Revija Reporter
Slovenija

Vasko Simoniti v intervjuju: Politični kriminalci so strici iz ozadja

Ivan Puc

8. apr. 2018 19:59 Osveženo: 7:35 / 09. 4. 2018

Deli na:

Zgodovinar dr. Vasko Simoniti je kot »politični človek« optimist in verjame, da bodo na bližajočih se volitvah volivci pokazali več zrelosti.

Provokacije umetnikov ga ne motijo. Prav obratno, njihove številne poetike sprejema, če odsevajo inovativnost, izvirnost, talent, domišljenost, pravo ustvarjalnost. Simoniti opozarja, da Evropa popušča pri vrednotah, na katerih se je vzpostavila. Despotska želja po oblasti po njegovih besedah sili tudi v evropski, tudi slovenski prostor, kjer imamo rodovitne nastavke iz komunistične preteklosti, s čimer se najedajo evropske vrednote.



Volitve, ki se bližajo, vas navdajajo …

… najprej z optimizmom. Nenazadnje sem politični človek, verjamem v demokracijo in ob tem upam, da bodo stranke pa tudi volivci pokazali več zrelosti – kar precej indicev je spodbudnih. Tesnejše sodelovanje desnega pola kaže, da bi bile lahko kljub razlikam med njimi sposobne zidati hišo tudi pred volitvami. Nekaj skupnih srečanj je bilo in upam, da se bodo še nadaljevala. Čeprav brez formalnih predvolilnih zavez bi se te stranke vendarle pred volivci lahko predstavile kot obetavna možnost, ki ji je vredno nakloniti večino glasov.


V tiskani izdaji in v Trafiki24  Simoniti pred volitvami svari, da trda levica ne sme dobi oblasti; spregovori o levičarjih, ki imajo najraje denar in oblast; izpostavi, da se Šarec na vse pretege trudi senzacionalistično govoriti o stvari, ki je ni; razmišlja, kakšen bi lahko bil učinek množice novoustanovljenih strank; pravi, da je bil Kučan v zadnjih tridesetih letih najsrečnejši, ko ga je sprejel Putin; poudari, da imajo Katalonci tako kot drugi narodi pravico do referenduma, Puigdemont in njegovi pa so politični zaporniki.