reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ustavno sodišče vendarle stopilo na prste Jankovićevi Lekarni Ljubljana

Deli na:
Ustavno sodišče vendarle stopilo na prste Jankovićevi Lekarni Ljubljana

Lekarna Ljubljana. - Foto: Bobo

Ne le, da Lekarna Ljubljana ne sme biti ustanoviteljica veletrgovca z zdravili LL Grosist, pač pa ji bo prepovedano nagrajevanje kupcev ter oglaševanje izdelkov. Prav tako ne bo smela več izdelovati galenskih zdravil v primeru, ko na trgu že obstajajo enakovredna. Prepovedano ji bo tudi dosedanje, intenzivno širjenje mreže lekarn v druge občine.

Lekarna Ljubljana je na Ustavnem sodišču poskušala izpodbiti člene zakona o lekarniški dejavnosti, vendar je Ustavno sodišče v celoti pritrdilo stališču ministrstva za zdravje. To je z zakonom o lekarniški dejavnosti, sprejetim leta 2016, želelo omejiti tržne ambicije Lekarne Ljubljane, do česar pa še vedno ni prišlo.

Državni zbor je namreč že drugič doslej podprl predlog za podaljšanje prehodnega obdobja, v katerem morajo lekarne (dejansko Lekarna Ljubljana) prekiniti lastniške in upravljavske povezave z veletrgovci (uveljavitev prepovedi vertikalne integracije). Nazadnje so v državnem zboru pritrdili predlogu poslancev SMC Janija Möderndorferja in Bransilava Rajića, da se prehodno obdobje podaljša do konca leta 2021.

S tem ko je Ustavno sodišče izpodbijanje členov zakona s strani Lekarne Ljubljana, zavrnilo, je Lekarna Ljubljana je izčrpala vse pravne možnosti pri nas in lahko upa le na spremembo zakona, za kar pa v državnem zboru trenutno ni podpore. Prepovedi, zaradi katerih bi morala Lekarna Ljubljana prodati LL Grosista, pomenijo zanjo velik udarec. Leta 2010 ustanovljeni LL Grosist je leta 2018 ustvaril že okoli 70 milijonov evrov prihodkov, skupaj s Farmadentom obvladuje okoli petino trga oziroma okoli 160 milijonov prihodkov od prodaje zdravil.

V tem času je Lekarna Ljubljana tudi razširila mrežo podružnic v sosednjih občinah, ki bi morale po zakonu o lekarniški dejavnosti postati soustanoviteljice Lekarne Ljubljana.