državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V današnjih preiskavah pridržani naj bi UKC oškodovali za 448.000 evrov

Deli na:
V današnjih preiskavah pridržani naj bi UKC oškodovali za 448.000 evrov

Foto: Bobo

V okviru preiskave suma gospodarske kriminalitete in korupcije v zdravstvu trenutno potekata še dve hišni preiskavi, pet oseb je še pridržanih. Kriminalisti naj bi preiskovali prirejanje javnega naročila za servisiranje medicinske opreme, povzročena materialna škoda je ocenjena na 448.000 evrov, je danes povedal Robert Slodej z NPU.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) sumijo, da je gospodarska družba javnemu zavodu poslala listine, na podlagi katerih je bilo pripravljeno javno naročilo, je danes pojasnil Slodej.

Obstajajo utemeljeni sumi, da je predlagana vrednost nastala ravno na podlagi tega dokumenta. Vrednost tega naročila ni realna tržna vrednost. Predlagana vrednost javnega naročila je bila nato tudi uporabljena kot pogodbena vrednost med zdravstvenim zavodom gospodarsko družbo, medtem ko predhodno niso opravili nobene raziskave tržišča in niso pridobili nobenih konkurenčnih cen, pravi Slodej.

Dodal je, da je ista gospodarska družba v preteklosti v istem zdravstvenem zavodu opravljala isto storitev po bistveno nižji ceni. Bistveno pa odstopa tudi vrednost pogodbe v primerjavi s pogodbami za identično dejavnost, ki jih ima omenjena gospodarska družba sklenjene z drugimi zavodi.

Kriminalisti so preiskavo začeli na podlagi lastne zaznave pred štirimi oz. petimi meseci. Preiskujejo tudi, ali se je kdo od preiskovanih tudi osebno finančno okoristil.



Šlo naj bi za posel med Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana in podjetjem Medicoengineering za servisiranje operacijskih miz. Vrednost vzdrževalne pogodbe, ki je sklenjena za dobo treh let, namreč znaša 770.733,78 evra z DDV. Zaradi tega je Vrhunec že odredil interni nadzor.

Med pridržanimi naj bi bila tudi prvi mož UKC Ljubljana Simon Vrhunec in direktorica omenjenega podjetja Tanja Frantar Zabret.

Po Slodejevih besedah so v preiskavi poleg odgovorne osebe zdravstvenega zavoda še odgovorna oseba komercialnega sektorja in odgovorna oseba za pripravo in izvajanje naročil tega zdravstvenega zavoda.

Slodej je tudi dejal, da pridržanih ne nameravajo privesti pred preiskovalnega sodnika. Pridržanje bodo odpravili, ko bodo za to prenehali veljati zakonski razlogi, kar je odvisno od samega poteka preiskave, je še pojasnil.