Revija Reporter
Slovenija

Na srečo še brez koronavirusa v zasavskem Varstveno delovnem centru

Igor Gošte

15. jul. 2020 6:45 Osveženo: 7:15 / 15. 7. 2020

Deli na:

Direktorica VDC Špela Režun: Z veseljem sporočamo, da so bili odvzeti brisi pri dveh stanovalkah enot bivanja VDC in pri zaposlenemu negativni.

Igor Gošte

Pred dnevi smo poročali, da je bila stanovalka Varstveno delovnega centra Zagorje (VDC) na zasebni zabavi na prostem, na kateri je bila tudi oseba okužena s Covid 19.

"Z veseljem sporočamo, da so bili odvzeti brisi pri dveh stanovalkah enot bivanja VDC in pri zaposlenemu negativni. Vsi v zasavskem VDC se dobro počutimo. Ena stanovalka ostaja v karanteni do drugega negativnega brisa, ki ga bodo vzeli v ponedeljek. Potem se bo lahko po navodilih NIJZ lahko vrnila k ostalim stanovalcem,“ je medijem povedala direktorica VDC dr. Špela Režun.

Zadnjič smo k naslovu dodali tudi besedo alarm, ki so jo nekateri narobe razumeli. S tem smo želeli opozoriti na to, kaj VDC in podobne ustanove v Slovenijičaka, če in ko pri kateremu od njih pride do vnosa okužbe. Na to že tudi dalj časa opozarjajo in naletijo vedno na gluha ušesa.

V teh dneh so še enkrat vse pristojne: ministrstvo za delo, ministrstvo za zdravje, varuha človekovih pravic opozorili na nerešena vprašanja Covid con v slovenskih Varstveno delovnih centrih, tako iz kadrovskega kot prostorskega vidika. "Skrajni čas je, davsi hitro stopimo skupaj in najdemo rešitve, ne le na papirju, ampak v praksi in življenju,“ še doda Režunova. Sledi nekaj njihovih opozoril.

Kot prvo, uporabniki dnevnih enot v slovenskih VDC (uporabnikov je več kot 4 tisoč in so staripovprečno 41 let) imajo ustavno pravico do socialnega in delovnega vključevanja (ob skrbnih varovalnih ukrepih proti Covid-19) in jim ne smemo kršiti ustavnih pravic (52. člen) samo zato, ker se sistemsko ne poskrbi za Covid cone. V enotah bivanja v Varstveno delovnih centrih je v celotni Sloveniji v 16-urnem institucionalnemu varstvu vključenih več kot tisoč stanovalcev.

Storitvi vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji in institucionalnega varstva VDC je potrebno in nujno ločevati.

Večina enot bivanja v slovenskih VDC je 16-urnih, uporabniki bivajo v manjših stanovanjskih hišah. V teh prostorih nimajo možnosti vzpostavitve čistih/ nečistih poti, nimajo kadra za 24 urno oskrbo niti v sivih, kaj šele v rdečih conah. Teh enot ne smejo spreminjati v „negovalne bolnice“. Teh niti ne morejo zaradi prostorskih in kadrovskih omejitev.

V enotah bivanja VDC nimajo zdravstvenega kadra, ki bi zadostil zahtevan Covid-19 po sedanjih protokolih, ki so za VDC isti kot za domove za starejše.

Že za vzpostavljanje sivih con (karantene) so pogojiza vse VDC izredno zahtevni. "Sedaj imamo srečo, ker so počitnice in so dnevne enote storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji zasedene le okoli70 odstotno, zato smo karanteno vzpostavili v praznem dnevnem prostoru. Prostovoljno nam jepri tem pomagala zdravnica medicine dela za zaposlene dr. Irena Manfredo, ki tudi vseskozi opozarja na nujnost sistemskih rešitev na tem področju. Za sedaj vzpostavljeno sivo cono oziroma karanteno smo morali poklicati zaposlene iz dopustov. Tako ne bo šlo v nedogled. Sistemkliče po vzpostavitvi regijskih skupnih Covid con, saj bosicer vsak zavod zase, tudi domovi za starejše z obstoječim tempom "kadrovsko pregorel“, da ne razpredam o stroških takšnih individualnih oskrb v karanteni,“ je še dodala.