evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V naluknjani Pahorjevi barki vesla samo še Katarina Kresal

Deli na:

Borutu Pahorju in SD ostaja zvesta le še LDS Katarine Kresal. Za zdaj. V naluknjani vladni barki vesla samo 33 poslancev, njen kapitan pa namerava pluti do volitev spomladi s projektnimi zavezništvi, ki bi jih sklepal s staro in novo opozicijo.

Do razpleta politične krize po odhodu Zares nismo nič bližje, saj kaže, da bo glasovanje o rebalansu proračuna, na katerega bi premier lahko vezal zaupnico, šele do jeseni. Če bi septembra ali oktobra predsednik vlade v parlamentu »padel«, bi bile volitve šele prihodnjo pomlad. Tako bi svojo stranko in mandat pripeljal do konca in se izognil predčasnim volitvam. Volitve spomladi zanj in še za koga preprosto ne bi bile predčasne, s tem bi rešil tudi zadrego s premikanjem volilne kampanje v čas dopustov.

Voditelj gibke vlade
Današnji ponedeljek, ko se začno šolske počitnice, je prvi delovni dan, ko sta v manjšinski vladi le še dve stranki. Ni ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs, ni pristojne za gospodarstvo Darje Radić, ni odgovorne za kulturo Majda Širca, na mesto ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča je že vskočil šolski minister Igor Lukšič. Mitja Gaspari bi lahko zavzel gospodarski resor Radićeve, če ga Pahor ne bo ponudil kar LDS.

Ministrstvo Pavlinič Krebsove bo, kot pravi ona, podpira pa jo tudi Pahor, »samo po sebi usahnilo«, ker je mogoča združitev njenega resorja z notranjim ministrstvom, predvsem pa zaradi korenitih sprememb – centralizacije informatike in kadrovskih služb, uvedbe agencije za javna naročanja ... Majdo Širca bi lahko zamenjal kar državni sekretar Stojan Pelko, nekdanji Desusov okoljski minister Roko Žarnić pa bi odšel, ker bi njegovo delo začasno prevzel kmetijski minister Dejan Židan, nato pa bi ministrstvi združili. Pahor je, kot pravi, voditelj gibke vlade.

To so najnovejše informacije s Pahorjeve barke, ki jo, kot je dejal po zadnji seji vlade, namerava pripeljati čez čeri krize v mirne vode. Še več, novinarska sklepanja, da na prihodnjih volitvah ne bo več kandidiral, je demantiral. »Služba zame se bo že našla, če ne doma, pa v tujini, če ne v javnem sektorju, pa v zasebnem,« je razmišljal in zavedel novinarje, ko je sicer odgovarjal na vprašanje, kaj bo počel, ko ne bo več predsednik vlade. SD bo Pahorju na voljo tudi na naslednjih volitvah.

Zakaj ne zaupnica, vezana na zamenjavo ministrov?
Razlog, da se je predsednik vlade odločil za bolj »gibko vlado«, ni skrivnost. V državnem zboru noče z zaupnico preveriti, ali uživajo kandidati za nove ministre podporo poslancev. Da tega, kako težko bi kandidate prepričal v tako politično avanturo, niti ne omenjamo. Glasovanje bi razkrilo, da za zamenjave ministrov nima podpore, to pa bi onemogočilo tudi druge poskuse iskanja novih ministrov. Premier bo torej vztrajal pri improvizacijah in še naprej kupoval čas, s katerim bi vlado in sebe pripeljal vsaj do volitev spomladi prihodnjega leta.

Škarje in platno so v njegovih rokah. Samo on je tisti, ki lahko predlaga zaupnico, ki odpira pot do predčasnih volitev. Če ga podpira samo njegova SD, ni pomembno. Vsaj formalno ne, saj je drug izhod za njegovo zamenjavo le konstruktivna nezaupnica, ta pa nikogar ne zanima. Težko je ugotoviti, ali bi lahko na drugačno ravnanje Pahorja in njegove SD vplival pritisk javnosti in spoznanje – tako na levici kot na desnici javnomnenjskih voditeljev – da je bolje iti na predčasne volitve, kot pa da bi nam vladala vlada, ki iz tedna v teden izgublja podporo in ministre. Za zdaj kaže, da v SD na ta opozorila ostajajo gluhi.

VEČ V TISKANI IZDAJI