franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Ljubljani razstavljena trupla domnevnih kitajskih zapornikov

Deli na:

Izvor teles v razstavi Razkrita telesa je vprašljiv, po mnenju nekaterih gre za trupla usmrčenih kitajskih zapornikov ali žrtev mučenja. Uradno naj bi sicer šlo za posmrtne ostanke, ki so jih umrli prostovoljno darovali znanosti.

V Ljubljani bo od 12. aprila do 16. septembra svetovno znana razstava Bodies Revelaed – Razkrita telesa, ki jo je od leta 2005 do danes videlo že 30 milijonov obiskovalcev. Razstave se sicer pogosto drži pridevnik izobraževalna, ker pa na primerih resničnih človeških teles razkriva človeško anatomijo tako, kot temu nikoli poprej nismo bili priča v svetovnih galerijah, se o njej govori tudi kot o eni doslej najbolj spornih razstav.

Kot smo se o tej razstavi lahko prepričali že pred dvema letoma v zagrebški galeriji  Klovićevi dvori, to je bilo njeno prvo gostovanje razstave v našem delu, se na njej ne dogaja nič posebnega, ničesar, kar bi samo po sebi vzbujalo dvom. Pravzaprav obiskovalci razstavo pogosto spremljajo z velikim spoštovanjem in v smrtni tišini –to pa  ni običajno na drugih razstavah. A dejstvo je, da so na razstavi na ogled postavljena telesa resničnih ljudi. Njihovo razkrivanje v seciranih oblikah ali celo razstavljeni primerki fetusov pa so  na različnih koncih sveta  sprožili tudi več etičnih vprašanj, povezanih s človekovim dostojanstvom in komercialnim vidikom takega razgaljenja.

Učna ura anatomije

Za to razstavo je odgovorno podjetje Premier Exhibitions iz Atlante, znano po vrsti spektakularnih muzejskih razstav, njen avtor pa je Roy Glover, profesor anatomije na univerzi v Michiganu. Obiskovalci si lahko ogledajo celotne primerke človeškega telesa ter več kot 180 posameznih organov in delov, ki so ohranjeni s procesom polimerizacije. To polimerno ohranjanje telesa poteka v treh stopnjah.

Najprej iz telesa odstranijo vodno tkivo tako, da telo ali organ potopijo v aceton. Nato z vakuumom odstranijo aceton. Izpareli aceton v postopku impregnacije zamenjajo s tekočim gumijastim silikonom. Na zadnji stopnji – to je vulkanizacija – pa tekoči gumijasti silikon obdelajo s katalizatorjem, da se strdi. Končni izdelek je tako gumijasti primerek človeškega telesa ali organa, ki se običajno uporablja v medicinske in študijske namene nedoločen čas, saj je pripravljen in obdelan tako, da je preprečeno naravno razpadanje. Konkretni eksponati na razstavi so bili prvotno obdelani v laboratoriju za plastinacijo na eni od medicinskih fakultet na Kitajskem.

Vprašljivi izvor?

Prav dejstvo o  kitajskem izvoru razstavljenih teles je  že ob odprtju razstave na Floridi leta 2005 spodbudilo namigovanja, da naj bi šlo tudi za telesa usmrčenih kitajskih zapornikov, pridobljena na črnem trgu. Navkljub uradnemu pojasnilu, da naj bi šlo v vseh primerih za ljudi, ki so umrli naravne smrti in so privolili, da svoje telo darujejo v znanstvene namene, se je  še nekaj let pozneje ob razstavi v Birminghamu leta 2010 z vprašanjem resničnega izvora eksponatov ukvarjal tudi dr. David Nicholl iz birminghamske bolnišnice.

Nicholl je namreč zatrjeval, da je prepričan, da deli teles, ohranjeni s polimerizacijo, izvirajo od usmrčenih kitajskih zapornikov ali žrtev mučenja, ker organizator menda ne more zadovoljivo odgovoriti na preprosto vprašanje, ali lahko zagotovijo, da razstavljena telesa niso pripadala ljudem, ki so bili usmrčeni na Kitajskem.

Tudi zaradi takih polemik je ob razstavi v Birminghamu napovedano podporo umaknila dobrodelna organizacija The British Liver Trust. Eden od glavnih argumentov nasprotnikov razstave je vseskozi ta, da je, če gre za telesa, ki so jih posamezniki prostovoljno dali v znanstvene namene, preprosto nelogično, da so nekatera od neznanega izvora.

Toda razstava je do sedaj povsod po svetu zaradi izobraževalne note privabila tudi številne šole, z zanimanjem pa si jo pogledajo tudi študenti medicine. Čeprav so v tujini nekatere  katoliške šole menile, da je obisk razstave zanje neprimeren, pa recimo ob gostovanju razstave na Hrvaškem, tako versko vprašanje ni bilo poudarjeno. Razstavo naj bi si s svojo skupino vernikov ogledal tudi eden od župnikov.  Kljub temu velja opozoriti, da razstava, čeprav nikakor ni zasnovana sporno, zaradi specifičnosti pri obiskovalcih lahko zbudi različne čustvene odzive, ki so lahko povezani tudi s katero od njihovih preteklih travmatičnih življenjskih izkušenj.