primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Slovenija

Ustavno sodišče blagoslovilo arbitražni sporazum

Deli na:

Ustavno sodišče je ugotovilo, da arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško ni v nasprotju s slovensko ustavo in temeljno ustavno listino, je danes na ustni razglasitvi mnenja objavilo sodišče. Sporazum ne določa poteka meje med državama, temveč vzpostavlja mehanizem za mirno rešitev spora o meji, je pojasnil predsednik sodišča Jože Tratnik.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško ni v nasprotju s slovensko ustavo in temeljno ustavno listino, je danes na ustni razglasitvi mnenja objavilo sodišče. Sporazum ne določa poteka meje med državama, temveč vzpostavlja mehanizem za mirno rešitev spora o meji, je pojasnil predsednik sodišča Jože Tratnik.

Ustavno sodišče sicer ni razpravljalo le o 3a členu arbitražnega sporazuma, za kar ga je zaprosila slovenska vlada, ampak je presojalo še člene 4a ter drugi in tretji odstavek 7. člena arbitražnega sporazuma, "ki jih je treba razlagati in presojati kot vsebinsko celoto", je povedal Tratnik. Kot je poudaril, pa ta določila arbitražnega sporazuma "niso v neskladju s 4. členom ustave v zvezi z drugim razdelkom temeljne ustavne listine".

Ustavno sodišče je mnenje sprejelo z osmimi glasovi proti enemu. Proti je glasoval sodnik Miroslav Mozetič, ki je podal tudi odklonilno ločeno mnenje. Pritrdilni ločeni mnenji sta sicer podala še sodnika Mitja Deisinger in Jan Zobec, je še povedal predsednik ustavnega sodišča Tratnik.

Mnenje sodišča je pravno zavezujoče. S tem, ko je presodilo, da je sporazum v skladu z ustavo, se bodo v DZ nadaljevali postopki za razpis predhodnega posvetovalnega referenduma o sporazumu in ratifikacije sporazuma.

Pahor je zadovoljen

Premier Borut Pahor je v imenu vlade izrazil veliko zadovoljstvo nad izrečenim mnenjem. Kot izjemo pomembno je pri tem ocenil stališče sodišča, "da sporazum ne določa meje, ampak način, kako bo po mirni poti ta meja dokončno določena".

Premier Pahor je po izreku sodbe v izjavi za medije tudi izrazil naklonjenost temu, da sporazuma pred ratifikacijo ne bi dali na predhodni posvetovalni referendum.

Kot je pojasnil, v voljo skupine poslancev koalicijskih strank, ki je predlagala sklic predhodnega referenduma o sporazumu, "ne more in ne želi posegati". Če bi se odločili drugače, pa bi bil "osebno pripravljen prenesti nase in na vlado vso odgovornost za ratifikacijo tega sporazuma tudi brez predhodnega referenduma, zavedajoč se, da potem obstaja možnost naknadnega, ki je zavezujoč".

Ker opozicija meni, da je predhodni posvetovalni referendum le prelaganje odgovornosti na ljudi, je Pahor pripravljen na ta korak, je dodal. Odločil se je, da se bo o tem danes posvetoval s predsedniki koalicijskih strank. Pahor upa, da se bodo nato posvetovali tudi z ostalimi parlamentarnimi strankami.

Pahor je še menil, da je vlada ravnala modro, ko je na ustavno sodišče naslovila vprašanje o ustavnosti arbitražnega sporazuma o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško, ker so se takoj po podpisu sporazuma 4. novembra lani v politiki ter strokovni in širši javnosti postavila vprašanja, ali je ustaven. "Danes vemo, da je," je dodal.

Premier je izjavo dal potem, ko se je z zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem, predsednikom DZ Pavlom Gantarjem in ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem na ustavnem sodišču udeležil ustnega izreka mnenja ustavnega sodišča.