Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V zadevi Baričevič vrsta primerov korupcije

Deli na:

V postopku vračanja bulmastifov pokojnemu zdravniku Saši Baričeviču je prišlo do koruptivnh dejanj uslužbencev kmetijskega ministrstva in mednarodnih kinoloških sodnikov, je načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije. Uradniki ministrstva za kmetijstvo in veterinarske uprave naj bi med drugim v postopku večkrat kršili različne zakone.

V postopku vračanja bulmastifov pokojnemu zdravniku Saši Baričeviču je prišlo do koruptivnh dejanj uslužbencev kmetijskega ministrstva in mednarodnih kinoloških sodnikov, je načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije. Uradniki ministrstva za kmetijstvo in veterinarske uprave naj bi med drugim v postopku večkrat kršili različne zakone.

Tako definiciji korupcije ustreza ravnanje uradnih oseb ministrstva in organa v sestavi istega ministrstva, ki v nasprotju z določbami zakona o splošnem upravnem postopku zadržijo izvršitev odločbe in s tem omogočijo korist stranki v postopku, ustreza definiciji korupcije.

Tudi ravnanje mednarodnih kinoloških sodnikov, ki psa ocenijo v nasprotju z določili statuta in pravilnika in mu pri tem dodelijo vzrejno dovoljenje ter ga ocenijo v nasprotju z njegovim dejanskim stanjem, lastnik psa pa te dokumente uporablja v pravnih postopkih, ustreza definiciji korupcije.

Definiciji korupcije ustreza tudi ravnanje uradne osebe ministrstva, ki iz upravnega postopka v nasprotju z načelom materialne resnice ne izloči vseh oseb, ki kažejo znake pristranskosti ter tako ustvari pogoje za pristransko odločanje v upravni zadevi in s tem eni stranki omogoči korist.

Nenazadnje po presoji komisije definiciji korupcije ustreza tudi ravnanje uradne osebe ministrstva, ki v nasprotju z določbami zakona o splošnem upravnem postopku stranki predčasno vroči odločbo, ter ravnanje organizacijske enote javnega zavoda, ki izvrši odločbo pred njeno izvršljivostjo ter stranki na ta način omogoči predčasno izvajanje vseh pravic.

Kot je navedeno v načelnem mnenju komisije, so tako neznani javni uslužbenci oz. funkcionarji, kot tudi predstojnik veterinarske uprave in uradna oseba resornega ministrstva kršili različne določbe zakona o upravnem postopku ter tako lastniku psov omogočili korist - odlog usmrtitve psov.

Med drugim so lastnika psov, še preden je ta prejel odločbo o usmrtitvi psov, obvestili o vsebini odločbe, tako da je njegov pravni zastopnik pritožbo vložil še preden je lastnik odločbo sploh prevzel.


Komisija je med drugim ocenila, da je upravno sodišče kršilo zakon o upravnem postopku. In sicer, ko je razveljavilo odločbo območnega veterinarskega inšpektorja o usmrtitvi psov, ker naj bi ta uporabljal napačen (novejši in strožji) zakon o zaščiti živali.

V načelnem mnenju komisija izpostavlja tudi dejstvo, da je ena od članic izvedenske komisije, ki je leta 2009 ocenjevala vedenjske lastnosti psov, leta 2006 opravila izredno oceno vseh treh psov. Ta ocena po mnenju komisije izpolnjuje znake definicije korupcije, saj drugi kinolog, ki je sodeloval v tej oceni, ni izpolnjeval določil statuta in pravilnika pristojne organizacije - torej kinološke zveze.

Poleg tega bi članico, ki je že leta 2006 ocenjevala psa, morali izločiti iz ekspertne komisije, saj gre iz njenega predhodnega pozitivnega opredeljevanja do psov pričakovati, da bo tudi pozneje zavzela enako stališče.

Sporen pa je tudi način, kako je bila lastniku psov vročena odločba drugostopenjskega organa, ki je preklicevala odločbo o usmrtitvi psov, saj so mu jo vročili osebno, je še navedeno v načelnem mnenju.

Poleg tega v protikorupcijski komisiji opozarjajo tudi na neurejenost zaščite javnega interesa, ki izhaja iz dogodkov, povezanih s tem primerom in izpostavlja zaplete okoli državnega pravobranilstva.

Trije bulmastifi so 2. februarja napadli in ubili lastnika Saša Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in napoteni v zavetišče, pri čemer so v zvezi z njihovo usodo oz. vrnitvijo lastniku potem odločale tri izvedenske komisije. Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku. Po napadu na lastnika so bili nato vsi trije psi usmrčeni.