Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V ŽIVO: Migranti zažgali brežiški center, nato delali selfije

Deli na:
V ŽIVO: Migranti zažgali brežiški center, nato delali selfije

Foto: Reuters

V sprejemnem centru v Brežicah je zagorelo, nastal je kaos - Migranti so zakurili ognje in za gorivo porabili tudi šotore, gasilci so imeli precej težav, preden so lahko začeli gasiti - Nekateri požigalci so se pred pogoriščem fotografirali oziroma so delali selfije - Pogorelo je 27 šotorov, poškodovanih k sreči ni bilo, so pa policisti rešili 9 ljudi, ki so v času, ko je zagorelo, spali. Zvečer je center v Šentilju znova samovoljno zapustilo okoli 2200 beguncev, ki so odšli v Avstrijo.

Na Šentilju zvečer nov množičen preboj beguncev v Avstrijo

Malo po 21. uri je nastanitveni center Šentilj samovoljno zapustilo okoli 2200 beguncev, ki so odšli v Avstrijo, kjer so jih sprejeli, so sporočili s PU Maribor. Trenutno je tako v nastanitvenem centru Šentilj na slovenski strani še okoli 800 ljudi.

Na Šentilju medtem pričakujejo vlak z okoli 1200 tujci iz Dobove in štiri avtobuse z nekaj več kot 200 tujci iz Brežic. Drugih najav trenutno nimajo.

Zvečer sta sicer v državo prišli dve novi večji skupini beguncev - pri Bizeljskem okoli 800 in nato v Rigonce še večja skupina, v kateri bi jih lahko bilo do 2000.

V Rigonce prihajajo novi begunci

Begunci so tudi popoldne prehajali mejo večinoma na brežiškem območju. V brežiškem sprejemnem centru so sprejeli 1700 beguncev iz Rigonc, ki so tam čakali od zgodnjega jutra. V Rigonce medtem prihajajo novi begunci. Iz namestitvenih centrov po državi begunce vozijo proti Šentilju, ki je najbolj obremenjena točka za izhod v Avstrijo.

Šefic: Prizadevamo si vzpostaviti še eno vstopno točko migrantov v Avstrijo

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je na novinarski konferenci dejal, da si prizadevajo, da bi vzpostavili še eno vstopno točko migrantov v Avstrijo. Na ta način bi lahko lažje uravnavali stanje na Šentilju, ki je poleg Brežic najbolj obremenjena točka z begunci v državi. O vzpostavitvi dodatne točke vstopa beguncev na meji med Slovenijo in Avstrijo se danes pogovarja generalni direktor policije Marjan Fank na srečanju s kolegi iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške.

Po besedah Šefica so zaradi obremenjenosti sprejemnega centra v Brežicah iskali dodatne objekte v tem okolju, kamor bi začasno lahko namestili begunce, preden jih premestijo v nastanitvene centre. En takšen objekt so tudi uspeli vzpostaviti, to je nekdanja tovarna Beti v Dobovi, medtem ko z drugim objektom krajevna skupnost v Dobovi in Občina Brežice nista soglašali. Njihovo željo so po Šefičevih besedah upoštevali, zato iščejo drugo možnost v okolici. Policistom pa so prav tako v pomoč poslali še dodatno število vojakov.

V Slovenijo je v torek vstopilo okoli 8000 beguncev, danes do 6. ure pa približno 3000. Skupaj je po besedah državnega sekretarja doslej v državo vstopilo okoli 21.500 beguncev. Avstrija je v torek iz Slovenije sprejela nekaj več kot 4000 beguncev, danes pa že okoli 1200. Pri tem je Šefic zanikal, da bi bila Avstrija "ozko grlo" in da sprejema vse migrante.

Državni sekretar je tudi pojasnil, da bodo na Šentilj kot zelo obremenjeno izstopno točko napotili nekaj dodatnih vojakov. Pri tem je izrazil pričakovanje, da se bodo razmere na tem območju v prihodnje umirile in ne bo več prihajalo do ekscesov.

V zvezi s tem je še enkrat opozoril na izjemno veliko število beguncev, ki dnevno vstopijo v Slovenijo. Prav zaradi tega po Šefičevih besedah že potekajo dogovori o zagotovitvi dodatnih avtobusov z območij v državi, ki niso pod neposrednim pritiskom begunske krize.

