraje". Nesprejemljivo se jim zdi, da se posameznikom zaradi majhnih prekrškov odvzema hiše in se jih meče na ceste, medtem ko tisti, ki dolgujejo državi za socialne prispevke, bankam pa enormna posojila, ne trpijo nobenih posledic.

Družino Vaskrsić so deložirali iz hiše, ki jo je litijsko sodišče zaradi dolga v višini 124 evrov prodalo na javni dražbi. Vaskrsićeve besede ob sredinem protestu pred državnim zborom so bile, da bo v hiši tudi umrl, če bo to potrebno. Na protestu ga je podprlo nekaj deset ljudi, podpira pa ga tudi Gibanje 15o.

Vaskrsić je bil 124 evrov dolžan ljubljanskemu podjetju Vodovod-Kanalizacija. Isti dan, ko je izvedel za prodajo hiše, je dolg poravnal, s čimer je podjetje Vodovod-Kanalizacija tudi urgentno umaknilo izterjavo. Na litijskem sodišču so prav tako izdali sklep, da je izvršba ustavljena. A sodnica je ustavila le izterjavo dolga, hiša pa je bila novemu lastniku prodana že pred poplačilom dolga.

Vlada se bo sicer na podlagi primera Vaskrsić odločila za morebitne spremembe zakonodaje, vrhovno sodišče pa je odredilo službeni nadzor glede izvršilnih postopkov in dražbe nepremičnin v tem primeru.