Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V stranki vse manj priljubljeni Pahor upa na nov mandat predsednika SD

Deli na:

Prvak SD Borut Pahor kljub nekaterim pozivom, zlasti ljubljanskega dela podmladka, naj vodenje SD prepusti komu drugemu, vztraja pri vnovični kandidaturi. Pahor, ki se sicer od večine ostalih poslancev SD razlikuje tudi pri stališču glede vnosa fiskalnega pravila v ustavo, Patricka Vlačiča in Igorja Lukšiča ocenjuje kot ugledna protikandidata.

Pahor je ob novinarskem vprašanju glede vnovične kandidature za predsednika stranke menil, da je za njegova protikandidata koristno, če lahko svojo avtoriteto okrepita tudi s tem, da sta "premagala prejšnjega predsednika z neko politiko, ki v ljudeh očitno vzbuja več simpatij in podpore, navdiha kot moja politika".

V izjavi v DZ je poudaril, da je njegova politika zelo odkrita in iskrena ter v njej ni nič takega, kar bi emotivno zelo navdihovalo ljudi, da bi jo podprli. Podprli pa jo bodo po njegovih besedah tisti, ki so ga podprli v težkih trenutkih njegovega vodenja stranke, kot so bili denimo korak do sprave, korak do spremembe njihovega odnosa do vključitve v Nato, zapis novega imena stranke in reforme v času njihove vlade. Ob tem je izpostavil, da je bil edini predsednik socialdemokratov, ki je kadarkoli v stoletni zgodovini socialdemokracije na Slovenskem vodil vlado.

Po njegovih besedah v njegovem programu za vodenje stranke v tem smislu ni nič emotivnega, razen "velikanske odgovornosti za usodo velike večine naših ljudi". Če bo stranka v potrebnih spremembah, ki jih taka odgovorna politika predpostavlja, prepoznala tudi svojo usodo in želela dati svoj prispevek k temu, bo po njegovem prepričanju pri kandidaturi prejel podporo.


Pahor je sicer danes vnovič izpostavil svoje zavzemanje za vnos fiskalnega pravila v ustavo, pri čemer pa so vsaj trije poslanci SD že potrdili, da slednjega ne podpirajo. O tem bo v ponedeljek odločalo tudi predsedstvo SD. Pahor je danes vnovič poudaril, da javnofinančni dolg v teh mednarodnih okoliščinah pomeni omejitev suverenosti ekonomske in posledično politične suverenosti države. "Mi smo na pragu tega," je opozoril in dodal, da se moramo temu izogniti, eden od korakov za to pa je vnos fiskalnega pravila v ustavo.

S tem argumentom bo poskušal prepričati tudi svoje poslanske kolege, da glasujejo za fiskalno pravilo. Vendar pa je Pahor obenem poudaril, da je seveda vsak sam odgovoren, da po svoji vesti presoja, kaj je dobro za državo. Tako po njegovih besedah nima pravice, da bi poslancem naložil glasovanje mimo njihove vesti.

SD bo novo vodstvo volila na kongresu v začetku junija. Konec tedna bo tudi seja podmladka stranke, ki je k predstavitvi programov povabil vse tri kandidate za predsednika stranke. Neuradno pa je slišati, da je njegova podpora sedanjemu predsedniku Pahorju zelo vprašljiva.

Mladi forum SD Ljubljana mu je celo poslal pismo, v katerem mu predlagajo, da kandidaturo za predsednika stranke umakne in razmisli, ali je SD res tista stranka, katere član želi biti. Podmladek stranke sicer na kongresu predstavlja približno desetino glasov.