Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Ljubljani »Za Slovenijo - proti sporazumu o arbitraži«

Deli na:

Na osrednjem zborovanju nasprotnikov arbitražnega sporazuma na ljubljanskem Pogačarjevem trgu so danes govorci pozvali volivce, naj se v nedeljo udeležijo referenduma in glasujejo proti arbitražnemu sporazumu. "Za Slovenijo gre, za slovensko suverenost in ozemeljsko celovitost," je dejal predsednik SDS Janez Janša.

Na osrednjem zborovanju nasprotnikov arbitražnega sporazuma na ljubljanskem Pogačarjevem trgu so danes govorci pozvali volivce, naj se v nedeljo udeležijo referenduma in glasujejo proti arbitražnemu sporazumu. "Za Slovenijo gre, za slovensko suverenost in ozemeljsko celovitost," je dejal predsednik SDS Janez Janša.

Tako Janša kot predsednik Zbora za republiko Gregor Virant sta v govoru pred zbrano množico poudarila, da v nedeljo ne bo šlo ne za levico in ne za desnico. Vladi pa sta očitala, da je z arbitražnim sporazumom razdelila ne samo slovenski narod, ampak tudi stroko in politiko.

V nedeljo bo na prodaj morje, je dejal Janša, ki je morje izpostavil kot del slovenske tradicije in zgodovine. Prepričan je, da z arbitražnim sporazumom Slovenija ne bo dobila pravične meje, ki pa jo Slovenci potrebujemo, "ker smo jo drago plačali" in ker je pravična meja potrebna za sožitje.

Virant je kot prvi govorec navzočim dejal, da bodo Slovenci "to nedeljo branili čast in pravico svojega naroda in svoje domovine". Pozval jih je, naj ne prevzemajo tveganja, ker jim ga ni treba, saj se Sloveniji ne mudi.

Zbrane sta nagovorila tudi predsednika opozicijskih SLS in SNS Radovan Žerjav in Zmago Jelinčič. Prvi je poudaril, da niso proti Hrvaški in želijo, da pride v EU, želijo pa tudi, da se meja uredi na pravičen način.

Vlada je po njegovih besedah v svoji brošuri narisala "zanimiv zemljevid, kjer se že vnaprej odpovedujemo 20 odstotkom Piranskega zaliva in približno tretjini slovenskega morja". "Povejmo, da tega ne damo, ker je to naše," je poudaril Žerjav. Arbitražni sporazum, ki bo dal takšno rešitev, da Slovenija ne bo imela dostopa do mednarodnih voda po slovenskem teritorialnem morju, ni pravična rešitev, je opozoril.

V kolikor bi "Pahorju in njegovim uspelo", je to pravzaprav konec slovenskega morja, konec Luke Koper, primorskega gospodarstva, pa tudi slovenskega gospodarstva, slovenske neodvisnosti in samostojnosti, je prepričan prvak SNS Zmago Jelinčič.

Naj se referenduma udeležijo, je posebej pozval državljane neslovenskega rodu in tudi mlade. Kot je dodal, je treba zavreči ta "nevreden papir, ki so ga skomponirali na Hrvaškem in preko Švedske in Amerike podtaknili Pahorju, ki je z velikim veseljem in vzklikom kako lep dan, takoj podpisal".

Evropski poslanec Lojze Peterle je poudaril, da so Slovenci sedaj razdeljeni, prepričan pa je, da "mir danes ni ogrožen". "Lahko ga ogrozi le nepravična meja in ta sporazum vodi v nepravično mejo," je dejal. V nedeljo gre za to, ali bomo ohranili, kar je naše, ali dali tretjemu v odločanje tisto, kar ne smemo deliti, je poudaril in izrazil prepričanje, da se to ne bo zgodilo. Če sporazuma v nedeljo ne podpremo, pa "je naša pot za pravično mejo še odprta". V nedeljo "računam na vas, kot sem računal pred 20 leti", vem, da bomo v nedeljo državotvorni, je dejal.

Tudi koprski župan in predsednik liste Koper je naš Boris Popovič je prepričan, da bodo volivci v nedeljo zmogli toliko modrosti, da o slovenskem morju ne bodo odločali tuji arbitri. Dodal je, da ob meji že sedaj živijo v miru in sožitju, tako da se z dokončno rešitvijo meje ne mudi.

Profesor mednarodnega pomorskega prava Marko Pavliha je dejal, da je treba glasovati proti, "ker ni nobenega jamstva, da bo Hrvaška izvršila odločbo sodišča, če ji ne bo všeč" in ker se Slovenija odreka vzvodom v pogajanjih Hrvaške z EU ter ker lahko arbitraža sprejme ukrepe za ohranitev sedanjega stanja. V nedeljo bom glasoval proti, je dodal in ob bučnem vzklikanju množice poudaril, da je Slovenija "evropska država na morski strani Triglava".

Direktor Zavoda 25. junij Marjan Podobnik je poudaril, da ni dovolj samo biti proti sporazumu, ampak je "treba v nedeljo iti na volišča in glasovati proti". "Samo še v nedeljo odločamo mi, nato bodo drugi," je dodal in poudaril, da bodo tisti, ki bodo na referendumu glasovali za ali ne bodo šli na volišča, "prevzeli odgovornost", da Slovenija ne bo imela teritorialnega stika z mednarodnimi vodami.

Predsednik Inštituta Jože Pučnik Miha Brejc je k udeležbi na referendumu še posebej pozval mlade, ki naj ne dovolijo, "da bi drugi odločali namesto vas". Sporazum je slaba rešitev in pomeni veliko tveganje, ker Sloveniji ne zagotavlja celovitega ozemlja, je dejal v imenu inštituta.

Predsednik Zelenih Slovenije Vlado Čuš je poudaril, da "nobena vlada ni dobila mandata, da se igra ruleto s slovenskim ozemljem", in sporazum označil kot nepotrebno tveganje, s katerim bo Slovenija zgubila vlogo v Jadranu in Sredozemlju na področju varstva okolja, ogrožen pa bo tudi trajnostni razvoj Luke Koper. Sporazum tudi ne zagotavlja pravične meje, je dodal. Proti se je izrekel tudi ribič Silvano Radin.

Zborovanje z naslovom Za Slovenijo - proti arbitražnemu sporazumu se je po dveh urah končalo s pesmijo Avsenikov "Slovenija, od kod lepote tvoje". Medtem ko so govorci ob bučnem aplavzu zbrane množice na Pogačarjevem trgu odhajali z odra, je občinstvo samo od sebe začelo skandirati: "Proti! Proti!"

Množica, ki se je udeležila zborovanja v organizaciji Zbora za republiko, je sicer danes napolnila Pogačarjev trg. Mnogi so v rokah držali slovenske zastave, nastope govorcev pa so večkrat pospremili z glasnim vzklikanjem in ploskanjem.