zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

gabrielle crahan Svet24.si

Preminula 22-letna hči znanega glasbenika: tri ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

meghan markle Svet24.si

Razkrili, koga je skušala Meghan omrežiti pred ...

086mv Njena.si

Lara Komar spakirala kovčke in odšla

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

Slovenija

Ultimat Zdravniški zbornici

Deli na:

Ministrstvo za zdravje od Zdravniške zbornice Slovenije v enem mesecu terja zaključek preiskave o smrti 12-letnega Bora Nekrepa. Stvari so namreč po besedah Janeza Remškarja z ministrstva "popolnoma jasne" in v kolikor na zbornici zadeve ne bodo zaključili, bo ministrstvo razmislilo o odvzemu nekaterih pooblastil zbornici.

Ministrstvo za zdravje od Zdravniške zbornice Slovenije v enem mesecu terja zaključek preiskave o smrti 12-letnega Bora Nekrepa. Stvari so namreč po besedah Janeza Remškarja z ministrstva "popolnoma jasne" in v kolikor na zbornici zadeve ne bodo zaključili, bo ministrstvo razmislilo o odvzemu nekaterih pooblastil zbornici.

Direktor direktorata za zdravstveno varstvo Janez Remškar je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je na zbornico v torek poslal novo pismo, v katerem jih poziva k zaključku primera preiskave smrti 12-letnika, ki so ga zdravili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor.

Kot pravi, so stvari v tem primeru "popolnoma jasne". "Pričakujemo rezultat, zbornica naj že končno pove, ali je bilo kaj narobe v tem primeru ali ne," pravi Remškar. Ob tem je napovedal, da se bodo na ministrstvu za zdravje, v kolikor se jim bo v tej zadevi zdelo kaj problematično, tudi kasneje oglasili.

Remškar, ki se strinja, da gre v primeru Nekrep za poskus "pometanja pod preprogo", še poziva, naj prenehajo "s sprenevedanjem, odgovorijo na vprašanja staršev in se ne izgovarjajo na čakanje stališč iz tujine".

Opozarja, da v kolikor stroka ne bo zaključila tega primera v danem roku, bodo na ministrstvu primorani razmisliti o možnosti odvzema pooblastila za opravljanje rednih in izrednih strokovnih nadzorov zbornici. Ob tem dodaja, da bo treba razmisliti o ustanovitvi agencije za kakovost v zdravstvu, ki bo popolnoma neodvisna in ločena od zdravniškega ceha. Po njegovih besedah je to tudi predvideno v novem zakonu o zdravstveni dejavnosti.

V pismu, naslovljenem na predsednico zbornice in predsednika strokovne in etične komisije ter častnega razsodišča zbornice Remškar poudarja, da z ravnanjem ob zdravljenju dečka v UKC Maribor, po premestitvi v UKC Ljubljana in tudi zdaj "slovenski javnosti dokazujemo, da smo povsem pozabili na standarde etike v medicini".

Remškar je na današnji novinarski konferenci tudi opozoril, da slovenska zdravstvena stroka ne posreduje podatkov o incidentnih dogodkih pri nas. "Stroka bi morala posredovati podatke o incidentnih dogodkih na 1000 hospitalizacij v Sloveniji. Ti podatki so od države do države zelo različni: v ZDA na 1000 hospitalizacij 3,7 odstotka nevarnih dogodkov, v Avstraliji 16,6 odstotka nevarnih dogodkov na 1000 hospitalizacij, v Veliki Britaniji 10,8 odstotka. Stroko sprašujem, kje so naše številke," pravi Remškar.

Kot pravi, ministrstvo v zadnjih šestih letih kar se tiče doseganja kakovosti ni doseglo tistega, kar bi želelo. Zato bo "od tega trenutka dalje bolj agresivno do stroke v teh zahtevah".

Loading...