favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ugovori zavrnjeni

Deli na:

Volilne komisije 10 volilnih enot so v roku prejele skupno 18 ugovorov, od tega 14 ugovorov volivcev, dva ugovora kandidata in dva ugovora predstavnika liste kandidatov SDS. Volilne komisije so zavrnile ali zavrgle vseh 14 ugovorov, ki so jih obravnavale danes, tudi ugovor predstavnika liste kandidatov SDS v volilni enoti Ljubljani Bežigrad.

Volilne komisije 10 volilnih enot so v roku prejele skupno 18 ugovorov, od tega 14 ugovorov volivcev, dva ugovora kandidata in dva ugovora predstavnika liste kandidatov SDS. Volilne komisije so zavrnile ali zavrgle vseh 14 ugovorov, ki so jih obravnavale danes, tudi ugovor predstavnika liste kandidatov SDS v volilni enoti Ljubljani Bežigrad.

Volilne komisije 10 volilnih enot so v roku prejele skupno 18 ugovorov, od tega 14 ugovorov volivcev, dva ugovora kandidata in dva ugovora predstavnika liste kandidatov SDS. Volilne komisije morajo o ugovoru odločiti v 48 urah od njegove vložitve.

Volilna komisija 4. volilne enote s sedežem v Ljubljani Bežigrad je zavrgla ali zavrnila vse štiri ugovore. Med njimi tudi ugovor predstavnika liste kandidatov SDS, saj v nobenem primeru niso bile izkazane nepravilnosti, ki bi vplivale na izid volitev.

Glede ugovora SDS, ki je zatrjevala, da volilnim upravičencem, ki so prišli volit, na 18 voliščih ni bila dana možnost podpisati se v volilni imenik oz. tistim upravičencem, ki se ne morejo ali nočejo podpisati, ni bil narejen ustrezen uradni zaznamek na določenem mestu v volilnem imeniku, so v komisiji zatrdili, da so ugotovili, da na "16 voliščih teh kršitev bodisi sploh ni bilo ali pa so bile čisto neznatne, manjkal je eden oz. največ 10 podpisov oz. zaznamkov, kar je neupoštevanja vredno".

Na dveh voliščih je bila po besedah komisije kršitev večja. Na enem volišču ni bilo nobenega podpisa v volilnem imeniku, na drugem je manjkala približno polovica, poleg tega ni bilo niti zaznamkov, da se volivci niso mogli oz. hoteli podpisati, so dodali v komisiji in pojasnili, da so v komisiji ugotovili, da te kršitve niso mogle bistveno vplivati na izid volitev na teh dveh voliščih, zato je ugovor zavrnila.

Volilna komisija 3. volilne enote Ljubljana Center je po besedah predsednice Martine Erzin obravnavala in tudi zavrnila štiri ugovore volivcev, ki so se nanašali na nepravilnosti dela volilnega odbora. Kršitve s podpisi volivcev so bile po njenih besedah sicer ugotovljene, vendar komisija meni, da ne morejo bistveno vplivati na izid volitev.

Obenem je pojasnila, da so odločali zgolj o ugovorih štirih volivcev, o ugovoru SDS in ostalih ugovorih pa bodo po njenih besedah odločali v petek.

Kot je dejala Erzinova, so sicer ugotovili kršitve v zvezi s podpisi volivcev, vendar je komisija ugovore zavrnila, ker "kršitve ne morejo bistveno vplivati na izid volitev". Vloge vseh štirih volivcev so obravnavali kot ugovore v zvezi z delom na voliščih, saj so se nanašali na nepravilnosti na voliščih.

Volilna komisija 10. volilne enote s sedežem v Lendavi, kjer so volili poslanca madžarske narodne skupnosti, je soglasno zavrnila edini ugovor na delo volilnega odbora. Kot je za STA pojasnil predsednik volilne komisije Milan Regvat, so ugovor kandidatke Marie Pozsonec v enem delu zavrgli, v drugem delu pa zavrnili.

Ugovor je bil pravočasen, je dejal Regvat in dodal, da so v enem delu ugovor zavrgli, saj je ugovarjala na delo komisije za pripravo volilnih imenikov, za kar volilna komisija ni pristojna.

V drugem delu pa je Maria Pozsonec ugovarjala glede točkovanja. Kot je pojasnil Regvat, so pred štirimi in osmimi leti v 9. in 10. volilni enoti, v katerih volijo poslanca narodnih manjšin, kandidatu, ki je bil obkrožen, dali pet točk, ostalim pa nobene. Tokrat pa so v obeh volilnih enotah ob soglasju Državne volilne komisije obkroženemu kandidatu dali pet točk, vsem ostalim pa po eno točko.

Drugi del ugovora je po Regvatovih besedah volilna komisija zavrnila kot neutemeljenega.

Volilna komisija 2. volilne enote s sedežem v Postojni je zavrnila vse štiri ugovore volivcev, ki jih je prejela, saj v nobenem primeru niso bile izkazane nepravilnosti, ki bi vplivale na izid volitev, so za STA pojasnili v omenjeni volilni komisiji.

Volilna komisija je prejela dva ugovora volivcev z območja Kopra in dva ugovora volivcev z območja Nove Gorice. V dveh primerih se je ugovor nanašal na kršitve v zvezi s podpisi volivcev v volilni imenik, v preostalih dveh je bilo navedeno, da naj bi bile nekatere glasovnice opredeljene kot neveljavne, čeprav bi morale biti veljavne, vendar ob tem ni bila podana nikakršna obrazložitev, za koliko glasovnic naj bi šlo in na katerem volišču.

Volilna komisija 7. volilne enote s sedežem v Mariboru je soglasno zavrnila ugovor volivke zoper delo posebnega volilnega odbora za invalide. Kot je za STA pojasnila tajnica volilne komisije Polona Pal Gorjanc, je komisija odločila, da je volilni odbor ravnal pravilno, ko ni dovolil, da bi spremljevalec pomagal volivki pri glasovanju.

Volilne komisije v 1. volilni enoti s sedežem v Kranju, 5. volilni enoti s sedežem v Celju, 6. volilni enoti s sedežem v Novem mestu, 8. volilni enoti s sedežem na Ptuju in 9. volilni enoti s sedežem v Kopru pa niso prejele ugovorov.