severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Domagoj Ivanković Njena.si

Josip iz Botrov nasmejan, z ženo srečna na svojem

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Uradno: Ribičič in Wedam Lukićeva bosta v Beneški komisiji

Deli na:

Beneška komisija je na zasedanju v Benetkah konec minulega tedna potrdila mandata Cirilu Ribičiču kot članu in Dragici Wedam Lukić kot nadomestni članici komisije, so za STA danes pojasnili na sekretariatu komisije. S tem so potrdili nedeljsko neuradno novico o odločitvi komisije

Kot so še sporočili z Beneške komisije, so odločitev sprejeli s konsenzom, glasovanja ni bilo. Slovensko vlado so o odločitvi neuradno obvestili že v petek, danes pa jo bodo z njo seznanili tudi uradno.

Ribičič in Wedam Lukićeva sta v pisnem odzivu danes izrazila pričakovanje, da bo vlada odločitev Beneške komisije spoštovala in "da bova lahko ustvarjalno prispevala k obravnavi zapletenih ustavnopravnih vprašanj tranzicijskih in drugih držav, o čemer bova sproti obveščala državne organe in javnost". Poudarila sta še, da članstvo v Beneški komisiji, ki je nepoklicno, doživljata kot posebno čast in veliko obveznost.
 
Odločitev Beneške komisije so pozdravili tudi v največji opozicijski stranki Pozitivna Slovenija (PS). "Vlada se je s tem primerom, namesto da bi zaščitila dober ugled Republike Slovenije v Evropi in v svetu, osmešila," je na novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer in celoten zaplet označil za blamažo države.
 
V Novi Sloveniji so odločitev komisije "sprejeli na znanje" in jo spoštujejo. "Ne glede na njeno odločitev pa menimo, da je prejšnja vlada prekoračila svoje pristojnosti in je omenjeno imenovanje močno vprašljivo," je v sporočilu za javnost navedla predsednica stranke Ljudmila Novak.
 
Beneška komisija je vprašanje članstva Ribičiča in Wedam Lukićeve obravnavala, potem ko jo je nova slovenska vlada obvestila, da je razveljavila sklep o njunem imenovanju. Vlada je konec februarja razveljavila odločitev prejšnje vlade o imenovanju s pojasnilom, da je "pravno neveljavno zaradi nepristojnosti prejšnje vlade v konkretnem primeru".
 
Ribičič je v takratnem odzivu na odločitev nove vlade v imenu obeh članov poudaril, da po pravilih Beneške komisije o razrešitvi njenih članov brez njihovega soglasja odloča komisija, zato bosta počakala na njeno odločitev.
 
Premier Janez Janša je na to odgovoril, da Ribičič in Wedam Lukićeva nista bila razrešena. "Vlada je samo ugotovila, da je bil sklep, s katerim je prejšnja vlada, ki ni imela polnih pooblastil, izvedla to imenovanje, pač nelegitimen," je dejal.
 
Temu je danes pritrdila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak in poudarila, da se v NSi strinjajo s sklepom vlade, s katerim je razveljavila odločitev prejšnje vlade. "Po našem mnenju namreč vlada v odhodu o tako pomembnem imenovanju ne bi smela odločati. Ob tem pa se ponovno odpira vprašanje, kakšna pooblastila ima vlada v odhodu in ali je Pahorjeva vlada od 22. septembra 2011 do imenovanja nove vlade odločitve o različnih imenovanjih sprejemala na legitimen način," je zapisala Novakova.
 
Maša Kociper iz PS je sicer danes opozorila, da je vlada zgolj predlagala oba kandidata v imenovanje, za člana pa ju je izvolila Beneška komisija sama. Kot je dejala, bi se temu zapletu izognili že, če bi kdo prebral statut Beneške komisije.
 
Evropska komisija za demokracijo skozi pravo, bolj znana kot Beneška komisija, je svetovalni organ Sveta Evrope o ustavnih vprašanjih. Ustanovljena je bila maja 1990 in je igrala vodilno vlogo pri sprejemanju ustav, ki temeljijo na standardih evropske ustavne dediščine, sestavljajo pa jo neodvisni strokovnjaki iz 58 držav.
 
Kociperjeva iz PS je sicer dejala še, da bi sklep vlade, ki je razveljavila sklep predhodne vlade, "lahko pomenil, da bo vlada pač po svoji volji razveljavila vse sklepe prejšnje vlade, ki ji niso po godu, kar je nesprejemljivo".
 
Möderndorfer pa je izpostavil politiko kadrovanja nove vlade in jo pozval, naj pred nadaljevanjem menjave ljudi "preuči, ali so strokovno usposobljeni in ali lahko ne glede na svoj politični nazor nadaljujejo določeno delo". "Ne more biti delovanje države odvisno od vsakokratne definicije posamezne vlade, kaj za njo predstavljajo tekoči posli," je še pristavil.