sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vajgl klical na radio

Deli na:

Telefonski klic poslanca Zaresa Iva Vajgla v torkovo oddajo Studio ob 17h pomeni nevaren precedens, je v vprašanju predsedniku vlade in vodstvu RTVS zapisal član programskega sveta RTVS Tino Mamić. Po njegovem lahko zdaj vsak politik med poslušanjem oddaje, katere vsebina mu ni všeč, pokliče v studio in pove svoje mnenje.

Telefonski klic poslanca Zaresa Iva Vajgla v torkovo oddajo Studio ob 17h pomeni nevaren precedens, je v vprašanju predsedniku vlade in vodstvu RTVS zapisal član programskega sveta RTVS Tino Mamić. Po njegovem lahko zdaj vsak politik med poslušanjem oddaje, katere vsebina mu ni všeč, pokliče v studio in pove svoje mnenje.

V pismu zato Mamić vodstvo programskega sveta RTVS poziva, da o tem prednostno razpravlja na naslednji seji. Prav tako poziva, naj se nemudoma skliče seja komisije za informativne programe sveta, "da se razjasni okoliščine, v katerih je prišlo do afere".

Kot pojasnjuje Mamić, se je v torkovi oddaji Radia Slovenija, v kateri so gostje razpravljali o slovensko hrvaških odnosih, zgodil poseg politike v uredniško politiko: "Oddajo, ki ni bila kontaktna, je v avtomobilu poslušal tudi poslanec Ivo Vajgl. Mnenja analitikov mu niso bila všeč, zato je telefoniral v studio in dobil besedo, ker je pač politik, ki se s to temo ukvarja. Čeprav ni bil povabljen."

S tem je poslanec Zaresa in predsednik odbora za zunanjo politiko DZ po mnenju Mamića "posegel v avtonomijo uredništva RTVS, ki samo odloča o izboru svojih gostov".

Po njegovem gre pri tem tudi za nevaren precedens, saj lahko sedaj na podoben način vsak politik med poslušanjem oddaje, katere vsebina mu ni všeč, pokliče v studio in pove svoje mnenje.

Mamić tudi opozarja, da je s strani nekaterih politikov aktualne vlade že v preteklosti prihajalo do podobnih pritiskov na vsebino oddaj "in ker ministrica, pristojna za medije, že dolgo časa govori, kako bi morali na novo urediti RTVS", Mamić premiera Boruta Pahorja javno sprašuje, "ali se je včeraj začelo novo obdobje za novinarje RTVS".

Vajgla tudi "sprašuje, ali je res, da večkrat telefonira novinarjem in urednikom in se z njimi pogovarja o vsebinah novinarskih prispevkov", predsednika državnega zbora Pavla Gantarja pa, "ali tovrstno dejanje poslanca Vajgla podpira" in ali naj "potemtakem od danes naprej lahko pričakujemo, da se bo vsak večer kakšen poslanec po telefonu oglasil v Odmeve, če mu gostje ne bodo všeč".

V torkovi oddaji Studio ob 17h sta hrvaški analitik Davor Gjenero in predstojnik katedre za mednarodno pravo in mednarodne odnose na mariborski pravni fakulteti Silvo Devetak analizirala srečanje Boruta Pahorja in Iva Sanaderja v Mokricah. Med pogovorom je v oddajo poklical Vajgl. Pojasnil je, da je oddajo poslušal v avtomobilu: "Nisem si mogel kaj, da vas ne bi poklical". Dotedanje komentarje gostov je uvodoma označil kot "modrovanje", nato pa predstavil svoj pogled na reševanje slovensko-hrvaških odnosov.

Proti temu je nastopil Gjenero in voditelja povprašal, ali je bil Vajgl v oddajo poklican ali se je sam povabil vanjo. Voditelj oddaje mu je pojasnil, da je Vajgl sam poklical v oddajo. Dodal pa je, da so ga iz režije kot voditelja povprašali, ali Vajglu dovoli vstop v oddajo, in ker je ocenil, da bi Vajglov prispevek lahko pripomogel k razpravi, je vstop dovolil.

