andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V bran Kresalove

Deli na:

Interpelacija zoper notranjo ministrico Katarino Kresal je po mnenju analitikov Vlada Miheljaka in Mateja Makaroviča poenotila koalicijo oziroma strnila njene vrste. Medtem ko Makarovič meni, da gre pri interpelaciji za splet različnih okoliščin, Miheljak ocenjuje, da je bila Kresalova zaradi pridobivanja priljubljenosti "logično na vrsti".

Interpelacija zoper notranjo ministrico Katarino Kresal je po mnenju analitikov Vlada Miheljaka in Mateja Makaroviča poenotila koalicijo oziroma strnila njene vrste. Medtem ko Makarovič meni, da gre pri interpelaciji za splet različnih okoliščin, Miheljak ocenjuje, da je bila Kresalova zaradi pridobivanja priljubljenosti "logično na vrsti".

Politični komentator in profesor na fakulteti za družbene vede in filozofski fakulteti Vlado Miheljak pravi, da opozicija izkorišča funkcijo interpelacije - kar je sicer legitimno orodje opozicije - da nagaja vladni koaliciji, da jo mehča in razkraja. Tako je po njegovem mnenju interpelacija zoper ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal logični potek dogodkov.

Predsednik SDS Janez Janša "kot veliki mag opozicije" po mnenju Miheljaka predvideva, da je premier Borut Pahor prijetno zmeden in da je predsednik Zaresa ter minister za visoko šolstvo Gregor Golobič zaradi afere Ultra politično vsaj za kratek čas politično mrtev. In potem je bila Kresalova, ki v zadnjem času politično prosperirala in pridobivala na popularnosti, logično na vrsti in se je tudi zgodilo, pravi Miheljak.

Sicer pa vložitev interpelacije kot tudi preiskovalnih komisij ne vidi kot sredstvo, da se nekaj dokončno razišče, ampak da se določeni temi nameni politično pozornost. Ob tem pa se je koalicija po mnenju analitika poenotila, kot že dolgo ne in ni bila tako poenotena niti "tistega srečanja pri Jankoviču pri Tromostovju".

"Morda pa to pravzaprav hoče Janša, torej popolno polarizacijo in hkrati homogenizacijo na posameznem polu," je dejal. Posledica popolne polarizacije političnega prostora bi po njegovem mnenju odnesla odgovornost. Kot ponazarja, pri polarizaciji spustiš skozi zadnja vrata dvopartijski sistem, v katerem bo tisti, ki bo generiral več kriz in bolj očrnil nasprotnika in hkrati aktiviral več svojih vernikov, na konci zmagovalec.

Predavatelj na novogoriški Fakulteti za uporabne družbene študije Matej Makarovič pa pričakuje, da bo koalicija ne glede na vsebino in (ne)utemeljenost interpelacije strnila vrste za ministrico, saj ne bo tvegala notranje nestabilnosti. V vsakem primeru pa bo razprava v DZ za koalicijo neprijetna, "ker se je tukaj verjetno nabralo kar nekaj zadev," meni Makarovič.

Prepričan je, da znotraj koalicije vsekakor obstaja več centrov moči. "In tisto, kar se jim že ves čas dogaja znotraj koalicije, je neko določeno rivalstvo znotraj določenih centrov moči v koaliciji," je prepričan Makarovič. Po drugi strani pa so ti centri moči po njegovem mnenju še vedno pripravljeni strniti vrste in začasno pozabiti na medsebojne zamere, kadar se morajo braniti.

Kot pravi, se marsikdo v koaliciji zaveda določenih Pahorjevih pomanjkljivosti oz. vodstvenih težav. "A dokler Pahor nima resnih konkurentov za vodstvo znotraj same koalicije, bo njegov položaj premiera relativno trden," še meni Makarovič.

Napoveduje tudi, da koalicija ne bo razpadla, morda se bo le reformirala. Tako je mogoče, da bo v času pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami do določenega preoblikovanja, morda nastanka nove sile. "Mislim, da stvari, o katerih je govoril Niko Kavčič, niso samo njegova osebna razmišljanja, ampak gre verjetno resnično za nekatere skupine."