primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Upornik z razlogom

Deli na:

Premierja Boruta Pahorja so na veliki petek pribili na križ časopisi, ki jih obvladuje »veliki oranževec« Gregor Golobič. Scenariji za osvežitev levice, ki jih naj bi, kot je nedavno razkril razvpiti udbofinančnik Niko Kavčič, preigraval »ožji krog« iz političnega zakulisja, so očitno že pri koncu. Pahorju so tako konec minulega tedna sporočili, da je prišel čas za njegovo slovo. »Gotovo bo do tega prišlo prej ali slej,« je že pred nekaj tedni jasno povedal Kavčič.

Premierja Boruta Pahorja so na veliki petek pribili na križ časopisi, ki jih obvladuje »veliki oranževec« Gregor Golobič. Scenariji za osvežitev levice, ki jih naj bi, kot je nedavno razkril razvpiti udbofinančnik Niko Kavčič, preigraval »ožji krog« iz političnega zakulisja, so očitno že pri koncu. Pahorju so tako konec minulega tedna sporočili, da je prišel čas za njegovo slovo. »Gotovo bo do tega prišlo prej ali slej,« je že pred nekaj tedni jasno povedal Kavčič.

Zdi se, da glavni problem ni Pahor in da so veliki večji problem tisti, ki ga poskušajo zamenjati –upravljavci vzporedne države. Sedanjemu premierju je sicer možno očitati marsikaj: od tega, da na čelu izvršilne veje oblasti ne obvladuje razmer v državi, kajti gospodarska kriza se samo še povečuje, ukrepi izhodne strategije pa (še) ne prinašajo večjih pozitivnih učinkov; do tega, da ne obvladuje niti svoje vladne koalicije (na premierski funkciji ne premore avtoritete, ki sta jo nesporno imela Janez Drnovšek in Janez Janša).


Pahor med liderji vladnih strank v teh kriznih časih deluje še najmanj »talibansko« in poskuša loviti politično sredino. Preostala dva liderja levega trojčka, predsednika LDS in Zares, Katarina Kresal in Gregor Golobič, pa se iz dneva v dan izkazujeta za čedalje večja politična skrajneža. Njune maske so že zdavnaj padle – Golobič je nosilec »stare« in ne »nove« politike, tudi Kresalova je popolno nasprotje liberalke, za kar se predstavlja. Zaradi velike vpletenosti v politične afere (Ultra in bulmastifi) imata tudi oba omejen politični domet. Na političnem prizorišču lahko preživita le z združitvijo obeh strank, LDS in Zares, nobeden od njiju pa ne more niti v sanjah več postati predsednik vlade.


V tem trenutku so upravljavci slovenske vzporedne države z Milanom Kučanom na čelu trdno za Golobičem in Kresalovo, ne pa za Pahorjem, ki je zanje očitno postal preveč nepredvidljiv. Njegovo kljubovanje zamenjavi generalne državne tožilke Barbare Brezigar je očitno sodu izbilo dno, tako da ga želijo izključiti iz »scenarijev za osvežitev levice«. Toda Pahor, sodeč po petkovih intervjujih na slovenskih televizijah, ne misli kar takoj vreči puške v koruzo. Kučanovemu klanu je javno sporočil, da se jim namere po njegovi zamenjavi ne bodo posrečile in da si položaja ne bo pustil vzeti. Bolj predvidljivega človeka lahko dobijo le na naslednjih volitvah, je samozavestno dejal.


Pahor se jim je v zadnjem letu in pol res že nekajkrat uklonil (odpovedal se je Ruplu in Erjavcu), a se jim je tudi že nekajkrat postavil po robu (preprečil je predčasno menjavo vodstva RTV Slovenija, zdaj pa je zaščitil še Brezigarjevo). Pahor poskuša vladati z Gregorčičeve ulice 20 oziroma 25 in se postavlja po robu tistim, ki (so)vladajo z drugih lokacij – denimo iz Murgel 23 ali z Barjanske ceste 3. Številni lobiji, ki so se prilepili na stranke sedanje vladne koalicije, imajo neizmerne apetite in želijo za zadovoljitev svojih interesov popolnoma izkoristiti dani trenutek oblasti. Na pohodu je plenilska logika pridobivanja donosnih državnih poslov in (pre)razporejanja preostankov državnega premoženja. In nekaj takih posameznikov sumljivega slovesa, ki delajo predvsem za osebne in ne obče interese, je tudi v Pahorjevi SD, niso samo v LDS in Zares.


Pahor se je očitno zavedel usodnosti trenutka, ko je podpora vladi rekordno nizka, in se odločil boriti za svoje politično preživetje. Za sprejem ključnih strukturnih reform (pokojninske in zdravstvene) je pripravljen tvegati svoj položaj, tako da bo po potrebi šel tudi po zaupnico v parlament. V javnosti poskuša ustvariti vtis, da je njegova pozicija bolj trdna, kot jo prikazujejo njegovi koalicijski partnerji in upravljavci iz političnega ozadja.


Voda na Pahorjev mlin bi bila v sedanjih razmerah gotovo morebitna razrešitev »kraljične« Katarine, ki se je pred afero bulmastifi že videla na premierskem položaju. Kresalovo bližajoča se interpelacija v državnem zboru precej skrbi, saj ne gre le za njen položaj, gre zlasti za velike načrte in zasebne interese vplivnežev, ki so jo pred tremi leti na ruševinah nekdanje LDS po »instantnem« postopku naredili za političarko in so od tedaj naprej vseskozi v njeni senci.