Gjenero je ob tem dejal, da je bil na Hrvaškem "takšne politične prakse vajen v času TuÄ‘manovega avtoritarnega režima", da pa sam ni bil nikoli pripravljen sodelovati v čem takšen. Zato je Gjenero oddajo zapustil.

V oddaji je tako ostal le še Devetak. Kot je pojasnil, je ostal iz spoštovanja do voditelja, čeprav ga "preveva isto razpoloženje" kot Gjenera. Dodal je še, da mu takšne intervencije "zvenijo kot intervencije, ko oblast intervenira in pove, kako je treba razmišljati in kako tuliti z volkovi".

Predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Ivo Vajgl je za STA pojasnil, da so ga za intervencijo v torkovi oddaji Studio ob 17h poklicali iz oddaje na mobilni telefon, "tako da je bila pobuda na njihovi strani". Vajgl je odločitev za sodelovanje v oddaji utemeljil z oceno, da "je bila oddaja izrazito enostranska".

Med drugim je poslanec Zaresa pojasnil, da je na klic iz Radia Slovenije "samo sporočil svojo načelno pripravljenost, da se vključi v pogovor, in potem so oni mene poklicali". Ob tem poudarja, da je imel moderator oddaje možnost, da njegov klic sprejme ali ne.

Spomnil je, da je bil v omenjeno oddajo večkrat povabljen in je v njej tudi sodeloval, poleg tega pa gre za oddajo, ki je odprta za poslušalce. Torkovo oddajo je Vajgl sicer ocenil kot enostransko v prikazovanju problema, ki ga Slovenija ima s Hrvaško.

"Izrazito je bila kritična samo do stališč in ravnanja Slovenije," je izpostavil in dodal, da se mu je "kot poslušalcu zdelo popolnoma primerno in normalno, da se poskušam vključiti v to oddajo s svojim mnenjem".

"Kar zadeva moje pogovore z novinarji, je to čisto podtikanje," je še dejal Vajgl ter pojasnil, da se pogovarja z novinarji "takrat, kadar oni mene kličejo".

Glede besed gosta v torkovi oddaji Davorja Gjenera, da česa takega, da politiki posegajo v oddaje, ni doživel vse od časov Franja Tudjmana, Vajgl odgovarja, da je Gjenero eden od tistih političnih komentatorjev, "ki si neprestano izmišlja nekakšne scenarije, ki hoče delati vtis, da je dobro informiran, pa v resnici ponuja neke konstrukte".

Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle je glede dogajanja na torkovi oddaji Studio ob 17h v odzivu za STA zapisal, da so uredniki oddaje Vajglu omogočili vstop v eter "v prepričanju, da ravnajo kot demokratičen in odprt medij" in v pričakovanju, da bo lahko k obravnavani problematiki dodal kakšno ne-politično, ampak strokovno mnenje.

"Po naši skupni oceni pa je gospod Vajgl to radijsko odprtost izkoristil in zlorabil za napad na mnenja sogovornikov, ki so bili v oddajo povabljeni kot strokovnjaki, in za njihovo diskvalifikacijo," je v pisnem odzivu ocenil Vasle.

Vajgl je po Vasletovem mnenju "nastopil s pozicije politične moči, kar je popolnoma deplasirano in nesprejemljivo". "S tega vidika bo kdajkoli v prihodnje zanimivo poslušati gospoda Iva Vajgla, ko bo govoril o svobodi medijev in novinarski avtonomiji," dodaja direktor Radia Slovenija.

Sicer pa je Vasle pojasnil, da Vajglova sodelavka za stike z javnostjo "klicala na program in v imenu Vajgla izrazila njegovo željo, da bi želel nekaj pomembnega povedati, torej ne držijo njegove trditve, da ga je voditelj ali urednik oddaje poklical na lastno željo ali iniciativo".