stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V koaliciji trdijo, da nič ne vedo pogovorih o novi vladi, o katerih je govoril Tonin

Deli na:
V koaliciji trdijo, da nič ne vedo pogovorih o novi vladi, o katerih je govoril Tonin

Matej Tonin - Foto: Bobo

Koalicijske partnerice, tudi SMC in SAB, zatrjujejo, da ne sodelujejo v pogovorih za morebitno oblikovanje nove vlade. Vendar pa nekateri obenem opozarjajo na težave sedanje koalicije, ocenjujejo, da je naporno ter izpostavljajo vsebinske izzive. Za politične razmere bo pomemben tudi sobotni kongres DeSUS, pred katerim je zelo napeto.

Ugibanja o morebitni novi vladi se se obudila po nedeljskih izjavah prvaka SDS Janeza Janše, da je sedanja vladna koalicija klinično mrtva. Kot možnost vidi sestavo koalicije, ki bi preprečevala škodo. Da pogovori o alternativnih koalicijah ves čas potekajo, je zatem dejal prvak NSi Matej Tonin, a tudi poudaril, da je treba imeti 46 glasov.

SMC v pogovorih za novo koalicijo trenutno ni udeležena, prav tako ne predsednik stranke Zdravo Počivalšek, je včeraj zatrdil vodja poslanske skupine Igor Zorčič.

Nedavne Janševe kritične izjave o aktualni koaliciji je označil za vzbujanje pozornosti, dvigovanje prahu in vnašanje nestabilnosti v politično ozračje. Zagotovil je, da SMC ne bo rušil vlade in da so konstruktiven člen koalicije. Po Zorčičevi oceni bo naslednji izziv koalicije, da se po sobotnem kongresu DeSUS usede in preveri, na katerih področjih je delovanje treba izboljšati.

Tudi predsednica SAB Alenka Bratušek in generalni sekretar stranke Jernej Pavlič sta včeraj zagotovila, da so trden člen koalicije. Bratuškova je poudarila, da se ukvarjajo z vsebino, želi pa si, da bi v tem letu naredili določene premike na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe. "Mislim, da je pred to vlado še kar nekaj izzivov," je ocenila.

Pavlič je zatrdil, da se z drugimi strankami pogovarjajo zgolj v luči iskanja večine za podporo zakonskim predlogom. Na vprašanje, ali bi o vstopu v novo koalicijo razmišljali le v primeru padca aktualne vlade, je odgovoril, da verjetno šele takrat, a o tem za zdaj niso razmišljali.

Da ostajajo trden člen vlade in koalicije, je na včerajšnji seji sklenil tudi izvršni odbor SAB. Kot so sporočili iz stranke, so sprejeli tudi sklep, da so zadovoljni z delom svojih ministrov in poslancev v preteklem letu, ter napovedali, da bodo v letošnjem letu največ energije namenili infrastrukturnim projektom, črpanju EU sredstev, zdravstvu, upokojencem in mladim.


Vodja poslancev SD Matjaž Han ugotavlja, da delajo v naporni koaliciji, a dokler so v njej, je njihova odgovornost reševanje težav ljudi. Na vprašanje, ali koalicija še lahko deluje, je odvrnil, da je glede na komunikacijo prek Twitterja, Facebooka in medijev delo oteženo. Verjame, da bo po kongresu DeSUS lažje in se bodo morali tudi pogovoriti ter najti rešitev, "kako priti iz te krize".

Han sicer ne verjame, da bo kateri od koalicijskih partnerjev zapustil koalicijo in šel v kakšno drugo vlado. Izpostavil pa je odgovornost koalicije, zlasti Šarca, da si prizadevajo iskati skupne točke, ne pa napake. "Lahko se tudi pokličemo, se dobimo in na sestanku sklenemo: ne gre več naprej, gremo narazen," je dejal in opozoril, da pa država ne sme biti ujetnik njihovih dejanj.

V poslanski skupini DeSUS so se včeraj pogovorili tudi s poslancem Robertom Polnarjem, ki večkrat v DZ ravna drugače kot drugi poslanci. Kot kažejo izjave vodje poslancev Franca Jurše, pa so večino nestrinjanj včeraj zgladili.

Pogovarjali so se tudi o kongresu DeSUS, pred katerim trije od petih poslancev v tekmi za predsednika podpirajo Erjavca, ki ga je izzvala tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Jurša ocenjuje, da bo Erjavca težko premagati, stranka pa da bo ostala enotna tudi po kongresu.

A bo kongres pomemben tudi zaradi vloge Erjavca na mestu obrambnega ministra. Šarec je napovedal, da se bo z njim pogovoril zaradi poteka dogodkov ob vrnitvi slovenskih vojakov iz Iraka. Jurša je Erjavcu včeraj stopil v bran in ocenil, da si premier v zadnjem obdobju morda odpira preveč front, je pa veliko drugih zadev, o katerih je treba govoriti. Ob vprašanju ravnanja DeSUS, če bi se Šarec odločil za zamenjavo Erjavca na mestu ministra, pa je Jurša spomnil, da to ni tako preprosto, še posebej v manjšinski vladi. "Za zamenjavo moraš imeti dovolj glasov," je dodal.

Zatrdil je še, da se v DeSUS niso pogovarjali o morebitnem oblikovanju nove koalicije in o tem niso govorili na organih stranke. Morda pa bo kakšna zadeva izpostavljena na kongresu, je dejal.

Po oceni predsednika SNS Zmaga Jelinčiča zaenkrat ni dobrega povoda, da bi šli v rekonstrukcijo vlade, saj da na drugi strani ni nobene pozitivne rešitve. Po njegovem mnenju zadeva ni resna, dokler ne bo jasno, kdo bi bil novi mandatar. V SNS, ki v pogovorih o potencialni novi koaliciji ne sodeluje, bi sicer podprli "katerokoli vlado, če bi delovala v korist Slovenije".