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But je povedal, da jim primanjkuje prostovoljcev, zato so Slovensko filantropijo zaprosili, naj jim zagotovi dodatne prostovoljce. Imeli so tudi pogovore z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da bi se v pomoč v nastanitvenih centrih vključili brezposelni.

Zaradi velikega števila migrantov, ki jih Hrvaška načrtno pusti na mejo v bližini Brežic, so imeli danes po Šefičevih besedah na tem območju kar nekaj varnostnih težav.

V Šentilju begunci ponovno izsilili prehod do Avstrije

V nastanitvenem centru v Šentilju je, potem ko so tja z območja PU Novo Mesto z vlakom pripeljali 1200 migrantov, trenutno nastanjenih okoli 2300 ljudi. V tem trenutku na mariborski policijski upravi nimajo napovedanega nobenega novega prihoda migrantov iz Hrvaške. Šentiljski župan Štefan Žvab je občane skušal pomiriti, da so razmere v občini pod nadzorom, ob tem pa si, tako kot predstavniki države, prizadeva, da bi uredili vsaj še eno izstopno točko iz Slovenije in tako razbremeniti tamkajšnji center.

V namestitvenem centru v Šentilju, kjer je bilo zjutraj nameščenih več kot 2700 beguncev, je kakih tisoč beguncev danes dopoldne ponovno prebilo policijski kordon in izsililo pot do meje z Avstrijo. Danes v Šentilju po navedbah Policijske uprave Maribor pričakujejo še okoli 3800 novih beguncev.

Že v torek popoldne se je okoli 2000 beguncev na Šentilju prebilo mimo policistov in se napotilo proti mejnemu prehodu z Avstrijo, kjer so jih spustili čez mejo. Trenutno je v namestitvenem centru v Šentilju okoli 1900 beguncev, je za STA okoli poldneva povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl.

Dežurni v namestitvenem centru Zoran Krebs pravi, da se begunci v centru zelo hitro menjujejo, saj eni pridejo, drugi gredo naprej proti Avstriji. Zaloge hrane zaenkrat zadoščajo, stalno pa primanjkuje oblačil in odej. Ob tem javnost naprošajo, da oblačila, ki jih želijo darovati, vozijo v zbirne centre humanitarnih organizacij, da jih lahko razvrstijo in bodo tako v namestitvenem centru dobili le ustrezno blago.

V incidentu poškodovana predstavnik RK in prostovoljka Karitas

Po poročanju Radia Slovenija je ponoči pri razdeljevanju hrane prišlo do incidenta, v katerem sta bila poškodovana predstavnik Rdečega križa in prostovoljka Karitas. Begunci naj bi tudi vdrli v skladišče hrane in oblačil, prišlo pa naj bi tudi do pretepa med begunci in manjšega požara. Na Policijski upravi Maribor s tem še niso seznanjeni.

Nastanitev v Dobovi

V začasnem zbirnem begunskem centru v Dobovi po podatkih PU Novo mesto na prevoz v druge centre po državi še vedno čaka 2000 prebežnikov, ki so tja prišli ponoči. Po neuradnih informacijah je na hrvaški železniški postaji Sutla v bližini mejnega prehoda Rigonce pri Dobovi ustavil nov vlak s približno 1500 migranti, ki naj bi vsak čas prispeli na zeleno mejo.

V Brežicah je gorelo, Brežičani ogorčeni

Iz brežiškega centra so popoldne odpeljali še zadnjih približno 700 prebežnikov in ga po današnjem požaru, v katerem je zgorelo 27 šotorov, uredili. Nekaj migrantov je bilo v požaru poškodovanih, oskrbeli so jih v tamkajšnjem zdravstvenem domu. Popoldne so tam sprejeli 1700 prebežnikov iz Rigonc oz. z vlaka, ki je na hrvaški strani mejnega prehoda ustavil davi. Migrante iz ranljivih skupin nameščajo v večji policijski garaži, preostale pa v za silo saniranem šotorišču ob tamkajšnji policijski postaji.

Migrante sicer več čas odvažajo, vse pa je odvisno od sproščanja zmogljivosti drugje po državi in s temi povezane hitrosti prevoza. Stanju se ves čas prilagajajo, so povedali na novomeški policijski upravi.

