GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ultra zakon sprejet

Deli na:

DZ je s 37 glasovi za in 26 proti sprejel novelo zakona o državni upravi, ki med drugim prenaša elektronske komunikacije in pošto z gospodarskega na visokošolsko ministrstvo. Razprava o dopolnilih se je vrtela predvsem okoli povezanosti tega prenosa z lastništvom ministra Gregorja Golobiča v Ultri in očitki, da gre za prisvajanje volilnega plena.

DZ je s 37 glasovi za in 26 proti sprejel novelo zakona o državni upravi, ki med drugim prenaša elektronske komunikacije in pošto z gospodarskega na visokošolsko ministrstvo. Razprava o dopolnilih se je vrtela predvsem okoli povezanosti tega prenosa z lastništvom ministra Gregorja Golobiča v Ultri in očitki, da gre za prisvajanje volilnega plena.

Kot je pojasnila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, vlada poskuša racionalizirati delo ministrstev ter uskladiti delovna področja ministrstev z aktualno zakonodajo in direktivami Evropske unije. Eden od ciljev novele je po njenih besedah zmanjšanje stroškov dela zaradi nove organiziranosti na nekaterih področjih ter večja preglednost in transparentnost delovnih področij posameznih ministrstev.

"Želimo torej ohraniti racionalno, enostavno in pregledno gospodarjenje s kadrovskimi viri," je dejala ministrica. Bistvene vsebinske spremembe zakona so po njenih besedah prenos področja učinkovite rabe energije z ministrstva za okolje in prostor na ministrstvo za gospodarstvo. S slednjega naj bi se na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo prenesle elektronske komunikacije in pošta. Novela bo jasno določila tudi razmejitev pri varnosti hrane in živil med ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvom za zdravje.

Pri dveh ministrstvih naj bi se na novo v tem zakonu določile pristojnosti, ki doslej niso bile urejene z zakonom, jih pa ti ministrski resorji že dejansko izvajajo. Gre za ministrstvo za javno upravo pri sistemskem urejanju organiziranosti in delovanja celotnega javnega sektorja ter za določitev resorne pristojnosti ministrstva za pravosodje pri alternativnem reševanja sporov.

V SDS so z dopolnil predlagali, da ministrstva prevzamejo naloge, ustrezne javne uslužbence, opremo in prostore in pravice proračunske uporabe ne v treh, ampak po treh mesecih ali pa šestih mesecih, je pojasnil Rudolf Petan (SDS). Kot je dejal Vinko Gorenak (SDS), je obdobje treh in šestih mesecev čas, v katerem lahko člen zakona, ki predvideva prenos pristojnosti na visokošolsko ministrstvo, tudi popravijo in ne prenesejo področja elektronskih komunikacij in pošte z gospodarskega na visokošolsko ministrstvo. Poudaril je, da so že v razpravi na odboru za notranjo politiko nekateri poslanci prišli do spoznanja, da tak prenos ni mogoč in da sta ti dve področji pod ministrstvom za visoko šolstvo le na Danskem.

Branko Grims (SDS) je prepričan, da "ni ta novela nič drugega kot formaliziranje politike, ki pojmuje državljanke in državljane kot molzne krave". Cilj vloženega dopolnila je po njegovih besedah, da bi oddaljili škodljive posledice, ki jih prinaša to pojmovanje ljudi kot "molznih krav" in hkratna delitev države kot plena, "katerega velik, masten kos zdaj dajete gospodu Golobiču".

Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem je večkrat opozorila na kršenje poslovnika, saj so poslanci SDS vztrajno izpostavljali povezanost prenosa pristojnosti na visokošolsko ministrstvo z Golobičem in Ultro ter stranki Zares očitali prisvajanje povolilnega plena. Proceduralno je celo predlagala, naj se dogovorijo, da danes poslovnik DZ ne velja. Franci Kek (Zares) pa je predlagal, da vložijo interpelacijo proti Golobiču, "da se bo imel vsaj možnost braniti pred vsem tem, kar mu delate".

DZ je vložena dopolnila SDS zavrnil.