zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V DZ danes o kandidatih poslanskih skupin za nadzornike holdinga

Deli na:

Mandatno-volilna komisija DZ bo danes obravnavala predloge poslanskih skupin za nadzornike Slovenskega državnega holdinga. Izmed šesterice predlaganih imen naj bi izbrali četverico, ki jih bo DZ nato potrjeval na plenarni seji. Že danes pa bodo poslanci potrjevali kandidatko komisije DZ za nadzor javnih financ Cvetano Rijavec.

Rok za predloge kandidatov za nadzornike Slovenskega državnega holdinga se je iztekel v ponedeljek. PS za nadzornika holdinga predlaga Andreja Cetinskega, NSi Jovana Lukovca, DL Mirka Mušiča, DeSUS Andreja Polenca, SLS Marka Smoleta in SDS Aleš Štrancarja.

Za zdaj je dokončno znana le kandidatka komisije DZ za nadzor javnih financ, prva dama Ljubljanskih mlekarn Cvetana Rijavec. DZ jo bo potrjeval danes, morda pa se na klopeh poslancev že danes znajdejo tudi ostala štiri imena.

Svojega predloga sicer niso oddali v SD, kjer so pripravili zahtevo za ustavno presojo zakona o holdingu, za katero podpise zbirajo do torka. Potrebujejo jih namreč 30.

Za zdaj ni znano, kaj je s predlogi treh nadzornikov iz vladne kvote. Minister za finance Janez Šušteršič, ki opravlja tekoče posle, je minuli teden povedal, da ima vlada že na mizi tri predloge nadzornikov, ki pa jih mora še obravnavati in poslati v DZ. Vlada ta teden izjemoma zaseda danes.

Najbolj se je zapletlo pri kandidatu za nadzornika, ki spada v kvoto vlade in naj bi ga predlagali socialni partnerji. Ekonomsko-socialni svet minuli teden ni predlagal kandidata, saj so se sindikati odločili, da se najprej počaka na odločitev ustavnega sodišča glede ustavnosti predlagane strukture nadzornega sveta. Zahtevo za ustavno presojo so vložila tri predstavniška združenja delavcev.

Holding bo imel v skladu z zakonom devet nadzornikov, od katerega enega predlaga komisija za nadzor javnih financ, v kateri ima večino opozicija. Od preostalih članov štiri predlaga vlada, od tega enega na predlog ESS, in štiri poslanske skupine. DZ bo glasoval o vsakem kandidatu posebej, imenoval pa jih bo z absolutno večino.