kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Umik Hrvaške?

Deli na:

Če bi pravna služba Evropske komisije ocenila, da hrvaška pristopna dokumentacija prejudicira mejo s Slovenijo, bi bila hrvaška pripravljena izločiti dele spornih dokumentov, piše današnji hrvaški časnik Jutarnji list, ki se sklicuje na neimenovane, a dobro obveščene vire pri hrvaški vladi.

Če bi pravna služba Evropske komisije ocenila, da hrvaška pristopna dokumentacija prejudicira mejo s Slovenijo, bi bila hrvaška pripravljena izločiti dele spornih dokumentov, piše današnji hrvaški časnik Jutarnji list, ki se sklicuje na neimenovane, a dobro obveščene vire pri hrvaški vladi.

Čeprav je hrvaška vlada možnost umika nekaterih dokumentov in pristopne dokumentacije, ko je to pred nekaj meseci predlagala Slovenija, odločno zavračala, pa naj bi bil Zagreb po pisanju časnika zdaj že pripravljen na popuščanje.

Pokazalo se je namreč, da postaja evropska prihodnost Hrvaške naenkrat zelo oddaljena: Slovenija je blokirala še eno pristopno poglavje, evropski komisar za širitev Olli Rehn je dvignil roke od slovensko-hrvaškega spora in celo Carl Bildt je nakazal, da se švedsko predsedstvo EU z mejo ne namerava pretirano ukvarjati.

Verjetnost, da bodo pristopna pogajanja končana še letos, je vse manjša, vse bolj verjetno pa je, da bi blokada lahko trajala celo več let. To je velik problem, saj po nekaterih ocenah Hrvaška s tem letno izgublja približno milijardo evrov, še piše Jutarnji.

Nekdanji hrvaški minister za evropske integracije Neven Mimica je za časnik ocenil, da je bil ključen trenutek takrat, ko je hrvaška vlada pred nekaj meseci kategorično zavrnila vsako možnost umika pristopnih dokumentov. "Takrat bi bilo treba v miru sesti s Slovenci ... in videti, kaj točno po njihovem prejudicira mejo. Pogovor bi bil bolj korekten, kot pa da generalno zavračamo slovenske trditve," meni Mimica.

Že omenjeni vir iz vlade je sicer po pisanju Jutarnjega lista prepričan, da je možnost umika spornih dokumentov zgolj teoretična, saj je Hrvaška povsem prepričana, da meje ne prejudicira niti en dokument iz pogajalskih stališč Hrvaške z EU.

Vendarle pa se zdi, da tudi opozicija meni, da so prav pogovori o pristopnih dokumentov najboljša možnost, da se Hrvaška izvleče iz trenutne situacije. In s tem se po pisanju Jutarnjega lista strinja tudi predsednica nacionalnega odbora za spremljanje pristopnih pogajanj Vesna Pusić, piše časnik.

Po besedah Mimice je sicer nekatere dele pristopne dokumentacije mogoče umakniti brez večjih težav, pri nekaterih pa bi bila situacija bolj zapletena, zato bi bilo najenostavneje, da Hrvaška z izjavo, ki bi bila ratificirana na ravni parlamenta, vlade, predsednika ali neke druge institucije, Sloveniji jamči, da z nobenim pristopnim dokumentom ne prejudicira meje. In obratno - da Slovenija isto jamči Hrvaški.