Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V soboški bolnišnici 80 odstotkov covidnih bolnikov necepljenih

Deli na:
V soboški bolnišnici 80 odstotkov covidnih bolnikov necepljenih

Splošna bolnišnica Murska Sobota. - Foto: Nataša Juhnov

V soboški bolnišnici je med covidnimi bolniki 80 odstotkov necepljenih. Trenutno je hospitaliziranih 24 in še devet na oddelku za intenzivno terapijo. Lani so obravnavali 1403 covidne bolnike od skupno 14.349 hospitalnih bolnikov, kar je toliko kot leta 2020. Zaradi covida opravljajo le polovico operacij, ambulantno dejavnost pa v polnem obsegu.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota Manuela Kuhar Makoter, pri operativni dejavnosti še vedno sprejemajo le za paciente s stopnjo nujno in zelo hitro, delo v ambulantah pa prilagajajo zaradi bolniških dopustov ali karanten.

Prav zato so 11. januarja uvedli tretjo stopnjo delovanja, tako da za zaposlene, ki so v stiku z okuženimi z novim koronavirusom, karantena ne velja. Brez te odločitve ustreznega zdravljenja ne bi mogli zagotavljati.

Zaradi covida-19 so skupno obravnavali za skoraj 19 odstotkov manj bolnikov od načrtovanega. Načrtovane obravnave so presegli pri večini ambulantnih pregledov in ambulantni diagnostiki, najslabše pa so izpolnili program na oddelku za bolezni ušes, nosu in grla ter pri pobolnišničnem zdravljenju, predvsem zaradi pomanjkanja zdravniškega kadra ter zdravljenja covidnih bolnikov.

Zaradi okužbe s covidom-19 je trenutno v karanteni 20 zaposlenih, 84 jih je bolniškem in 44 na porodniškem dopustu. Sicer pa 85 odstotkov zaposlenih izpolnjuje pogoj PC.

Direktor bolnišnice Daniel Grabar je izpostavil, da sledijo strokovnim in sploh smernicam, ki so priporočljive. To je potrdil z lastno izkušnjo, saj se je vrnil iz osamitve zaradi okužbe z novim koronavirusom.

"Na srečo, po treh cepljenjih, tudi po poživitvenem odmerku, brez večjih težav in brez posledic. Bi pa bilo verjetno stanje povsem drugačno, če ne bi bil cepljen. Tako da, kakor koli smo pri tem odnosu na različnih stališčih, priporočila stroke je vredno upoštevati, saj je cepljenje edino, kar nas zaščiti," je poudaril Grabar.



Čakalne dobe so se lani v soboški bolnišnici zaradi epidemičnih razmer in velikega deleža covidnih bolnikov podaljšale, najbolj v internistiki in ortopediji. So pa pripravili lasten načrt skrajševanja čakalnih dob in ga že uresničujejo, predvsem z delom v popoldanskem času in ob koncih tedna, so pojasnili.

Primerov koronavirusne različice omikron v bolnišnici še niso potrdili, čeprav naj bi tudi v Pomurju že prevladovala z okoli 80 odstotki. Tudi iz tega sklepajo, da povzroča manj težav kot prejšnje. Delež omikrona je sicer v Pomurju in Podravju nižji kot drugod.

Pomočnica direktorja za zdravstveno nego Nataša Kreft se je zahvalila vsem zdravstvenim delavcem, ki so jim v zadnjem valu epidemije priskočili na pomoč iz drugih ustanov.

Kot je povedal pomočnik direktorja za poslovne zadeve Marjan Maček, bo bolnišnica letos tudi v znamenju gradnje in širitve. Nove dializne prostore nad urgentnim centrom že gradijo, sedanje pa bodo obnovili. S tem bodo število dializnih mest z 22 povečali na 31 in lahko sprejeli vse, ki potrebujejo dializo. Projekt je vreden tri milijone evrov, od tega bo zdravstveno ministrstvo prispevalo 2,8 milijona evrov. Leta 2021 so opravili 14.143 dializ.

Predvidoma aprila bodo začeli v prostorih nekdanjega ginekološkega oddelka graditi negovalni oddelek bodo, obnova kletnih prostorov internega oddelka pa naj bi se začela maja.

V bolnišnici je bilo v začetku leta 1186 zaposlenih, med njimi 109 zdravnikov specialistov, 48 specializantov, 181 diplomiranih medicinskih sester, 13 babic, 249 srednjih medicinskih sester ter 314 članov nezdravstvenega osebja. 123 zaposlenih pa je iz bolnišnice odšlo, od tega 35 zaradi odpovedi delovnega razmerja, največ v zdravstveni negi.