Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Uspešna izdaja dolarskih obveznic: Slovenija dobila kar za 12 milijard ponudb

Deli na:
Uspešna izdaja dolarskih obveznic: Slovenija dobila kar za 12 milijard ponudb

Foto: Reuters

Povpraševanje po slovenski dolarski obveznici je pred približno eno uro preseglo 12 milijard dolarjev, Slovenija pa se bo zadolžila po občutno nižji obrestni meri, kot je bilo pričakovano, je danes dejal poslanec SDS Andrej Šircelj. Vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa je opozoril, da se Slovenija obeta najdražja zadolžitev.

Na finančnem ministrstvu izdaje dolarskih obveznic sicer še ne komentirajo in dodajajo, da bo javnost o transakciji pravočasno obveščena. Šircelj je na novinarski konferenci ocenil, da bi bilo več podrobnosti o izdaji obveznic lahko znanih prihodnji teden.

Slovenija se bo sicer po njegovih besedah na koncu sama odločila, koliko obveznic bo izdala, Šircelj pa pričakuje, da bo izdala za več kot 1,5 milijarde dolarskih obveznic, saj so razmere na trgu dobre.

Tiskovna agencija Reuters poroča, da bo Slovenija izdala za 2,25 milijarde dolarjev (okoli 1,72 milijarde evrov) 10-letnih obveznic, obrestna mera pa se bo gibala okoli 5,75 odstotka. Te podatke naj bi sporočile banke BNP Paribas, Deutsche Bank in JP Morgan, ki organizirajo izdajo.

Sprva naj bi sicer banke ciljale na zahtevano donosnost malenkost pod šestimi odstotki, nato pa so ciljno obrestno mero znižale. Posel naj bi bil po navedbah Reutersa sklenjen danes popoldne.

Zahtevana donosnost za slovenske obveznice je na sekundarnem trgu po podatkih tiskovne agencije Bloomberg danes pri pri okoli 5,66 odstotka, kar je znatno manj, kot je bilo pred nekaj tedni in dnevi, je na novinarski konferenci dejal Šircelj. Na elektronski borzi MTS pa se nahaja pri 5,58 odstotka.

"Slovenija se zadolžuje po relativno dobri obrestni meri, precej nižji, kot je bilo pričakovano, zato pa je dolžna izvesti obljubljene reforme," je poudaril Šircelj.

Prav zaveza reformam je po njegovem mnenju ključnega pomena za pridobivanje zaupanja vlagateljev. "Ponudba slovenskih obveznic na dolarskem trgu je nastala ob pravem času in kraju, in sicer tako, da nam investitorji zaupajo," je dodal. O tem, kdo so ti investitorji, pa Šircelj ni želel govoriti, saj prodaja še poteka.

Spregovoril je tudi o drugih načrtovanih ukrepih vlade, med drugim tudi o prodaji nekaterega državnega premoženja, ki je po njegovem mnenju nujna, saj so nekatere institucije in država v preteklosti z njim slabo gospodarile. Sindikate pa je pozval k odstopu od zahteve za referendumih o zakonih, ki urejata sanacijo bank in upravljanje z državnim premoženjem. "Ne gre za razprodajo," je poudaril.

"Ker bo Slovenija izdala obveznico v dolarjih, ne bo prišlo do dodatnih stroškov," je poudaril Šircelj. Nasprotno pa je prepričan Veber, ki je na današnji novinarski konferenci dejal, da se Sloveniji obeta najdražja zadolžitev doslej. Razlika med tečajem evra in dolarja bi lahko po njegovih besedah v 10 letih prinesla dodatnih 300 milijonov stroškov. "Stanje je izjemno zaskrbljujoče," je poudaril.

"Že marca bi lahko prodali obveznice znotraj evropskega trga po bistveno nižji obrestni meri, vendar pa tega nismo storili," je poudaril Veber. Šircelj pa je njegove trditve zanikal in dejal, da valutno tveganje sicer obstaja, vendar pa ga "obvladujejo".

Tudi Veber se je dotaknil vladnih ukrepov in poudaril, da bo vlada državno premoženje razprodala po najnižji možni vrednosti. Poudaril je še, da je Slovenija med najmanj zadolženimi evropskimi državami, zato so vladni predlogi zanj nerazumljivi.

Kot primer je izpostavil Grčijo, ki po njegovih besedah kljub zelo resnemu položaju in nadzoru EU ne prodaja "državne zlatnine". Za poslabšanje razmer v državi je po njegovem mnenju krivo "slabo vodenje premiera Janeza Janše", kar bi lahko vodilo še v nadaljnje upadanje kredibilnosti Slovenije na mednarodnih trgih.

O vladnih reformah sta danes spregovorili tudi poslanka SDS Romana Tomc in poslanka SD Andreja Črnak Meglič. Tomčeva je poudarila, da bodo prav vladne reforme Slovenijo popeljale v rast in razvoj. "Zavedamo se, da so ti zakoni še vedno neusklajeni s socialnimi partnerji, vendar pa je bila ob tem, ko jih je vlada sprejela, bila dana zaveza, da bodo pogajanja tekla naprej," je dejala.

Črnak Megličeva pa je dejala, da so sistemske spremembe zelo pomembne, vendar pa se poslanci SD sprašujejo, ali gredo te v pravo smer. "Ne moremo podpreti zakonov, ki škodijo državi," je dejala.