markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Ustavna komisija danes o predlogu za ukinitev državnega sveta

Deli na:

Ustavna komisija DZ bo danes obravnavala predlog za začetek postopka za spremembo ustave, s katero bi na predlog SDS, Državljanske liste, DeSUS in NSi ukinili državni svet. Razpravljala pa bo tudi o ustanovitvi posebne strokovne skupine. Za kakšen poseg v državni svet bo politična volja, je po oceni pravnika Mira Cerarja lahko jasno že do poletja.

Predlog za spremembo ustave, s katero bi ukinili državni svet (DS), so štiri koalicijske stranke v parlamentarno proceduro vložile 17. aprila, čeprav same nimajo dovolj poslanskih glasov za spremembo ustave. SLS je edina koalicijska stranka, ki se pod predlog ni podpisala. Podobno kot Pozitivna Slovenija in SD se bolj zavzema za preoblikovanje DS.

Člani komisije se bodo odločili tudi glede ustanovitve posebne strokovne skupine, ki bo preučila predlagano spremembo ustave. Lahko se odločijo za imenovanje nove skupine, po Cerarjevem mnenju pa bi bilo smiselno, da bi postopek predloga za ukinitev državnega sveta obravnavala ista strokovna skupina kot za spremembe ustave glede postopka oblikovanja vlade. To skupino koordinira Cerar.

Po njegovih ocenah sedanja oblika državnega sveta ni optimalna, obstajajo pa tri možnosti: ali DS ostane v obstoječi obliki ali ga ukinejo ali preoblikujejo. Če predlogu za ukinitev nihče ne bo predstavil alternative oz. predlog za preoblikovanje ne bi imel podpore, pa Cerar dopušča ukinitev tega organa.

Pri zapisu fiskalnega pravila v ustavo sicer opozarja, da ne gre hiteti, pri spremembah DS pa je po njegovem mnenju drugače, saj polemike o tem potekajo že vrsto let. Strinja se, da gre za občutljivo politično vprašanje in zato tudi tu ne smejo hiteti, vendar obenem ocenjuje, da imajo dovolj časa. Tako bi lahko o spremembah odločili pravočasno, pred koncem leta, ko se državnemu svetu izteče mandat.