stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V zadevi Gradišče ovaden še razvpiti Igor Jurij Pogačar

Deli na:
V zadevi Gradišče ovaden še razvpiti Igor Jurij Pogačar

Foto: Arhiv Reporterja

Ta teden se je na podlagi kazenske ovadbe poslovnega partnerja Gradišča Mirana Zagožna začelo sojenje trem nekdanjim direktorjem tega propadlega cerkniškega podjetja Tevžu Tavčarju, Tadeju Pogačarju in Petru Kukoviču. Stečajni upravitelj Gradišča pa je pred časom ovadil tudi nekdanjega lastnika te družbe Igorja Jurija Pogačarja, piše Dnevnik.

Zagožen, ki je bil poslovni partner Gradišča, se je za kazenski postopek odločil, potem ko mu Gradišče za dobavljeno blago ni nakazalo slabih 12.000 evrov.

Tavčar in Kukovič krivde na predobravnavnem naroku ta teden nista priznala, Pogačar pa se ga ni udeležil, poroča Dnevnik.

Kukovičev zagovornik Marko Puš je sodišču predlagal imenovanje sodnega izvedenca finančne stroke, ki naj bi med drugim preveril finančno stanje družbe, ali je bilo podjetje v spornem času likvidno, kaj je bil finančni razlog zamude plačil in kakšen način poravnavanja obveznosti je bil v družbi uporabljen.

Po naroku je odvetnik za Dnevnik pojasnil, da Zagožen proti Gradišču sprva ni bil uspešen v izvršilnem postopku, zato se je odločil za kazenski pregon. Pri tem je poudaril, da bo stečajni upravitelj podjetja Anton Jagodic na sodišču lahko potrdil, da so si obtoženi prizadevali rešiti podjetje. Stečaju Gradišča so sicer botrovale težave, povezane z neplačniki, predvsem Vegradom.

To pa ni edini postopek, povezan z Gradiščem. Pred časom je namreč kazensko ovadbo zaradi domnevno spornih poslov Gradišča zoper Tavčarja, Tadeja Pogačarja in Igorja Jurija Pogačarja, ki je bil pred leti prek nedavno bankrotiranega Ram Investa lastnik cerkniškega podjetja, vložil tudi Jagodic.



Jagodic je namreč prepričan, da je Gradišče ponaredilo datume nekaterih dokumentov, ki so vplivali na bilance družbe. Na tej podlagi je Gradišče Ram Investu izplačalo dobiček v višini milijon evrov. Tako Tavčar kot Igor Jurij Pogačar sta Jagodičeve očitke ostro zavrnila. Po njunem mnenju obstaja knjiga sklepov, iz katere je razvidno, da ni prišlo do nobenega ponarejanja dokumentov.

Igor Jurij Pogačar je izpostavil še, da milijon evrov dobička ni bil izplačan, temveč da je šlo le za knjigovodsko operacijo. Z njo je Ram Invest zaprl posojilo v višini milijona evrov do Gradišča. Pogačar verjame, da Jagodic ni imel nikakršne podlage za kazensko ovadbo: "Zato smo proti njemu vložili kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe."

Proti Ram Investu je Jagodic vložil tudi več izpodbojnih tožb v skupni višini čez štiri milijone evrov. Ker je Ram Invest spomladi končal v stečaju, si Jagodic iztržka iz naslova vloženih tožb ne more obetati.

Ram Invest je sicer širši javnosti poznan kot najemodajalec poslovne stavbe na Dimičevi v Ljubljani Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU). Predčasna prekinitev pogodbe je za Ram Invest predstavljala velik udarec.

Na ljubljanski policijski upravi na vprašanja Dnevnika o Jagodičevi ovadbi zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov niso konkretno odgovorili. Pojasnili so le, da so maja letos zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti na škodo Gradišča vložili kazensko ovadbo, pri čemer imen osumljencev niso želeli razkriti.