peter-prevc-mina-lavtizar_m24 Odkrito.si

Peter Prevc o slovesu od družine in obžalovanju

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 25. marca

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

družina čebokli Svet24.si

Kako sta Nataša in Tomaž končno postala starša

kraljica elizabeta, velika britanija, združeno kraljestvo, zastava Svet24.si

Kaj se bo zgodilo, ko bo umrla britanska kraljica ...

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

leonida55 Njena.si

V resnici lepotica s težko preteklostjo?

Slovenija

Ultimat Zdravniški zbornici

Deli na:

Ministrstvo za zdravje od Zdravniške zbornice Slovenije v enem mesecu terja zaključek preiskave o smrti 12-letnega Bora Nekrepa. Stvari so namreč po besedah Janeza Remškarja z ministrstva "popolnoma jasne" in v kolikor na zbornici zadeve ne bodo zaključili, bo ministrstvo razmislilo o odvzemu nekaterih pooblastil zbornici.

Ministrstvo za zdravje od Zdravniške zbornice Slovenije v enem mesecu terja zaključek preiskave o smrti 12-letnega Bora Nekrepa. Stvari so namreč po besedah Janeza Remškarja z ministrstva "popolnoma jasne" in v kolikor na zbornici zadeve ne bodo zaključili, bo ministrstvo razmislilo o odvzemu nekaterih pooblastil zbornici.

Direktor direktorata za zdravstveno varstvo Janez Remškar je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je na zbornico v torek poslal novo pismo, v katerem jih poziva k zaključku primera preiskave smrti 12-letnika, ki so ga zdravili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor.

Kot pravi, so stvari v tem primeru "popolnoma jasne". "Pričakujemo rezultat, zbornica naj že končno pove, ali je bilo kaj narobe v tem primeru ali ne," pravi Remškar. Ob tem je napovedal, da se bodo na ministrstvu za zdravje, v kolikor se jim bo v tej zadevi zdelo kaj problematično, tudi kasneje oglasili.

Remškar, ki se strinja, da gre v primeru Nekrep za poskus "pometanja pod preprogo", še poziva, naj prenehajo "s sprenevedanjem, odgovorijo na vprašanja staršev in se ne izgovarjajo na čakanje stališč iz tujine".

Opozarja, da v kolikor stroka ne bo zaključila tega primera v danem roku, bodo na ministrstvu primorani razmisliti o možnosti odvzema pooblastila za opravljanje rednih in izrednih strokovnih nadzorov zbornici. Ob tem dodaja, da bo treba razmisliti o ustanovitvi agencije za kakovost v zdravstvu, ki bo popolnoma neodvisna in ločena od zdravniškega ceha. Po njegovih besedah je to tudi predvideno v novem zakonu o zdravstveni dejavnosti.

V pismu, naslovljenem na predsednico zbornice in predsednika strokovne in etične komisije ter častnega razsodišča zbornice Remškar poudarja, da z ravnanjem ob zdravljenju dečka v UKC Maribor, po premestitvi v UKC Ljubljana in tudi zdaj "slovenski javnosti dokazujemo, da smo povsem pozabili na standarde etike v medicini".

Remškar je na današnji novinarski konferenci tudi opozoril, da slovenska zdravstvena stroka ne posreduje podatkov o incidentnih dogodkih pri nas. "Stroka bi morala posredovati podatke o incidentnih dogodkih na 1000 hospitalizacij v Sloveniji. Ti podatki so od države do države zelo različni: v ZDA na 1000 hospitalizacij 3,7 odstotka nevarnih dogodkov, v Avstraliji 16,6 odstotka nevarnih dogodkov na 1000 hospitalizacij, v Veliki Britaniji 10,8 odstotka. Stroko sprašujem, kje so naše številke," pravi Remškar.

Kot pravi, ministrstvo v zadnjih šestih letih kar se tiče doseganja kakovosti ni doseglo tistega, kar bi želelo. Zato bo "od tega trenutka dalje bolj agresivno do stroke v teh zahtevah".

Loading...