kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

UVK upoštevajo

Deli na:

Predvsem večja podjetja pri oblikovanju poslovnih strategij čedalje bolj upoštevajo ukrepe in delo Urada za varstvo konkurence (UVK), trdi direktor urada Jani Soršak, ki je bil gost tokratnega srečanja Kluba gospodarstvenikov Slovenske Istre v Kopru.

Predvsem večja podjetja pri oblikovanju poslovnih strategij čedalje bolj upoštevajo ukrepe in delo Urada za varstvo konkurence (UVK), trdi direktor urada Jani Soršak, ki je bil gost tokratnega srečanja Kluba gospodarstvenikov Slovenske Istre v Kopru.

V letošnjem letu ima urad največ dela na področju kartelov in zlorabe položaja, pojasnjuje Soršak, ki UVK vodi od novembra 2007. Podjetja se po njegovih besedah pred zaostrenimi razmerami v gospodarstvu branijo tudi s protikonkurenčnim nastopanjem na trgu. Pač pa kot posledico gospodarske krize v uradu beležijo za četrtino manj primerov koncentracije kapitala oz. prevzemov.

Aprila 2008 sprejeti zakon o preprečevanju omejevanja konkurence, ki je za kršitelje prinesel višje kazni, je po Soršakovem mnenju uspešen. Kot pojasnjuje, je bilo do sprejema novega zakona skupno izrečenih za 850.000 evrov glob, od sprejetja novega zakona do zdaj pa so v uradu skupno izrekli za 12 milijonov evrov glob. Številka bo do konca leta še nekaj višja, napoveduje Soršak.

"Zlasti podjetja v državni lasti so bila v okviru pogajanj za vstop v OECD deležna kritik, da praktično ne vedo, kaj so dobre poslovne prakse ali pa jih ne implementirajo," poudarja. Uradu je bilo v okviru pogajanj zato naloženo, naj kot promotor dobrih poslovnih praks aktivneje sodeluje na področju upravljanja podjetij.

UVK bo v okviru sodelovanja s prihodnje leto ustanovljeno agencijo za upravljanje z državnim premoženjem, ki bo združevala deleže podjetij v državni lasti, skrbel za "zagotavljanje dobrih poslovnih praks pri upravljanju z državnim premoženjem", napoveduje Soršak. Kot še pojasnjuje, se bo tudi UVK v letu 2010 zaradi zahtev OECD preoblikoval v agencijo, kar pa ne bo vplivalo na njegovo delo.

"UVK je v zadnjem letu dobil potrjenih 15 prekrškovnih odločb, ki se ukvarjajo z odgovornostjo podjetij in odgovornih oseb," opozarja Soršak. Zadeve se, kar se tiče kazenskih odgovornosti uprav in nadzornih svetov, po njegovem zaostrujejo tudi v Sloveniji. Zoper direktorje, člane uprav in nadzornih svetov nekaterih družb so že vložene prve odškodninske tožbe, poudarja.

V času krize je UVK po Sorškovih besedah morda malce popustljivejši pri globah. "Naš namen ni, da uničimo podjetje," trdi. UVK bo podjetju globo izrekel tudi, če je v finančnih težavah, možen pa je odlog plačila.