Revija Reporter
Slovenija

V Anhovem sistematično povečujejo uporabo slovenskih odpadkov

Reporter

16. apr. 2020 15:07 Osveženo: 15:11 / 16. 4. 2020

Deli na:

Salonit Anhovo

STA

Slovenija se že tretjo pomlad zaporedoma utaplja v kupih nakopičene odpadne embalaže in četudi so bili regijski zbirni centri te dni zaradi epidemije korona virusa zaprti, jim premor ni odnesel skrbi.

Svetovna banka je nedavno ocenila, da se bo količina odpadkov na svetovni ravni povzpela od 3,5 milijona ton dnevno leta 2010 pa vse do 6 milijona ton dnevno v letu 2025. Statistika priča o neverjetnih podatkih, posameznik v času svojega življenja proizvede v povprečju za 600 kratnik svoje teže odpadkov. Slovenija v tem pogledu ne izstopa, zato se že nekaj let borimo z velikimi količinami neločenih odpadkov.

Tega se zaveda tudi TEŠ6, ki je na ARSO naslovil pobudo za dovoljenje za uporabo goriv iz odpadkov. ARSO je ocenil, da bo termoelektrarna morala za tak postopek pridobiti okoljevarstveno soglasje, kar lahko traja tudi več let. To pomeni, da bo Slovenija morala rešitev za odpadke, ki jih zaradi slabe kakovosti ni več mogoče reciklirati, iskati druge.

Stiske zaradi nakopičenih slovenskih odpadkov se zaveda tudi cementarna Salonit Anhovo, ki s tem v mislih sistematično povečuje uporabo goriva iz slovenskih odpadkov. Dobro sodelujejo s Kostakom, Surovino, Kocerodom, Dinosom in Puconci, ki uspejo v Anhovo dostaviti gorivo, ki zadošča tehničnim standardom najsodobnejše tehnologije, ki jo uporablja Salonit Anhovo.

V Salonitu Anhovo tako v zadnjih mesecih povečujejo delež goriv iz slovenskih odpadkov. Predsednik uprave Julijan Fortunat je pred dnevi ocenil, da bi lahko v Anhovem rešili kar polovico težav, ki jih ima Slovenija z lahko frakcijo odpadkov.

Salonit Anhovo gorivo potrebuje, ker uporablja toploto v procesu pridelave cementa. Njihova cementarna bo prihodnje leto obeležila 100 let delovanja, na kar so v Anhovem še posebej ponosni.