Revija Reporter
Slovenija

Udarec za kamniškega župana: direktorja zavoda za turizem nezakonito odpustili, kar bo občino stalo več kot 40 tisočakov

Igor Kršinar
2.777

5. apr. 2023 13:20 Osveženo: 13:30 / 05. 4. 2023

Deli na:

Matej Slapar, župan Kamnika

Primož Lavre

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je razsodilo, da sta bili razrešitev direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik Roka Jarca in prekinitev pogodbe o njegovi zaposlitvi nezakoniti. Prav tako je nezakonito ravnal tudi občinski svet pod vodstvom župana Mateja Slaparja, ko ni razpravljal o njegovi razrešitvi.

Jarc je bil za direktorja zavoda imenovan 1. junija 2021 za obdobje štirih let. Na to delovno mesto ga je imenoval svet zavoda ob predhodnem pisnem soglasju občine Kamnik kot ustanoviteljice zavoda. Lani je prišlo do incidenta z uslužbenko, ki ga je obtožila fizičnega napada in šikaniranja, kar je direktor zanikal.

Februarja lani so ta spor obravnavali na seji sveta zavoda, Jarc pa je tam izrazil pripravljenost odstopiti s položaja direktorja, če so člani zavoda nezadovoljni z njegovim delom. Svojo izjavo je na željo predsednika sveta podal še pisno, kar pa so člani sveta zavoda razumeli kot odstopno izjavo in mu čez nekaj dni izročili odpoved pogodbe o zaposlitvi. Hkrati so imenovali novega vršilca dolžnosti direktorja zavoda, ki ga je nato potrdil še občinski svet pod vodstvom župana Mateja Slaparja.

Ker je občina ustanoviteljica zavoda, bo verjetno tudi plačala vse stroške Jarčeve nezakonite razrešitve in odpustitve, ki naj bi po nekaterih ocenah presegli 40 tisočakov. Sodba sicer še ni pravnomočna, saj sta se obe stranki nanjo pritožili.

Po vročitvi sklepa o prekinitvi delovnega razmerja je Jarc zahteval njegovo takojšnjo razveljavitev, vendar svet zavoda na njegov poziv ni odgovoril. Namesto tega so mu na elektronski naslov poslali sklep o njegovi razrešitvi s položaja direktorja. Zato je pravico poiskal na sodišču, ki je njegovi tožbi ugodilo in sklenilo, da sta bila oba sklepa sveta zavoda nezakonita in ju odpravilo. Jarcu je delovno pogodbo direktorja zavoda podaljšalo do 20. februarja letos, ko se omenjena pogodba o zaposlitvi sodno odveže.

Zavod za turizem in šport Kamnik ga mora za ta čas prijaviti v vsa obvezna zavarovanja, mu plačati plačo v višini 2473 evrov mesečno, skupaj z dodatki in zakonitimi zamudnimi obresti, ki tečejo od zneska posamezne plače od 6. dne v naslednjem mesecu do plačila. Poleg tega je zavod dolžan Jarcu plačati še 2473 evrov odpravnine, prav tako tudi vse stroške sodnega postopka. Po drugi strani pa je sodišče zavrnilo Jarčevo zahtevo o vrnitvi na delovno mesto.

Stroški nezakonite razrešitve in odpustitve Roka Jarca s funkcije direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik naj bi po nekaterih ocenah presegli 40 tisočakov.

Osebni arhiv

Sodišče je v postopku zaslišalo tudi kamniškega župana Mateja Slaparja, sicer svaka prvaka NSI Mateja Tonina. Ugotovilo je, da občinski svet sploh ni razpravljal o Jarčevi razrešitvi, čeprav bi kot ustanovitelj zavoda moral. Župan je na sodišču povedal, da zavod ni zahteval soglasja občinskega sveta, ker so smatrali, da je direktor odstopil, zato so svetniki dali soglasje zgolj za imenovanje vršilca dolžnosti.

Ker je občina ustanoviteljica zavoda, bo verjetno tudi plačala vse stroške Jarčeve nezakonite razrešitve in odpustitve, ki naj bi po nekaterih ocenah presegli 40 tisočakov. Sodba sicer še ni pravnomočna, saj sta se obe stranki nanjo pritožili.