Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V torek naj bi bila vložena ponuda za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi

Deli na:
V torek naj bi bila vložena ponuda za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi

Foto: Bobo

Predvidoma na začetku tedna bo jasna nadaljnja usoda novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. V ponedeljek bo namreč znana odločitev interesne skupine lokalnih interesov DS o predlogu veta, DS pa bi v primeru sprejete pobude o tem lahko glasoval v torek. Istega dne naj bi pobudo za razpis referenduma vložila koalicija Za otroke gre.

Poslanke in poslanci so novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, na podlagi katere istospolni pari dobivajo pravico sklenili zakonsko zvezo in vse pravice in dolžnosti, ki iz nje izhajajo, z 51 glasovi za in 28 glasovi proti sprejeli v torek.

Nekaj dni po sprejemu novele je interesna skupina lokalnih interesov državnega sveta s strani svetnika Mira Kozelja prejela pobudo za obravnavo in sprejem odložilnega veta na novelo zakona. V njej Kozelj noveli očita redefinicijo zakonske zveze, ki bo imela tudi prikrite pravne posledice.

Vodja omenjene interesne skupine Milan Ozimič je pobudo uvrstil na dnevni red ponedeljkove seje. Če bodo takšno pobudo sprejeli, bo DS o morebitnem vetu na zakonske spremembe, ki izenačujejo pravice istospolnih parov, predvidoma glasoval v torek.

Prav tako v torek naj bi koalicija Za otroke gre v DZ vložila pobudo za razpis referenduma. Člani koalicije so pobudo sicer napovedali že med postopkom sprejemanja novele.

Pobuda za razpis referenduma mora biti podprta s podpisi najmanj 2500 volivcev. Po vložitvi predsednik DZ določi 35-dnevni rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev, za vložitev zahteve za razpis referenduma pa je potrebnih najmanj 40.000 podpisov.

Na novelo zakona in poročanje o zbiranju podpisov v Katoliški Cerkvi so se odzvali tudi v Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Tam pravijo, da dejavno podpirajo prizadevanja za ohranitev vrednote družine in pravic otrok.

Zapisali so, da država s tem zakonom neposredno posega v temeljne naravne vrednote in človekove pravice. "Zato o vsebini in posledicah spremembe zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih dejavno informiramo vernike Katoliške Cerkve in pozivamo k družbenim aktivnostim, kar razumemo kot našo temeljno dolžnost do njih in družbe," so dodali.

Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih registrirano istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pojasnili, da prilagoditev zakonodaje zaradi sprejema novele ne bo potrebna, ker področni zakoni opredeljujejo zakonsko zvezo. Ker pa področni zakoni urejajo tudi pravice in obveznosti registriranih istospolnih partnerskih skupnosti, bo potrebno pri pripravi sprememb in dopolnitev teh zakonov in podzakonskih aktov pripraviti ustrezne spremembe. Registriranih istospolnih partnerskih skupnosti namreč ne bo več, pravijo na ministrstvu.

Z novelo je po njihovih besedah določeno preoblikovanje registrirane istospolne partnerske skupnosti v zakonsko zvezo v šestih mesecih po začetku uporabe, če so izpolnjeni pogoji za veljavnost zakonske zveze po zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Partnerja tako v šestih mesecih od dneva začetka uporabe zakona lahko izjavita, da želita preoblikovanje v zakonsko zvezo, da ne želita preoblikovanja ali pa da se preoblikovanje izvede s sklenitvijo zakonske zveze po določbah novele zakona, registrirana istospolna partnerska skupnost pa se preoblikuje v zakonsko zvezo z razglasitvijo načelnika upravne enote.

Kdaj bo novela zakona začela veljati, na ministrstvu še niso mogli povedati, ker še ni bila objavljena v uradnem listu. Zakon bo sicer začel veljati 15. dan po objavi v uradnem listu, uporabljati pa se bo začel šest mesecev po uveljavitvi. V vmesnem obdobju pa bo moralo ministrstvo za notranje zadeve pripraviti spremembe v matičnem registru.