stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ustavni sodniki o romskem svetniku

Deli na:

Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti, začetem z zahtevo občinskega sveta Občine Grosuplje, 11. februarja odločilo, da zakon o lokalni samoupravi ni v neskladju z ustavo, so danes sporočili s sodišča. Pri tem so bili soglasni. Občina torej mora zagotoviti izvolitev romskega svetnika. Svet bo sklep o potrditvi mandata obravnaval v sredo.

Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti, začetem z zahtevo občinskega sveta Občine Grosuplje, 11. februarja odločilo, da zakon o lokalni samoupravi ni v neskladju z ustavo, so danes sporočili s sodišča. Pri tem so bili soglasni. Občina torej mora zagotoviti izvolitev romskega svetnika. Svet bo sklep o potrditvi mandata obravnaval v sredo.

Po ustavni odločbi šesti do deseti odstavek 39. člena zakona o lokalni samoupravi in 6. člen novele zakona o lokalni samoupravi niso v neskladju z ustavo, je zapisal podpredsednik sodišča Miroslav Mozetič.

Občinski svet občine kot predlagatelj ustavne presoje izpodbijanih določb zakona je očital zakonodajalcu arbitrarno uvrstitev Občine Grosuplje med občine, ki morajo v skladu z 39. členom zakona o lokalni samoupravi zagotoviti člana občinskega sveta - pripadnika romske skupnosti.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da podatki, na katere se predlagatelj opira pri izpodbijanju ugotovitve o tradicionalnosti poselitve romske skupnosti na svojem območju, niso celoviti. Tradicionalnost oziroma avtohtonost poselitve romske skupnosti je tudi za Občino Grosuplje ugotavljal zakonodajalec, obstoj romske skupnosti na območju Občine Grosuplje pa izkazujejo tudi rezultati uspešno izvedenih volitev predstavnika romske skupnosti v tej občini.

Obstoj avtohtone romske skupnosti v posamezni občini je možno izkazovati z različnimi okoliščinami, za ugotavljanje pravice do predstavnika romske skupnosti v občinskem svetu pa so poleg avtohtonosti romske skupnosti v posamezni občini pomembni tudi drugi kriteriji, npr. organiziranost in število pripadnikov, kot je v svojih odločbah že poudarilo ustavno sodišče.

Ob spremembi okoliščin bi bil zakonodajalec upravičen navedeno obveznost posamezne občine tudi spremeniti oziroma ukiniti. Vendar pa je tako spremembo dopustno izvesti le na podlagi celovitih in prepričljivih argumentov.

Na podlagi prepričljivih argumentov, ki bi jasno izkazovali spremembo teh okoliščin, lahko Občina Grosuplje vedno začne aktivnosti za ustrezno spremembo zakonske ureditve, ki ji nalaga romskega svetnika, navaja sodišče.

V službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko pozitivno ocenjujejo odločbo. Občini je 29. januarja podala mnenje, naj potrditev mandata novoizvoljenega člana sveta kot prednostno zadevo uvrsti na že sklicano sejo, vendar tega ni storila. Glede na odločbo sodišča bo moral občinski svet o potrditvi mandata romskega svetnika odločiti na prvi naslednji seji sveta.

Če točka ne bo uvrščena na dnevni red ali mandat izvoljenemu romskemu svetniku ne bo potrjen, ima ta možnost zahtevati pravno varstvo pred upravnim sodiščem, ki o zadevi odloča meritorno.

V službi poudarjajo, da dosedanje ravnanje občine Grosuplje pomeni kršitev temeljnih načel pravne države in kolektivnih pravic romske skupnosti, kar je v svojih poročilih izrazil tudi urad varuha človekovih pravic. "Še več, tudi načela lokalne samouprave ne dopuščajo občinskim organom izbire med zakonitim in nezakonitim ravnanjem," so zapisali.

Ob tem pojasnjujejo, da spoštovanja zakona in izvršitve odločbe ustavnega sodišča ni bilo mogoče doseči drugače kot z dopolnitvijo zakona, ki določa pristojnost državnega organa - Državne volilne komisije, da subsidiarno izvede volitve predstavnika romske skupnosti v občini, če ta predstavništva v občinskem svetu ne zagotovi do vsakokratnega razpisa rednih lokalnih volitev.

Tu gre za sorazmeren zakonski ukrep, s katerim se z najmanjšim možnim posegom v lokalno samoupravo zagotavlja javna korist oziroma uresničitev z zakonom na podlagi ustave zagotovljenih kolektivnih pravic romske skupnosti do posebne politične participacije.

Grosupeljski župan Janez Lesjak je za STA dejal, da se bo občinski svet sestal v sredo, na dnevnem redu pa ima tudi sklep o potrditvi mandata člana občinskega sveta Občine Grosuplje - predstavnika romske skupnosti. Kot je povedal, bo strokovno stališče posredoval, ko bo odločbo prebral in ko bo tudi pravna služba pripravila mnenje. "Lahko izjavim le, da je bilo takšno stališče pričakovano," je dejal župan.

Državna volilna komisija je 28. januarja potrdila poročilo o izidu glasovanja na volitvah romskega svetnika v Grosupljem, ki so bile 24. januarja. Za svetnika je bil izvoljen Elko Hudorovac, ki je dobil 30 glasov, za njegovega protikandidata Bruna Brajdiča pa je glasovalo 18 volilnih upravičencev.