amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

Umik spornih zdravil

Deli na:

Odločitev javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke glede zdravil iz galenskih laboratorijev Lekarne Ljubljana in drugih bo znana še ta teden, je na novinarski konferenci ljubljanske občine dejal minister za zdravje Borut Miklavčič. V Lekarni Ljubljana so se odločili, da bodo sedem spornih izdelkov ne glede na odločitev agencije umaknili.

Odločitev javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke glede zdravil iz galenskih laboratorijev Lekarne Ljubljana in drugih bo znana še ta teden, je na novinarski konferenci ljubljanske občine dejal minister za zdravje Borut Miklavčič. V Lekarni Ljubljana so se odločili, da bodo sedem spornih izdelkov ne glede na odločitev agencije umaknili.

Kot pojasnjuje direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič, gre za poslovno odločitev, za katero pa upajo, da ne bo trajala dolgo. Izdelke bodo umaknili še ta teden, ne glede na odločitev agencije za zdravila. Za dva izdelka so po njegovih besedah že začeli postopek za registracijo zdravila, za dva pa bodo to storili do konca februarja. Sicer je Jaklič prepričan, da v lekarni so in še vedno delajo zakonito. To po njegovih besedah zadnjih 20 let ni bil problem, dokler niso stopili na milijonske trge aspirina in ostalih proizvodov.

Ljubljanski župan Zoran Janković je ob tem poudaril, da je zakonodaja pri razmejitvi med galenskim izdelkom in zdravilom nejasna. Z njim se strinja tudi Miklavčič, ki dodaja, da pripravljajo spremembe pravilnika o galenskih izdelkih.

Dileme so se po njegovem mnenju pojavile iz več razlogov, najhujši razlog pa je, da se je z galenskimi izdelki "zadrlo v ekonomski interes nekoga drugega". Dogovor o umiku je koristen za vse strani, saj se bo tako postopek lažje razrešil, ocenjuje minister. Kartica zvestobe, ki v Lekarni Ljubljana uporabnikom omogoča cenejše nakupe, po Miklavčičevem mnenju ni sporna.

Janković je med drugim tudi dejal, da je zelo žalosten, če ima državna ustanova narejen svoj preizkus o neoporečnosti vseh proizvodov v galenskem laboratoriju in tega ne da ven in dopušča, da se špekulira, ali so proizvodi za uporabo primerni ali ne. Agencija je imela po njegovih navedbah namreč ugotovitve o neoporečnosti izdelkov že novembra, odvetniki lekarne pa so te podatke dobili šele pred kratkim.

Glede anonimnega pisma, v katerem oseba, domnevno zaposlena v Lekarni Ljubljana, izraža nezadovoljstvo, je Janković dejal, da je v vsakem podjetju kdo nezadovoljen, v ljubljanskih lekarnah pa je zaposlenih okoli 300 ljudi. Ob tem dodaja, da je bil večkrat v lekarnah, kjer pa ni videl nobenega nezadovoljstva, celo obratno.

Janković in Miklavčič sta med drugim dejala, da z odločbo upravnega sodišča, ki v sporu med Lekarno Bitenc in Mestno občino Ljubljana zaradi odvzema koncesije daje prav lekarni, še nista seznanjena. Po Miklavčičevih besedah pa bo do sprememb pri podeljevanju koncesij prišlo z novim zakonom o zdravstveni dejavnosti.

O predlogu zakona so danes potekala tudi usklajevanja v koaliciji, ki se bodo nadaljevala v četrtek. Po Miklavčičevih besedah so se uskladili v prvih devetih poglavjih zakona, pri čemer v besedilu zakona ni prišlo do nobenih bistvenih sprememb.

Na vprašanje, ali namerava razkriti pogodbo z GSK za cepiva proti novi gripi, je Miklavčič poudaril, da ministrstvo za zdravje glede tega nima zadržka, da pa je bil to pogoj druge strani pred podpisom pogodbe. Tega, kot pravi, ne more kršiti, razen če bosta informacijska pooblaščenka in sodišče tako odločila. Minister ob tem dodaja, da se o ceni niso pogajali, je pa dosegel boljše plačilne pogoje, kot so jih v Italiji, kjer so pogodbo objavili v ponedeljek.

Miklavčič v zvezi z zamenjavo stavbe na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer sta tudi poslovalnica Lekarne Ljubljana in prostori Instituta za varovanje zdravja RS, ki naj bi jo ministrstvo za zdravje zamenjalo z ljubljansko občino za novogradnjo na Dunajski cesti, vladi ne bo predlagal nič. Po njegovih besedah ministrstvo za javno upravo sedaj dela revizijo cenitve. Kot pravi, ima dve cenitvi, eno za deset milijonov in eno za 12,9 milijona evrov. Če pa se pojavi kdo, ki bo za stavbo plačal več kot 12,9 milijona evrov, bo Miklavčič, kot napoveduje, odstopil.