markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

V DZ je vroče

Deli na:

V DZ je bilo danes še pred petkovo izredno sejo o ukrepih za spodbujanje gospodarstva vroče. Na seji kolegija predsednika DZ je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko koaliciji očital, da posega v pravice opozicije, saj o paketu ukrepov za izboljšanje gospodarskih in socialnih razmer na petkovi seji ne bo splošne razprave.

V DZ je bilo danes še pred petkovo izredno sejo o ukrepih za spodbujanje gospodarstva vroče. Na seji kolegija predsednika DZ je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko koaliciji očital, da posega v pravice opozicije, saj o paketu ukrepov za izboljšanje gospodarskih in socialnih razmer na petkovi seji ne bo splošne razprave.

Zahtevo za izredno sejo je vložila skupina poslancev SDS, ki je poleg paketa ukrepov za izboljšanje gospodarskih in socialnih razmer v Sloveniji v parlamentarno proceduro vložila tudi pet zakonskih predlogov, s katerimi želijo predvsem spodbuditi gospodarsko rast, delno pa so namenjeni tudi blažitvi posledic krize. V SDS namreč menijo, da vladni ukrepi niso dobri, primerni in učinkoviti.

Gre za predloga zakonov o javnih financah in o pomoči gospodarstvu v času gospodarske krize s spodbujanjem zasebne potrošnje ter predloge novel zakonov o dohodnini, o davku od dohodka pravnih oseb in o davku na dodano vrednost (DDV). O vseh predlogih bodo poslanke in poslanci na seji opravili splošno razpravo.

Odbor DZ za gospodarstvo je v ponedeljek nato sklenil, da predlog poslanske skupine SDS v zvezi s paketom ukrepov za izboljšanje gospodarskih in socialnih razmer v Sloveniji ni primeren za nadaljnjo obravnavo. DZ tako na izredni seji v skladu z določili poslovnika o postopku v primeru zakonov v drugi obravnavi ne bo opravil splošne obravnave o ukrepih, ki jih predlaga SDS.

Predsednik DZ Pavel Gantar je zato za prvo točko petkove izredne seje, ki bo namenjena omenjenemu paketu ukrepov, namenil le 50 minut, pri čemer naj bi predlagatelj, matično delovno telo, vlada in poslanske skupine dobili po pet minut.

Vodja poslanske skupine SDS Tanko se je medtem skliceval na 171. člen poslovnika DZ, ki najmanj desetim poslancem omogoča, da v roku 15 dni od dodelitve predloga zakonodajnega akta ali v tem primeru paketa ukrepov matičnemu delovnemu telesu zahteva, da državni zbor opravi splošno razpravo o predlogu akta.

Tanko je vztrajal, da so to v poslanski skupini SDS v skladu s poslovnikom storili in da ne more nobena koalicija kršiti pravic opozicije. Poudaril je, da opozicija od predsednika DZ pričakuje zgolj spoštovanje poslovnika in nobene druge miloščine.

Gantar je medtem poudarjal, da drugače ne more ukrepati in da je potrebno spoštovati poslovnik. Povedal je, da obžaluje sklep odbora DZ za gospodarstvo, saj si razprave o protikriznih ukrepih želi, a ob drugih priložnostih in ob dobro pripravljenih predlogih aktov. Tanko je v odzivu na to izrazil prizadetost, ker Gantar meni, da so predlogi ukrepov SDS slabo pripravljeni.

Tudi vodji poslanskih skupin Zares in SD Cveta Zalokar Oražem ter Bojan Kontič sta zagotovila, da si razprave o tem vprašanju želita in da ne gre za nesramnost koalicije do opozicije. Pri tem je Zalokar Oražmova poudarila, da se je DZ preprosto znašel v zadregi, saj je prišlo do kolizije dveh členov poslovnika.

Tanko je od Gantarja zahteval, da ugotovi ali je zahteva poslancev SDS po splošni razpravi v skladu s poslovnikom ali ne. Če je v skladu s poslovnikom, je namreč po njegovem ni moč zavrniti.

Gantar je ugotovil, da je splošna razprava o paketu ukrepov brezpredmetna in da zanjo ni pogojev, večina pa je nato predlog predsednika DZ o podelitvi časa izglasovala. Tanko je to obžaloval in poudaril, da je koalicija ugotovila, da je poseganje v pravice opozicije edini način obrambe. Dodal je, da je koalicija v prejšnjem mandatu opoziciji omogočala dolge razprave o perečih temah.

So pa na kolegiju nato z večino izglasovali, da lahko poslanske skupine čas, ki je predviden za razpravo o predlogih petih zakonov, razporedijo tudi na razpravo o paketu protikriznih ukrepov SDS, s čimer se razprava odpre. Več časa so zato za predstavitev stališč dobili tudi predlagatelji iz SDS in vlada. Je pa kolegij tudi skrajšal preostale dele petkove izredne seje, tako da je zanjo predvidenih le okoli 20 ur in ne 27 kot sprva predvideno.