stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vaskrsić: Če bo treba, bom v hiši umrl

Deli na:

Pred DZ se je v podporo Zoranu Vaskrsiću, ki protestira zaradi rubeža hiše, izvedenega zaradi 124 evrov dolga, zbralo nekaj deset ljudi. Vaskrsića, ki zahteva ustavitev vseh postopkov zoper njega, hkrati pa zagotavlja, da se iz hiše ne bo izselil, podpira tudi gibanje 15o. Pred DZ zoper sodne postopke protestira še nekaj drugih protestnikov.

"To, kar delajo, je nekaj neverjetnega," je novinarjem dejal Vaskrsić. Pojasnil je, da se ni najavil ali prosil za sprejem v državnem zboru, doslej ga tudi nihče ni sprejel.

Vaskrsić zagotavlja, da se iz hiše, ki so mu jo prodali na dražbi, ne bo izselil. "Če bo treba, da bom v njej umrl, bom pač umrl," je odločen in hkrati prepričan, da ga iz hiše ne bodo izselili. V petek bo sicer potekala deložacija nepremičnine, ob čemer Vaskrsić v podporo pričakuje čim več ljudi. Take zadeve se morajo namreč po njegovih besedah končati, zoper njega in druge ljudi.

Potem, ko je ustavno sodišče odločilo, da ustavne pritožbe v tem primeru ne sprejme v obravnavo, so glede tega v Sloveniji vsi postopki končani. Toda Vaskrsić poudarja, da ustavno sodišče sploh ni ničesar pojasnilo.

Pristojni organi sicer zatrjujejo, da je Vaskrsić sam odgovoren za izvršbo hiše, ker je za izvršbo vedel, a ni ukrepal. Medtem Vaskrsić pravi, da je pač najlažje govoriti o njegovemu ignoriranju sodnih pozivov, pri čemer se sprašuje, zakaj nihče ne govori o nezakonitosti postopka. Prepričan je, da so ga "našli kot grešnega kozla".

Zatrjuje še, da ni ignoriral sodnih poziv in da je dobil le sklep o domiku, ko je bilo že prepozno. Na vprašanje, zakaj torej preprosto ni plačal svojega dolga, pa odgovarja s pozivom, naj mu povemo, kdo ima vse plačano. Prepričan je, da ne vsi in da tudi on ni imel. Predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Anton Panjan je sicer v medijih omenil, da ima Vaskrsić še enega civilnega upnika, vendar Vaskrsić odgovarja, da danes ni pred parlamentom zato, da razsojamo njegove civilne zadeve.



Pojasnil je še, da je bila njegova odvetnica v stiku tudi s kupcem hiše, vendar se z njim niso uspelo dogovoriti za prestavitev deložacije hiše ali za kakšno drugo poravnavo. To je po njegovem nečloveško. Med drugim tudi zagotavlja, da ni povezan z grožnjami sodnici v Litiji, ki je sodila v tem primeru, in da ima glede tega mirno vest.

Po prepričanju člana gibanja 15o Irfana Beširovića je sramota, da za 120 evrov prodajo hišo in družino dajo na cesto. Ocenjuje namreč, da bi mu lahko rubili od plače ali pa kakšno premičnino. Vlada mora to zakonodajo čim prej spremeniti, je menil in napovedal, da bodo v petek "s svojimi telesi" preprečili deložacijo Vaskrsićeve hiše v Litiji. "Če bomo namreč to dovolili, to ne bo zadnji primer, ampak se bo to nadaljevalo in bo res večina Slovencev na ulici," je prepričan.

Pred parlamentom je protestiral tudi državljan, ki ima, kot je zatrdil, enak primer oziroma izkušnjo s sodnim sistemom. Svojo izkušnjo je pojasnil tudi v pismu, ki ga je razdelil navzočim. Vaskrsića je podprl tudi Ladislav Troha.

Od parlamentarnih strank se je odzvala le Lista Virant. V pisnem sporočilu za javnost so navedli, da odločno nasprotujejo nespoštovanju plačilne discipline in izmikanju plačila računov, saj menijo, da je plačilna disciplina temelj pravne države, ki je v trenutni gospodarski situaciji še posebej pomembna.

Iz poročanja medijev v zvezi s primerom Vaskrsić izhaja, da sta tako sodišče kot tudi izvršitelj v okviru zakonskih možnosti naredila vse, da bi od dolžnika izterjala dolg na kakršen koli drug način, vendar se dolžnik na te pozive ni odzival, so še navedli v Listi Virant. Zato bi bilo po njihovem mnenju korektno od dolžnika, da javnosti predstavi celovito sliko o omenjeni zadevi.