Revija Reporter
Slovenija

V. Gorenak: Če bo nastopila recesija, bo Šarčeva vlada pristala na smetišču zgodovine (INTERVJU)

Ivan Puc

11. sep. 2019 6:04 Osveženo: 6:07 / 11. 9. 2019

Deli na:

Dr. Vinko Gorenak, nekdanji poslanec SDS

Primož Lavre

Eno leto po prisegi smo ocenilo (ne)delo ministrov trinajste slovenske vlade Marjana Šarca. Za mnenje smo povprašali nekdanjega notranjega ministra Vinka Gorenaka (SDS).

Kaj je opravila vlada Marjana Šarca v prvem letu vladanja? Kakšen vtis je napravila na vas?

Vtis? Pravzaprav sem v zadregi, ne vem, kaj bi vam odgovoril. Naredila ni praktično ničesar, ne vem pa, ali je to slabo ali dobro.

Pa vendar, če malo pobrskajte po spominu …

Vse resne vlade se v prvem ali drugem letu lotijo pomembnih strateških reform, v tretjem letu vladanja to ni običaj, v zadnjem letu vladanja pa največkrat vlečejo volivcem bolj všečne poteze. Pri Šarčevi vladi so stvari obrnjene na glavo. Prvo leto je zaznamovala visoka gospodarska rast, denarja je dobesedno kot listja in trave. Veljavni in naslednji proračun bosta imela več kot deset milijard evrov prihodkov, leta 2012 pa smo v drugi Janševi vladi imeli na voljo le nekaj nad osem milijard evrov. Šarčeva vlada je v tem prvem letu zgolj delila veliko denarja, ni pa naredila prav nobene sistemske reforme, mislim na pokojninsko reformo, reformo trga dela, davčno reformo in še kaj.

Kako se to kaže v parlamentu?

Zasedanja državnega zbora so v drugi Janševi vladi vedno potekala po ves teden v mesecu ali še dlje. Zdaj ni tako; če bi parlament obravnaval zgolj vladne predloge zakonov, bi seje trajale le po en dan ali dva dni na mesec. Že to jasno razkriva, da ta vlada ne dela nič.

Od kod torej njena podpora?

Res je paradoksalno, da uživa razmeroma veliko javnomnenjsko podporo in da je znotraj nje Šarec najbolj priljubljen politik. Na eni strani je to razumljivo, saj si lahko priljubljen, če zgolj deliš toliko denarja. Vemo, gospodarstvo se ohlaja, na obzorju je recesija. Prav želel bi si, da jo dočaka Šarčeva vlada.

Kaj bi se zgodilo?

Ni dvoma, ta vlada bi ob recesiji nemudoma pristala na smetišču zgodovine, saj ni sposobna voditi države.

Šarec, pravite, je priljubljen, ker deli denar. Zakaj še?

V danih razmerah igra predsednika vlade, opravlja poklic, za katerega se je izučil – poklic igralca. Ko spremljam njegove govore, ugotavljam, da vsakič igra vlogo všečnega človeka konkretni publiki, ki jo nagovarja. Ljudje mu naivno ploskajo, pa čeprav jih poziva k skoku v bazen, v katerem ni vode.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24