Z brežiške občine so medtem sporočili, da prebivalci in krajevna skupnost Dobova ostro nasprotujejo, da bi v Dobovi vzpostavili še en sprejemni center. Na korespondenčni seji sveta krajevne skupnosti Dobova so člani soglasno sprejeli sklep proti umestitvi še enega centra v Dobovo, saj bi s tem prišlo do poslabšanja življenja krajanov in njihove varnosti.

V sprejemnem centru v Brežicah je sicer danes dopoldne prišlo do požara, zanetili so ga begunci. Ne ve se še, ali se je požar razširil namerno ali pa slučajno, ker so se begunci želeli ogreti. Po podatkih Policijske uprave Novo mesto je v požaru zgorelo nekaj več kot 20 šotorov. Zaradi hitrega policijskega in gasilskega posredovanja ni bil nihče poškodovan. Brežiški sprejemni center zdaj praznijo, da bi ga lahko počistili in popravili škodo.

Od začetka begunskega vala na Hrvaškem do torka zvečer je v državo vstopilo več kot 210.000 beguncev in migrantov, samo v torek okoli 6500. Na vstop v državo na meji s Srbijo danes čaka približno 2500 ljudi, ki jih v skupinah od 50 do 100 ljudi z avtobusi peljejo v začasni begunski center v Opatovcu.

Občina Brežice se zaveda, da so stiske migrantov in razmere v državi resne, vendar državi sporoča, da varnost kraja s 3000 prebivalci ne more in ne sme biti ogrožena zaradi še enega centra za begunce, ki s seboj nosi številne negativne posledice, so zapisali v sporočilu za javnost.

Po navedbah občine izredne razmere na meji že močno vplivajo na življenje tamkajšnjih občanov. Tako so danes prebivalci vasi Rigonce ostali doma, ker niso mogli do svojih delavnih mest, doma pa so ostali tudi nekateri osnovnošolci.

Kot je pred časom že opozarjal brežiški župan Ivan Molan, trpi negativne posledice tudi lokalno gospodarstvo, še posebej področje turizma, zaradi izrednih razmer v obmejni občini Brežice, ki je preplavljena z migranti.

"Brežiška občina ne morejo biti talec neuspešne državne in evropske politike za reševanje krize z migranti. Zaskrbljujoče je, da država prelaga breme odgovornosti za razmere z begunci na lokalne skupnosti in humanitarna društva. Potrebno je takojšnje ukrepanje in razbremenitev manjših lokalnih skupnosti," so še zapisali na občini.

Iz Radgone v Avstrijo

Danes okrog 9. ure je prva skupina beguncev začela zapuščati nastanitveni center v Gornji Radgoni. Po podatkih PU Murska Sobota jih je okrog 500, odšli pa so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi begunce sprejemajo, in sicer jih bodo najprej sprejeli 500, preostalih 500 pa predvidoma ob 13. uri. 200 beguncev, ki so jih popisovali na mejnih prehodih Petišovci in Dolga vas, so prepeljali v nastanitveni center pri nekdanjem parkirišču Integrala v Lendavi.

Župan Brežic Ivan Molan za TOPTV: "Stanje v Brežicah zelo resno"

Na Mejnem prehodu Dobovec policisti evidentirajo še zadnjo skupino migrantov, ki so ponoči na Mejnem prehodu Imeno nenapovedano vstopili v Slovenijo. Približno 230 od 600 prispelih so v dopoldanskih urah namestili v namestitveni center v Celju, kjer so se spočili in okrepčali.

Ostale migrante, ki so ponoči v Imenem vstopili v Slovenijo in so jih evidentirali na mejnih prehodih Dobovec in Imeno, avtobusi sproti vozijo v namestitveni center v Šentilju. V kratkem bodo z avtobusi proti Šentilju odšli tudi migranti, nameščeni v celjskem namestitvenem centru.

Okoli 220 migrantov iz sprejemnega centra Gruškovje je na poti proti Šentilju, v smeri proti Gruškovju pa je na poti za registracijo še zadnjih okoli 300 tujcev, ki so v torek nedovoljeno vstopili v Slovenijo v naselju Paradiž.