Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V SDS, NSI in SNS sestavljajo ustavno obtožbo zoper premierja Marjana Šarca

Deli na:
V SDS, NSI in SNS sestavljajo ustavno obtožbo zoper premierja Marjana Šarca

Marjan Šarec, predsednik vlade - Foto: Bobo

Poslanci treh opozicijskih poslanskih skupin SDS, NSI in SNS bi lahko po naših informacijah že jutri v državni zbor vložili ustavno obtožbo zoper predsednika vlade Marjana Šarca.

Razlog? Tudi aktualna vlada ne kaže pripravljenosti uresničiti odločbo ustavnega sodišča sprejeto že pred štirimi leti o financiranja javnega programa zasebnih osnovnih šol. Ker država ne zagotavlja denar za izvajanje enakega javnega programa kot v javnih šolah, starši otrok še vedno plačujejo šolnine. V Osnovni šoli Alojzija Šuštarja, denimo, glede na svoj socialni in materialni položaj plačujejo šolnino med nič in 60 evrov na mesec.

Državni zbor bi moral protiustavno stanje odpraviti v enem letu. Poslanska skupina SDS je oktobra v državni zbor že petič vložila predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero bi določili, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v enaki višini kot v javnih šolah, torej 100-odstotno.

Državni zbor bi moral protiustavno stanje odpraviti v enem letu.

Z neodzivom vladnih strank in koalicijske večine v državnem zboru se kršijo načela pravne države in delitve oblasti. Ko je tudi Šarčeva vlada nedavno obravnavala omenjeno vloženo novelo zakona, s katero bi zakonodajalec izpolnil ustavno odločbo o financiranju zasebnih šol, jo je vnovič zavrnila. Odločitve ustavnega sodišča je sicer po mnenju vlade treba spoštovati, a »je treba upoštevati tudi vrstni red njihovega nastanka«. Očitno se bo protiustavno stanje nadaljevalo in lahko se vprašamo, ali bo treba počakati dokler ne bo uresničena najstarejša ignorirana odločba ustavnih sodnikov o »razbitju« Mestne občine Koper iz leta 1998. To pa je že lahko temelj ustavne obtožbe.

Zaradi neizvrševanja določbe ustavnega sodišče so se nekateri pobudniki ustavne pritožbe, ki jim je zmanjkalo potrpljenja, že pred časom odločili za sodno pot – vnovič so se obrnili na ustavno sodišče. Ustavno sodišče lahko na temelju drugega odstavka 40. člena Zakona o ustavnem sodišču določi način izvršitve odločbe in začasno zavaruje človekove pravice posameznikov. Ustavni sodniki se še niso odločili, ali naj po načelu stopnjevanja odločitve sami določijo način izvršitve njihove odločbe.

Nekdanja predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat je spomladi ob predstavitvi rednega letnega poročila omenila možnost, da lahko zaradi zavarovanja človekovih pravic ustavno sodišče v skrajnih primerih samo udejanji odločbo (določi način izvršitve), če se ne neha ignoriranje obveznih odločitev ustavnega sodišča.